Jobbar VilhelminaCentern för en parlamentsbyggnad i Vilhelmina?

Jag har följt en del diskussioner om Vilhelminas intresse att få den nya framtida samiska parlamentsbyggnaden förlagd till Vilhelmina. För den som vill kan gå in här och höra några röster om varför Vilhelmina bör ligga bra till. Och här en liten film om den tänkta platsen för byggnaden uppe på kyrkberget i centrala Vilhelmina.

Detta upplägg trodde iaf jag att alla partier i Vilhelmina var eniga om och jobbade för, men jag kanske har missförstått det hela?

Det har uppstått en märklig debatt där huvudpersonen är Centerns Marita Stinnerbom som sitter i Vilhelminas kommunstyrelse och fullmäktige på Centermandat, men hon är även aktiv och partiledare i det samiska partiet Guovssonásti och sitter på deras mandat som ledamot i sametinget. Hon jobbar även inom Lycksele kommun som liksom Vilhelmina kommun är en samisk förvaltningskommun. Riktigt som vad vet jag inte, men det har med det samiska förvaltningsområdet att göra vad jag förstår.

Stinnerbom och hennes parti  Guovssonasti har förordat Lycksele för den nya samiska parlamentsbyggnaden.

Det har väckts en del frågor kring detta och ju mer jag fundera på detta desto märkligare tycker jag det blir och den förklaring som Maria Kristoffersson (C) ger på sin blogg (i en kommentar) gör inte saken bättre.

Som jag ser det har Centern i Vilhelmina en ledamot i både Vilhelminas KS och fullmäktige som förordar Vilhelmina som placeringsort, men som utifrån sin roll som partiledare i Guovssonasti och ledamot i sametinget förordat Lycksele för byggnaden. Ursäkta, men är det inte detta som kallas för en intressekonflikt och att sitta på dubbla stolar?

Vad jag skulle vilja veta är vad Centern i Vilhelmina anser i frågan och sprida lite ljus över denna fråga.

Jobbar VilhelminaCentern för en parlamentsbyggnad i Vilhelmina?

11 kommentarer

 1. Maria Kristoffersson

  Naturligtvis vill vi a parlamentsbyggnaden till vår kommun. Vi inser även att det är hård konkurrens och att det krävs en hel del arbete för att övertyga de som har rösträtten i sametinget att lägga sin röst för vårt förslag. Jag tycker det är olyckligt att kommunalrådet går i offentlig konflikt med en av sametingets främsta företrädare då jag inte tror att det gagnar Vilhelminas kandidatur. Jag tror även att det skulle gagna Vilhelminas kandidatur om kommunen lade förslag på satsningar som skulle gagna den samiska samhället som att utöka tiden för samiska som språk för de som så önskar.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Maria och tack för ditt svar.
   Men är det inte dags att ni börjar jobba för det då?

   Men är det hennes roll som ”en av samtingets främsta företrädare” hon blir kritiserad?

   Du nämner inte med en stavelse att hon är folkvald till Vilhelminas Fullmäktige, därtill sittandes i kommunstyrelsen för Centerpartiet.

 2. Ann-Sofie Gavelin

  Hej,

  Hm…. om jag ändå kunde förstå….
  Hur kan man utgå ifrån att ingenting går och att man inte kommer att klara av det, om man vill tillräckligt? Har man i bakhuvudet att det inte går, så går det som bekant inte.
  Är det en ren chansning…så.. hugger man väl den och ger järnet för den?

  Gick det inte, så kan man i alla fall känna att man gjorde det bästa man kunde?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Ann-Sofie!
   Nä. Jag kan nog tycka att det är en märklig inställning man har från VilhelminaCentern.

