Skoterförbud???

En följetong varje vår är Länsstyrelsens skoterförbud, eller rättare sagt vad som gäller och nu känner jag mig inte kunna vara tyst.

Och detta är ett inlägg om hur det sköts från Länsstyrelsen och inget annat.

Ett begränsat skoterförbud har under mars-april månad gällt på delar av Gitsfjället i Vilhelmina kommun. Och för att vara på den säkra sidan så gick jag ut på nätet för att kolla upp det hela på Länsstyrelsens hemsida.

Kryptisk information och dåliga kartor, men man hänvisar till skoterwebben och där bättre kartor ska finnas. Dit gick jag och då var jag tvungen att ladda hem ett program som inte funkar. Och det visar sig att då jag hör mig för inte bara är jag som har problem med sidan. Mycket frustrerande. Folk vill göra rätt, men det blir problem.

Idag utökades förbudet på Gitsfjället med totalt skoterförbud, men leden över från Saxnäs till Borga var öppen sas det. For över igår och låg över hos goda vänner och skulle tillbaka idag. Då möts jag av detta:

förbudsskylt

Vad göra? Tog telefonen och kollade en gång till. Jo. Enligt hemsidan var leden öppen. Den är officiell och då kör jag på det som står där. Tog en skärmdump:

Screenshot_20170420-141042

På Saxnässidan fanns ingen förbudsskylt.

Frågan jag ställer mig är om det finns tjänstemän på Länsstyrelsen som vet vad som gäller? Kör de ett eget race?

Och som turist som kanske inte har lika mycket pejl skulle då jag vända om vilket innebär att den viktiga inkomst påsken inbringar för våra lokala företag blir mindre.

Bedrövligt Länststyrelsen och är det ngn på denna myndighet som läser detta får de gärna kommentera det hela.

Etiketter:

2 kommentarer

 1. Johan Lindberg, Länsstyrelsen Västerbotten

  Hej!
  Jag kan bekräfta att skoterleden mellan Borgafjäll och Saxnäs inte omfattas av det tillfälliga skoterförbudet vid Gitsfjället. Den är alltså fortfarande öppen för skotertrafik.

  En mycket viktig arbetsuppgift för Länsstyrelsen och fjällkommunerna är just skoterkörningen i fjällen under vårvintern. Vi arbetar hårt för att hitta lösningar så att skoterleder i så stor utsträckning som möjligt kan hållas öppna, men samtidigt måste vissa områden och skoterleder stängas av till skydd för rennäringen.

  Precis som du skriver är informationen viktig. Vi kommunicerar dessa avstängningar genom kungörelse i tidning, genom att lägga ut beslut med beslutskarta på hemsidan, via Skoterwebben och genom skyltning längs lederna. Det är självklart olyckligt om det har satts upp en förbudsskylt på en skoterled som ska vara öppen. Personal är på väg ut för att se vad som blivit fel.

  Vi är även medvetna om att det finns vissa problem med Skoterwebben och arbetar för att få en bättre lösning.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej och tack för ditt snabba svar Johan.
   Jag ser det som viktigt att detta fungerar. Vi är en storhop som vill att det ska fungera med skotertrafiken och vill göra rätt, men då måste det fungera från bägge hållen.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.