Apoteksutredningen

Den sk. apoteksreformen avskaffade 2009 monopolet på apotek i Sverige och var en produkt av dåvarande socialminister Göran Hägglund (Kd). Intentionen var att öka valfriheten (förvånande?), få till en ökad servicegrad i form av ökad tillgänglighet samt att via konkurrensen hålla ned priserna på ett större utbud. Lovvärt kan tyckas.

Som vanligt då det gäller denna typ av affärer så reade den borgerliga regeringen ut det hela och idag visade det sig att det var en lysande affär för………………de privata aktörerna som bl.a är riskkapitalbolag med säte på Jersey. Köpa billigt av staten, göra vinster i Sverige och betala skatt utomlands verkar ha blivit ett borgerligt signum.

Men även om det kan sticka i ögonen så ska jag inte gå vidare i det, men hur gick det då med intentionerna?

Ökad valfrihet – Jo det har blivit fler apotek. Betydligt fler i städerna, och de ligger nära varandra. Så vill man inte gå på hjärtat så kan man gå på Kronan tex.

Tillgängligheten då? – Ja öppettiderna har blivit längre och med det har det blivit bättre.

Priserna och utbudet då? – Ja här har det ju blivit tvärtom. Det mesta har blivit dyrare, tom mycket dyrare och utbudet har blivit sämre på ”ovanligare” mediciner. Och då det gäller utbudet så har man höjt det med otaliga produkter, men fått kritik för att det många gånger är varor som kan ifrågasättas tillhöra ett apotekssortiment.

Dagens nyheter har gjort en hel reportageserie om detta och den som vill kan grotta ned sig i detta och föga förvånande så är man positiv till det hela då ”marknaden alltid sköter sådant här bättre än monopolet”.

Men nu idag lade regeringens utredare Åsa Kullgren (S) fram förslag med ”fokus på att höja kvaliteten, säkerheten och servicen på apotek” som bl.a skulle innebära en del kvalitetshöjningar. Den som känns mest angelägen för oss i glesbygden är att alla apoteksbolag ska få möjlighet att inrätta ombud i glesbygden. Som det är idag är det bara Apoteket AB som får göra det. Om sedan de privata aktörerna gör så vete fåglarna för det lär knappast vara en vinstmaskin så det blir antagligen i vanlig ordning farbror staten och skattebetalarna som får fortsätta stå för det.

I övrigt följer jag turerna kring Postnord och de affärer vår kära Maud Olofsson (C) gjorde under sin tid som näringsminister. Verkar också bli en borgerlig affär som ger en bitter eftersmak till oss skattebetalare….

Ha en bra dag.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.