Hot, hat & högern

Landar hemmavid en ”snoning” innan jag drar iväg igen. Vattnar lite blommor och klipper gräs. Solen och värmen har kommit till Sverige och Saxnäs.

Men då jag läser och ser på TV verkar det allt annat än varmt. Krig, terrorism, upplopp och dödsskjutningar runt hela vår jord.

Och denna våldsspiral verkar bara eskalera och detta till applåder ifrån ultrahögern som ser sin chans och vädrar morgonluft. De bidar sin tid då de kan komma in och ordna land och riken efter sin snedvridna mall.

Och högern då?

Lösningen på dagens samhällsproblemen från högern är ”tuffare tag”. Mer vapen, mer skrammel. Sätt åt ”dom”. Det finns tusen och en förslag på hur man kan bli tuffare, men då det gäller VARFÖR det blir på detta viset står man sig slätt.

Nu i USA, detta vapenliberala land skjuts folk ihjäl på löpande band, både ”civila” och poliser. Är svaret på detta problem, tuffare tag och mer vapen?

Och en ny högerkonservativ galning som presidentkandidat (och gud hjälpe oss om han blir vald) står och knackar på dörren och levererar svaren till massorna: Hårdare tag.

Svåra komplexa frågor, där svaren är lika svåra att komma fram till. Och enligt mitt sätt att se det finns det nästan aldrig lätta svar på svåra frågor.

Jag tror att människan i grunden är god, men sedan formas den av sin omgivning till att bli det den blir. Ett barn som växer upp omgiven av kärlek och respekt från familj och samhälle har betydligt bättre förutsättningar än dess motsats.

Utifrån den logiken finns det bara en väg att gå, men som är krokig och full av misslyckanden och det är jämlikhetens väg.

Att fördela resurser, att utbilda, att vårda, att ta hand om ALLA sina medborgare.

Att våga stå upp mot de som hetsar och hatar.

Att bry sig om varandra.

”Mörker kan inte fördriva mörker. Endast ljus kan göra detta.

Hat kan inte fördriva hat. Endast kärlek kan göra detta.”

– Dr. Martin Luther King

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.