Senaste KS 170131

För den politiskt intresserade så kommer här en kort redogörelse från senaste KS och de beslut som togs.

* I den senaste enkäten från Svenskt näringsliv där man rankar företagsklimatet i Sverige har man lagt till en fråga inför 2016 års undersökning där man frågade företagen om de dragit sig/ tvekat att lämna klagomål till kommunen med risken för att det skulle påverka deras företag negativ?

Vilhelmina kommun utmärkte sig negativt där 58 % av de 98 företag som medverkat svarat ja på denna fråga.

Med tanke på att Vilhelmina legat i bottenträsket i denna undersökning iaf sedan 2009 och med tanke på denna senaste tillagda fråga så måste saken undersökas, analyseras och åtgärdas. Det blev en del diskussioner och saken drogs ut på tiden, men till slut kunde en enig Kommunstyrelse anta ett förslag att lägga fram till fullmäktige.

* Kultsjödalsberedningen klubbades igenom, liksom en förtroendemannaberedning. Allt enigt.

* I en ökande konkurrens från bl.a våra grannkommuner om arbetskraft till de olika kommunala förvaltningarna så måste vi se till att kommunen är en attraktiv arbetsgivare. Här kommer ett antal åtgärder att läggas till fullmäktige. Förslagen inbegriper friskvårdstimme, friskvårdsbidrag, fritt kaffe, sjukvårdsförsäkring och kanske det mest kontroversiella förslaget om att på ett ettårigt försök (med möjlighet till förlängning) införa 32-timmars arbetsvecka för våra socionomer som har en ansträngd arbetssituation. De är i dagsläget underbemannade och ska vi behålla de som är kvar måste något göras.

Och om jag inte minns fel var det även i denna fråga här ett enigt KS.

Och apropå företagsklimat så gjorde vi som vanligt företagsbesök och det var tre olika företag som fick påhälsning av oss politiker. Detta har gjorts under ett antal år och är ett sätt för politiken att möta företagen och få del av hur de ser på framtiden, möjligheter/hot . Ja vad de vill….

Jag hade förmånen att få träffa en ung kvinnlig företagare, Hannele bång och hennes företag Fjällfoto. En framåt och driftig tjej som vi skolan och UF (Ung Företagsamhet) nu driver sitt egna företag där hon mestadels håller på med studiofotografering i sin nya lokal uppe i Kyrkstan.

Jättekul och givande och under samtalet med henne så fick jag flashbacks från min egna tid som ung företagare i början på 90-talet. Det var inte så lätt alla gånger.

Det blev ett långt möte och efter detta for vi ett gäng Sossar från Vilhelmina på en studiecirkel till Åsele och kvällen blev sålunda sen innan sängen kom som en räddare.

Det har varit mycket politik och ikväll hade vi Kultsjödalssossar styrelsemöte och det är lika roligt varje gång och vi är på G ska ni veta. Men mer om det längre fram.

Ha det gott allihop.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.