Hur många ord…

….har du i ditt ordförråd?

Läste en debattartikel om tre toppmoderater som föreslår att modersmålsundervisningen i skolan ska slopas. Hur korkat är inte det och ett bevis på att man är stockkonservativ och inte hänger med vare sig sin tid eller i den aktuella forskning som finns inom området.

Under hösten har vi, ett gäng lärare (Saxnäs/Dikanäs) fortbildat oss inom språket betydelse för goda kunskapsresultat inom skolan. Vi läser och har träffar varje torsdag och det är via Skolverkets Läslyftet. En satsning från regeringen för att höja kompetensen inom läsområdet för lärare och i slutändan våra elever. Kursen ”Från vardagsspråk till ämnesspråk” är den kurs vi valt att utgå från och idag avhandlades ett kapitel, ”Ordförrådet – en framgångsfaktor.

Jag har inte tänkt redogöra för det hela i detalj, men för den som är intresserad kan det vara intressant att följa länkarna och se hur det ser ut i modern skolforskning. Något jag uppmanar även dessa moderater att göra.

Ord är makt och ska vi komma framåt gäller det att modersmålsundervisning och svenskaundervisning går hand i hand. Men dessa moderater kanske inte vill att det ska gå framåt?

Jag kan förstå gemene man som kan tycka att det låter konstigt, men att behärska sitt modersmål bra gynnar inlärningen av svenska och därmed snabbar på integrationen in i det svenska samhället. I skolan, på jobben, med kompisar etc, etc.

Och detta gäller inte bara för nyanlända utan likväl även för våra ”svenska” barn, men som har ett fattigt språk av olika anledningar.Forskningen visar att socioekonomisk bakgrund spelar roll där bl.a uppväxt i mindre bemedlade hem med låg utbildning kan påverka språket och därmed framtida möjligheter i skolan.

Här har politiken en uppgift att fylla och utjämna de skillnader och ojämlikheter som förekommer och de som följt mig har nog märkt att jag inte är förtjust i det liberala och ”fria” skolsystem vi nu har. Ett system ensamt i välden och som enligt mig cementerar precis det jag skriver om, men som märkligt nog även missgynnar de som tror att de gynnas av detta skolsystem. Men den debatten tar vi en annan gång.

 

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.