Rödgrön skolsatsning

En av de satsningar som den rödgröna regeringen tillsammans med Vänsterpartiet gjorde var att i fjolårets regeringsbudget avsätta 500 miljoner på en upprustning av de svenska skolgårdarna. I våras landade en del av dessa pengar i Vilhelmina och det har nu ruststas upp ett antal skolgårdar.

För en par veckor sedan var jag nere på politiska möten nere på Plass`n och bodde då hos en vän som bor granne med Volgsjö skola och där råder nu en febril aktivitet med lek och stoj både före och efter skoltid I Saxnäs fick eleverna vara med och bestämma hur de ville ha sin skolgård. En ny fågelgunga samt utegym och klätterställning står nu monterat utanför skolan och så här fint blev det. Och även vi kan konstatera att aktiviteten på rasterna är förhöjd både bland de yngre och äldre eleverna.

CIMG1816

Etiketter:

3 kommentarer

 1. Anders Johansson

  Roligt att läsa om att det skett en upprustning som blev uppskattad.

  Är dock nyfiken på hur du som lärare ser på en annan rödgrön skolsatsning, den om lärarlönelyftet där en del av personalen men inte alla ska få en högre lön. Ser ni att det kommer locka fler personer att söka till yrket eller skapar det mest osäkerhet och missnöje i personalgruppen?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Anders!
   En mycket aktuell fråga och jag ber att få återkomma då jag nu ska iväg på jobbet och har ett föräldramöte ikväll så det er liiite tight om tid.
   Ha det gott!

 2. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  Hej igen Anders!
  Visst är det som du skriver.
  Fick igår frågan om jag hörde till 40 eller 60???
  Förstod inte först, men det anspelade naturligtvis på de kategorier som kommer/har fått det statliga lärarlönelyftet. 60 % kommer att få. 40 % blir utan.
  Alla är glada (liksom jag) över denna satsning, men förstår inte logiken i resonemanget att det bara är vissa som får del av dessa pengar. Jag vet att ordet ”lönespridning” förekommer och det må så vara men den förekommer redan. Problemet är att parterna (där facket är en stor sådan) vill ha större spridning. Rätta mig gärna om ngn annan uppgift finns.
  Som nu är hotar denna vällovliga satsning att slita itu lärarkåren och det tror inta jag var meningen. Jag skulle gärna vilja se fler synpunkter på detta.
  Kan i sammanhanget berätta att Vilhelmina kommun satsade pengar på lärarlönerna och årets snitt blev 4 % på kollektivet. Och ska man behålla några lärare så är det nog ett steg i rätt riktning och det är betydligt mer än det centrala avtalet.
  I Vilhelmina är fördelningen av den statliga satsningen inte klar ännu ska sägas.
  Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.