 3. Åsa Össbo

  Om inte jag minns fel lyfte Marita den befogade frågan på ett gruppfullmäktige i höstas om varför inte samer, samebyar och sameföreningar hade involverats i planerna kring en parlamentsbyggnad i Vilhelmina. Som hon sa, då kunde hon ju ha lobbat för att frågan inte glömdes bort som den ju uppenbarligen gjorde i den första vändan. Det är närmast remarkabelt att inte en fråga av denna vikt har lyfts tidigare i politiken som ett ärende utan verkar vara en produkt av….ja, vem?
  Istället får vi förtroendevalda och övriga invånare höra om det i media när förslaget tappades bort vid ett plenum för snart ett år sedan. Den fortsatta hanteringen i Vilhelmina kommun att en månad innan deadline aktivera referensgruppen och samordnarna för ett presentationsmaterial känns inte heller värdigt. Kanhända ligger den hanteringen kommunen i fatet gällande Sametingspartiernas inställning till placeringsort Vilhelmina. Det luktar tyvärr guldfeber-agerande i likhet med Stekenjokkgruvan och vindkraftparker – lång väg.
  Men kritikerna, Magnus och Viveka (på vk-bloggar), verkar inte förstå att Sametingsledamöter (hur lokala de än kan verka i den svenska kontexten) tillhör partier i Sametinget, inte sina hemkommuner eller arbetskommuner. De torde väl inte agera utifrån deras geografiska hemvist utan ta ställning utifrån vad deras partier anser som bra för samer och Sápmi. Där kan tankar gå kring exempelvis ifall nu de två andra Sametingens parlamentsbyggnader står på nordsamiskt område kan ju en byggnad på lulesamiskt eller sydsamiskt område vara en lämplig placering. Dessutom efterfrågas bra kommunikationer, tydlig samisk närvaro, representativitet, positivt klimat mot samer och samiska näringar – här bör nog politiker i Vilhelmina kommun fråga sig om de kan kryssa i alla de boxarna innan de börjar skuldbelägga en Sametingspolitiker i god kolonial anda. Den som verkligen känner att den har anledning att lägga sig i frågan borde nog ha anmält sig till röstlängden och försökt påverka innan det var försent denna vända.

  • Åke Nilsson

   Åsa Ö, du vet att det jobbats med underlag sedan vi via media fick veta att kommunen glömts bort. Redan i september började jobbet. Jag tror att vi har en rejäl chans till att få placeringen i Vilhelmina men då måste vi alla som är aktiva i politiken jobba för Vilhelminas skull.

   Jag är helt övertygad om att Marita S gör ett fantastiskt jobb i sametinget och för samerna i stort.
   Jag har aldrig ifrågasatt detta.
   Som ordförande i kommunstyrelsen önskar jag att alla ledamöter i KS inkl. dig och Marita jobbar för Vilhelmina.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Åsa!
   Jag har varit bortrest och även legat i förkylning så det blev lite sent med ett svar.
   Det mesta har Åke svarat på men en sak vill jag att du ska ha fullkomligt klar för dig.
   Jag och Viveka A (som uttryckt sina åsikter kring detta i ett annat blogginlägg) har uttryckt frågor och funderingar i detta ämne och det tycker iaf inte är några konstigheter. Vad jag däremot tycker är snudd på bedrövligt är att kalla denna kritik ” i god kolonial anda”. Det är att ta ned nivån på debatten ett antal steg.

  • Viveka Abramssonv

   Du menar alltså att Marita Stinnerbom, med all sin insyn i sametingets arbete, inte har något ansvar för att bevaka Vilhelminas intressen? Om hon nu missat att kommunen lämnat in en ansökan så hade hon själv kunnat lyfta frågan. När hon blev varse om att vi var med på banan hade hon kunnat agera för en placering i Vilhelmina.
   Marita sitter på tre stolar i samma ärende och har agerat på ett sätt som förvånat inte bara socialdemokrater.
   Jag har inte hört att någon ifrågasatt att hon, i sin profession och anställning i Lycksele, verkat för en placering där.
   Jag har inte hört att hon, som ledamot i sametinget, följt sin partigrupps beslut.
   Många har däremot reagerat över att hon, som representant för centern i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige inte lagt två strån i kors för en etablering här.
   Många har också reagerat över att centern i Vilhelmina, med sina kontakter i samtinget, inte försökt att påverka utgången. Av deras uttalanden och kommentarer så tolkas det som att Vilhelmina aldrig varit aktuellt för deras del och tyvärr så verkar du och Marita mer upptagna vid den formella hanteringen än ett positivt resultat för Vilhelmina.

   • Åsa Össbo

    Vet ni, Viveka och Magnus, som svar på era svar vidhåller det jag skrev ovan (inklusive kolonial anda):
    ”Den som verkligen känner att den har anledning att lägga sig i frågan borde nog ha anmält sig till röstlängden och försökt påverka innan det var försent denna vända.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.