Ny budget i Vilhelmina såg dagens ljus…

Idag hade vi Kf och den stora punkten var budget och strategiplan för 2017 som skulle tas, men först blev det en del andra punkter som betades av och det som vållade mest diskussioner var den biblioteksplan som skulle antas. Detta följdes av en allmänpolitisk debatt som inleddes av Ks ordf. Åke S Nilsson (S) som redogjorde för läget, våra utmaningar, men även möjligheter. Ekonomin är fortsatt under press, men samtidigt som det bromsas ska det gasas. Ett konststycke i sig.

En viktig sak han tog upp är situationen för våra ungdomar och den dramatiska ökningen av anmälningar som berör IFO (Individ Och Familjeomsorgen) och detta är ett område som nu måste tas tag i vilket aviserades av Nilsson och här har vi en grannlaga uppgift.

Mycket övrigt sas och det kom fram både det ena som det andra av kloka tankar och funderingar.

En del hävdar att det inte ska till ideologiska skillnader inom kommunpolitiken, men där håller jag inte riktigt med. För det mesta behövs de inte, men de finns där lika fullt. Sedan får folk säga vad de vill. Att negligera dem är det samma som att säga att vi inte behöver olika partier. Vi må ha samma mål för ögonen, men ibland är det vägen dit som skiljer oss åt. Och i dagens allmänpolitiska debatt blev det en del diskussioner ett tag då ideologiska skillnader visade sig och det blev debatt om dessa.

Ett par fullmäktigen i rad har det från Centerhåll kommit propåer att om kommunala verksamheter läggs ut på entreprenad och vi inför mer ”valfrihet” så löser sig det mesta. Sedan får vi höra att vi går i samma hjulspår och inte vill pröva något nytt.

I debatten framkom från de som varit med ett tag i politiken att Centerns förslag provats och visat sig inte funka. Själv påminde jag dem om snöröjningen inom tätorten och tog även fram ett positivt exempel på kommunala verksamheter/bolag med lyckade resultat som har sparat in miljoner åt Vilhelminaborna. Det kommunala bolaget VIFAB som tog över kommunens fastighetsskötsel från Riksbyggen som blev lagt ut under det förra borgerliga styret i Vilhelmina och tycker jag är ett lysande exempel. Även den snöröjning som nu bedrivs inom tätorten har rönt uppskattning och få är nog de som vill ha tillbaka det borgerliga snömos som rådde för några år sedan på tätorten.

Det talades mycket om pragmatism och den finns i de flesta partier, men inom Centern har privatiseringar och valfrihet blivit ord man ständigt upprepar som ett mantra när det kommer till ekonomiska diskussioner.

Efter lunch var det budget och den tänkta debatt som skulle följa som stod på dagordningen, men det blev inte mycket till debatt.

Politiskt Alternativ (PA) hakade på budgetupplägget från Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V), med några ändringar i textmassan om skolorna i våra fjälldalar samt att skjuta till 450 000 kr till feriejobb till ungdomarna. Resterande partier i oppositionen röstade på sina egna budgetförslag. Så den som vill ha en rykande färsk budget och strategiplan kan läsa den här.

På tal om budget så är nu mitt förra inlägg om de olika partiernas budgetförslag uppdaterat. Efter att ha haft en del strul med bilder bad Eric A (SD) mig att ta bort SDs budget från inlägget och lovade mig ett nytt utkast. Detta damp nu ned i min mail och nu är det rättat och till allmän beskådan. Håll till godo!

Ha det gott kära läsare!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.