Krisledningsövning

Idag var jag nere på en väldigt intressant dag då jag blev kallad först till ett möte med Kommunstyrelsens arbetsutskott (KsAu) direkt på morgonen.

Sedan vigdes dagen till en krisledningsövning utformad av Räddningschefen och med ett scenario utifrån att vårt samhälle utsatts för en hackerattack.

Kommunen är via olika lagar och regelverk bundna att vidta åtgärder för att upprätthålla våra samhällsfunktioner och via en sådan här övning ser man hur kommunens beredskap är inför en sådan här situation.

Man kan säga att kommunens ledning är uppbyggd kring en krisledningsnämnd (politiken) och en stabsfunktion (Kommunens tjänstepersoner) och här ska de olika delarna samverka för att samhället ska kunna fortsätta att snurra trots kriser och katastrofer.

Vad händer om elförsörjning och kommunikationslänkar störs ut av tex en hackerattack?

Till en början var det ”störningar” i dessa  system som spelades upp och hela den krisorganisation som kommunen förfogar över gick in i ”krisläge”.

För krisledningsnämnden innebär det att man via sina fem personer bl.a ”tar över” de olika förvaltningarna, sociala, utbildning och miljö och bygg och dess funktioner. Detta för att korta ned ledet mellan beslut och utförande.

Beroende på händelse prioriteras insatser upp och detta med hjälp av den stab som via sina tjänstepersoner finns till förfogande.

Organisation, resurser gällande material och människor. Information internt, men framförallt externt ut till allmänheten.  Det är ett helt batteri av åtgärder som sätts i rullning och vid ett sådant här tillfälle utsätts hela civilsamhället för påfrestningar.

Vi höll på hela dagen och i den utvärdering så kom det fram fanns det saker att förbättre, men även sådant som funkat bra.

Och enligt uppgift från de som är mer insatt i dessa frågor än jag så ligger vi i Vilhelmina bra till i jämförelse med andra kommuner. Beroende på hur långt de olika kommunerna kommit i sitt arbete så ser man tydligen skillnad i bl.a den framförhållning som måste till och där de ”sämre” förberedda planerar minuter och timmar i förväg, men de ”bättre” kan ha längre framförhållningstider.

Som ledare för staben gick kommunchefen genom stabsfunktionerna och utifrån sina erfarenheter kändes han nöjd med den insats som hade utförts under dagen.

Jag kunde inte annat än att hålla med, men det utifrån min begränsade (för att inte tala om lilla) erfarenhet och vi i krisledningsnämnden imponerades av den insats de inblandade tjänstepersonerna bidragit med.

En bra dag med en övning som gav mer kött på benen och framförallt får en att tänka på hur sårbart vårt moderna samhälle är-

Och hur är det?

Hur klarar DU en ”kris” där el och internet slås ut under en begränsad tid?

 

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Bernt

    Intressant information!
    Ånyo en bra information från ”kommunalrådet”
    Grattis till kommunalrådsposten med glasklar majoritet id omröstningen!

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Bernt!
      Tack för det.
      Det var en mycket intressant dag, med ett glatt och samspelt gäng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.