Vintern är här!

Så var det då dags att vända blad från höst till vinter och det tycker jag passar bra idag. En rad vintertecken hopar sig.

* Här i Saxnäs fick vi den första vita snön i morse.

* Vilhelmina södra började ”å sank ihop” och jag har hört helikopetern hela dagen. Nu på eftermiddagen i söder mellan Satsfjället och Gitsfjället. Måste ha varit en fin dag för rendrivning.

* Nästintill varje bil jag nu hör kör på vinterdäck och i em. satte jag på mina.

* Veden uppfraktad på farstukvisten.

* Min Kaprifol har fått sitt vintertäcke så den ska vara inbäddad.

* Allting inplockat. Fattas dock några buskar som måste bindas upp.

* De som är ute och fiskar svär över kallt vatten. Is på Insjön, men inte på Kultsjön och det lär dröja någon månad till innan det är något att tala om.

Vintern och snön får gärna dröja ett tag till (men jag vet att anläggningarna vill tvärtemot) men jag har förberett mig.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Leif Danielsson

  Så är det, vintern väntar…fy satan. men nu måste det börja komma politik från S. Min fråga, hur blir man kvitt Åke Nilsson, han är ett riktigt stolpskott dom kommunalråd…

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Leif!
   Sluta klaga. Nog förstår jag varför du fryser. Du drar ju bara söderut till Turkiet.

   Men nog tycker jag att det levereras en del från S. Problemet är att man (vi) är så dåliga på att tala om det. Sedan är ju läget som det är med det ”parlamentariska läget”, men jag ska villigt erkänna att det är tur att vi har V som sätter lite press så det blir lite vänsterpolitik. Det här flörtandet med mitten ger jag inte mycket för.
   Är nere vid kusten med den ”lilla” så jag sitter lite knökigt till och har inte tillgång till alla papper, men lite minns jag…
   * Såg tex i em att Västerbotten skulle få 67 miljoner till lågstadiesatsning för fler pedagoger i förskola och lågstadie.
   * 500 miljoner till upprustningar av skolgårdar.
   * Lärarlönesatsning på flera miljarder
   Detta på riksplanet.
   Inom kommunen är väl det som mest får uppmärksamhet:
   * Trygghetsboendet nere på Villis.
   * I Kittelfjäll är alla planärenden igång och det byggs för fullt. Var vi ligger med investeringen med det nya reningsverket där vet jag inte. Men det är på G.
   * Ny återvinningsstationen nere på sågenområdet
   * All gatbelysning utbytt i år (snart iaf).
   * Nere vid Saiva håller man på med en investering i vatten/avlopp.
   * Det katastrofala avtalet om snöröjningen som skrevs av Maria K (C) gick ut.Nytt avtal om snöröjningen nere på Plass´n blev skrivet, en kombo mellan kommunala och privata aktörer blev det, och ifjol var det första året på mycket länge där snöröjningen verkat ha funkat (iaf om man ska tro ”tyck till”). Vi får se hur det blir i vinter.
   * Skolan är på gång med betydligt bättre siffror, vad som oroar är sociala. Där vete fåglarna hur vi ska agera då det mesta lyder under nationella lagar och regler som inte vi på kommunal nivå kan påverka speciellt mycket. Där behöver vi sätta oss ned och fundera. Men min tro är att allt vi kan satsa på skolan kommer att komma tillbaka mångfalt i minskade kostnader när barnen blir äldre. Men dit är det ett tag innan vi ser resultat. För att inte tala om att det behövs mer utjämnings/ fördelningspolitik och som nu ser ut så tycker jag det verkar som att var och varannan tror att en borgerlig regering tillsammans med SD skulle ge det. Och i min värld låter det inte riktigt klokt. Men det är ju mina tankar.

   BB 18 (budgetberedning 2018), kommunens ekonomi är något vi jobbat med en hel del och den har tagit mycket arbete i anspråk.
   Sist men inte minst så har vi ett politiskt klimat som är helt annorlunda nu i Vilhelmina och många av de nu genomförda åtgärderna/arbetena är gjorda i mer eller mindre samförstånd med både Vänster och opposition.

   Du är välkommen att gå med partiet och lufta dina åsikter om Åkes vara eller inte vara 🙂 Om inte får du invänta nästa val 2018 och använda din rätt att kryssa. Då ”går du förbi” partiets lista och skickar upp den som du vill se överst. Men hur 2018 års lista kommer att se ut är liiiite tidigt att sia om. Men tiden går fort…

   Ha det gott!

 2. Leif Danielsson

  Hej Magnus. Det är ju det jag menar!! Den ende S-are som ger info. är du, en ”fritidspolitiker” För mig är det synd och skam, men det hedrar dig, det ska du veta. Åke N. är ett stolpskott och jag kommer att göra allt jag kan för att få bort honom från sin post.
  Jag hoppas att min inställning till honom inte drabbar dig personligen.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ja jag får suga i mig berömmet, men jag kan nog tycka att du är lite orättvis mot Åke.
   Jag kan förstå om han inte syns på ”Tyck till” iaf. Jag har alltid försvarat att man är anonym, men ibland får jag den känslan att det är si och så med de anonyma gnällspikar som florerar där. Det är lätt att man får intrycket att det kan vara en hel hög som är missnöjda (som nu med skolan tex). Men hur vet jag att det inte är en och samma gnällspik med olika alias som skriver? Tom Göran Z har börjat lessna. Och JA. Jag kallar dem gnällspikar. Då jag skriver i olika ämnen skriver de aldrig och kommenterarar. Varför då? Det retar mig till vansinne och det enda dessa människor åstadkommer är att dra in vår fina kommun i en negativ spiral istället för tvärtom. Att komma med förslag och försöka vända det hela. Såg ikväll en notis om att utländska medier skriver om Sverige som ett land i förfall? Om detta det vi lever i är förfall… Vad är då samhällen som har det sämre än i Sverige då?
   Vi har kommit i en spiral där krafter gör allt för att svartmåla vårt samhälle och det blir inget bra av det. Detta är något vi måste vända.
   Visst. Det finns hela tiden saker som kan göras bättre, men detta gnäll hjälper inte till.
   Men jag tycker att du ska gå med i partiet, följa med på våra repskap och framföra dina åsikter. Trots vad en del vill påskina att vi inom Socialdemokraterna är nickedockor, JA-sägare osv…. De vet inte vad de pratar om. Vi har våra diskussioner inom Vilhelminasossarna och de pendlar från lugnt sansat till det motsatta. Men vi har högt i tak och respekterar varandra. Det är iaf min bild av det hela.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.