Hur ska glesbygden överleva?

Hastigt och lustigt fick jag en förfrågan innan helgen om att medverka i en paneldiskussion om glesbygdsfrågor anordnad av Rotary i Lycksele och som skulle hållas på Lycksele lasarett igår måndag.

På olika vägar hade mitt namn dykt upp och frågan ställdes om jag kunde sitta med i denna panel?

Hm? Vad kan jag bidra med?

Ja kanske någonting eftersom jag blev tillfrågad. Och som rätt engagerad glesbygdsbo hade jag kanske ett och annat att tillföra. Ok. Vi kör!

Tanken var att jag skulle köra ned till Lycksele, men fick sedan möjligheten att sitta med via distans och den fjärrutrustning vi har på skolan i Saxnäs. 42 mil bilkörning kunde undvikas och det kändes skönt för både miljö, ekonomi och mig personligen.

Moderator Malin Ackerman drog i gång det hela och programmet var upplagt som så att det började med en gästföreläsare: Professor Dean Carson, bördig från den australiensiska landsbygden, men numera bosatt i Åskilje, Storuman kommun och jobbandes bl.a på GMC (GlesbygdsMedicinskt Centrum, Storuman). Han jobbar med att studera fenomen kring glesbygden. Hur demografin är och upp och nedgångar i denna. Det var mycket information och till på köpet på engelska. Det var mycket intressant och gav mersmak.

Efteråt blev det diskussioner med ett trettiotal åhörare kring frågan om glesbygden och dess problem och möjligheter och jag försökte så gott det gick förklara ur mitt perspektiv hur vi jobbar här uppe i Saxnäs för att överleva, men även en del annat med anknytning till glesbygd diskuterades.

Det sas mycket klokt och tänkvärt och jag hade ett antal fulltecknade sidor vid kvällens slut.

Fortsatt kontakt är tagen och mer i ämnet lär komma framöver….

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Olle

    Svaret är enkelt, men först måste statsmakten vilja ha kvar glesbygden. Just nu har de ju inlett en charmoffensiv . Men det är ju snart val så de hittar väl på nån ny lögn, vi har ju hört detta förr och är luttrade. Men vill de verkligen så har de facit hur det ska göras i vårt grannland Norge. Sen är det också viktigt av vi på landsbygden utnyttjar den service som finns på orten så det inte är som i vår by, alla vill ha allt kvar men åker hellre till staden och tex handlar. Tar hellre nån byggfirma från tätorten ,det är ju svårt att gynna en granne tydligen. Jantelagen styr starkt !!! De som flyttar ut i spenaten måste tänka på sin egen framtid och hjälpas åt. Ville ha hjälp av en äldre granne med snöröjning vid en semester, kan jag väl sa han . Röjde snö i totalt 30 minuter och ville för detta ha 700 kr, jag betalade och tjafsade inget. När hans hjärtinfarkt kom 3 år senare kom han och ville att jag skulle ploga eftersom jag är hans enda granne och på så sätt den enda som kunde hjälpa honom att bo kvar.Jag plogade ca 30 timmar och ville för detta ha 2000 kr ,det blir ca 67 kr i timmen. Då tyckte han att jag var för dyr, jag hade inte ens till diesel . Detta visar vad viktig grannsamverkan är på landsbygden. allt är inte profit,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.