Läsvecka & läslov

Under veckan som gått  har vi på Saxnäs skola haft läsvecka.

Att läsa är A och O för varje enskild individ och en av våra främsta rättigheter. Utan att kunna läsa har man betydligt sämre förutsättningar att lyckas i livet och därför satsas det så mycket på just läsning. och det är inget undantag hos oss, men varje termin avsätter vi en speciellt en vecka som uteslutande ägnas till att främja läsning.

Årets vecka lade vi nu till veckan och då har vi på skolan slagit ihop klasserna 1-4 och 6-9.

Några veckor innan läsveckan beställde jag upp ett boklass från vårt fina bibliotek och med hjälp av deras personal fick vi upp en hel hög böcker som våra små kan gå och dregla över och läsa av hjärtans lust. Allt från nybörjarenläsarens Rolfböcker till Magister Tutnäsa….

Måndagen bjöd på en konsert och bowling nere på Folkan och det var idel glada och nöjda elever. Konserten var med ett band som tolkade texter efter barnboksförfattaren Barbro Lindgren, men sedan under resten av veckan höll vi oss på hemmaplan och vi:

Läser tyst, högläser för barnen, men barnen läser även för varandra. Skriver utifrån det vi har läst. På papper, men även via våra nya fina Cromebooks som eleverna fått låna (inte alla, utan än så länge eleverna i klass 3-4).

Olika lässtrategier har vi jobbat med. Läser man en skönlitterär text på samma vis som en instruktion tex?

För att vi inte totalt ska snöa in har varje dag ett utepass direkt efter lunch med gemensamma spel och lekar.

Att arbeta praktiskt med instruktioner gjorde vi idag där 16 barn uppdelade i fyra grupper bakade utifrån olika recept och dagen avslutades naturligtvis med att fika upp det som bakats. Vi jobbar i tvärgrupper där elever från varje klass hamnar i en grupp, dvs från klass 1-4. De äldre får hjälpa till att ta ansvar för de yngre. De yngre får öva i att lyssna till de äldre. Ett samspel med andra ord.

Nu imorgon blir sista dagen innan höstlovet och som det nu verkar kan sista lektionen bli att få ta del av de äldres (klass 6-9) rysliga berättelser som de egenhändigt spelat in utifrån sitt tema om skräck och thrillers. I eftermiddag fick vi ett smakprov och det är imponerande hur de läser upp sina berättelser, spelar in med ljudeffekter och vi får se om de små törs lyssna på dessa rysligheter. 🙂

Sedan blir det ett höst lov och då vill vi slå ett slag för Läslov där våra elever bl.a. är med på ett lotteri utifrån hur mycket böcker man läser.

Och kom ihåg. Det finns inga genvägar till att bli en god läsare. Läs ofta, läs mycket, men framförallt: Ha kul!

Själv kommer jag att försvinna ett tag under lovet.

Ha det gott!

Bildresultat för Rolf bok

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.