Snuspengar för en som lever på marginalen?

Mitt i all turbulens med terrordåd med bilar som plöjer in i folk och skadar och lemlästar släpper den rödgröna regeringen nyheten om att man kommer att driva frågan om en sänkt skatt för en stor del av våra pensionärer. De som omfattas ska främst vara de med låga pensioner upp till 14 000kr i månaden, och det är främst kvinnor.

Det talas om att det kan bli upp till 200 kr mer imånaden.

Alldeles för lite skriks det. Ett hån! Knappt en pizza! Röstfiske! Ute på nätet flödar de nedvärderande kommentarerna och jag förstår ärligt talat inte hur en del resonerar.

Det sk ”gapet” eller ”pensionärsskatten” som en del kallar det är en följd av den borgerliga Reinfeldtregeringens många jobbskatteavdrag.

Jobbar du och ”bidrar” till samhället så får du göra avdrag vilket minskar din skatt. Du som är sjuk, arbetslös eller pensionär får inte göra detta avdrag.

Att avskaffa detta gap var ett vallöfte från Socialdemokraterna till valet 2014. Men det var kopplat till arbetslösheten och den svenska ekonomin.

Sedan september 2014 har den svenska ekonomin stärkts, arbetslösheten har gått ned och sålunda har man sänkt denna skatt en gång och nu vill man gå vidare med detta steg.

Pension är inget bidrag, utan en uppskjuten lön och då ska den beskattas precis som vilken lön som helst.

Jag undrar om de pensionärer med låga inkomster ser på denna sänkning på samma hånfulla och nedvärderande sätt? För en del är 200 kr snuspengar, men lever du på marginalen kan de nog komma till pass och gör mer till än från.

Denna orättvisa som man nu försöker återställa ”kostar” vad jag förstår staten 2 miljarder och ska man täppa till detta gap för alla pensionärer så kommer det att behövas ytterligare 6-9 miljarder vad jag förstår. Kanske dessa hånfulla kan komma med förslag på var dessa pengar ska tas ifrån?

Ett av jobbskatteavdragen kanske? Ja om jag fick bestämma så.

Bra jobbat Löfven! Fortsätt jobba så.

 

Etiketter:

5 kommentarer

 1. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  …och imorse fick jag se Alice Teodorescu från GP sitta i SVTs morgonsoffa och prata om ”ett hån mot pensionärerna…..”
  Jo jo. Det var annat ljud på borgerligheten då de hade makten och införde pensionärsgapet och denna orättvisa.
  Var inte det ett hån så säg!

 2. Edor Abrahamsson

  Bättre än ingenting, men inte bra och framförallt nämner de inte att de som räknas som ”fattigpensionärer” faktiskt inte når upp till vad som betecknas för EU:s lägsta standard skall vara 11800 netto. Jag skulle vilja säga det är vilseledande uppgifter man kommer med när man går på medianpensionerna. 14000 för kvinnor och 19000 för män. I Danderyd ligger genomsnittspensionen på 29000.

  Det är klart det är bara snuspengar och då i jämförelse med vad exempelvis en stafettläkare tjänar per dag. Det skulle inte förvåna mig om de har runt 14000 om dagen. 200 kr för en sådan är ju bara lite fikapengar. Det är klart de skrattar.

  Till råga på allt ska de nu straffbeskatta bilägarna och en pensionär måste väl också få ha en bil. Exempelvis en lite äldre som släpper ut 170 g/km. Upp till 95 g/km straffbeskattas man inte och ingen lite äldre bil klarar det, även om det är av gamla modellen och då räknades till miljöbilar. 170-95 blir 95. Alltså 95g * 80 kr = 7600 i straffbeskattning. Jag vet inte om de då dessutom ska plussas på den gamla bilskatten, då är vi uppe i ca: 10 000.

  Vad tycker du själv om förslaget om det ger pensionären 2500 mer per år men sedan åker han/hon på en bilskatt på 10 000 och kanske kör bara 500 mil/år. När bilen inte används får han/hon betala sina 10 000 oavsett.
  Detsamma gäller kanske en barnfamilj som behöver en större bil. Deras lite äldre välfungerande får de skänka bort (för vem vill ha en sådan nu. Andrahandsvärdet störtdyker). Exemplen kunde vara många och visar bara på vilken idioti vi har inom denna regering. Att Sverige är avlångt och ser ut som de gör verkar de inte förstå. Barn har bättre begrepp.

  Visst har du rätt i att pensionen är en uppskjuten lön och ska beskattas lika med en sådan också, samma som jobbskatteavdraget. Det var naturligtvis uselt av förra regeringen agera på det viset. Men problemet löses inte genom 200 kr mer. Det måste till radikalare saker och nu detta med bilskatten. Jag säger bara blä, blä, blä…

  I vilket fall, ha det!

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Edor1
   Visst är det så att denna lilla kaka inte får ätas upp av annat som behövs i tillvaron och det hoppas jag att man bevakar och rättar till. Bostadstillägget är en sådan sak tex.
   Men då det gäller bilskatten så gäller nog den bara nya bilar vad jag förstår (och det lär nog ingen pensionär med dessa inkomster ha råd att inhandla).
   Men sedan kan man ju fundera över en höjning av pensionerna, iaf för den fattigaste delen.
   Vi har nu haft en tid där grupper ställts mot varandra och fattigpensionärerna och andra utsatta grupper har ställts mot varandra. Nu satsas det på denna grupp och grejen med det hela ser jag som att man måste börja i någon ända och detta är den andra ”höjning” som denna regeringen gör. De som nu gnäller och är mest föraktfulla verkar mest vara sådana som haft ut mest av den förra förda borgerliga politiken. Och det är INTE några från de utsatta grupperna.
   Jag hoppas (och tror) att de flesta förstår att det här är små steg, men till skillnad från den förra regeringen så är det i rätt riktning

 3. Inga-Britt Gustavsson

  Man kunde förstås ta från dom skatteflyktingar som placerar sin förmögenhet i andra länder , och INTE ALLS betalar nån skatt i Sverige .
  Tycker en förbannad Fattigpensionär , Kvinna förstås !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.