100-årsbaluns med VÖA

Ikväll tilldrar sig ett evenemang av det festligare slaget då Vilhelmina Övre allmänningsskog, VÖA firar hundraårsjubileum på Saxnäsgården här i Saxnäs.

En allmänning är i regel en gemensamt ägd, i detta fallet skogsmark som brukas av ett antal delägare och i Vilhelmina finns det sålunda en Allmänningsskog som är uppdelad på två block, Fatmomakke och Dikanäs.

Här i Lappland tillkom Allmänningsskogarna efter den sk. avvittringen runt sekelskiftet 1900. Avvittringen kan man KORT beskriva som den tid då staten tog tillbaka den mark man lovat nybyggarna i fjällen vilken med ökande takt hade börjat tränga undan de renskötande samerna. Även om det är en intressant historia som är mer eller mindre levande än i dag i våra trakter är det inte den som i detta inlägg är huvudmålet och därför får den som vill läsa mer om detta börja med att följa länkarna.

Nåväl. Jag tillhör en av alla dessa nybyggarsläkten som etablerade sig här uppe i fjället och via den är jag delägare i min släkts skogshemman och är sålunda delägare i Vilhelmina övre allmänningsskog.

Och ikväll blir det fest då det är 100 år sedan denna Allmänning bildades.

Först på dagen är det stämma och jag kommer att gå dit med mina syskon där min syster för dagen är talesperson och den som med andra ord för våran talan.

Just röstningen är lite lustig där man inom allmänningsskogarna använder gamla ekonomiska mått från den tid då farfar var ung (och generationer före honom) och utgår från mantal och skäl.

 

”Mantal är ett skattetal för fastigheten och baserades på den avkastning som fastigheten gav vid avvittringstillfället. 

Ett mantal är 64/64 delar och ett skäl är l/64 del.             VÖA

 

Och det man menar med avkastning DÅ, för hundra år sedan var inte detsamma som NU. Ex. kan sägas att skog visserligen var värt en del redan då, men den som hade myrhö. Han var riktigt rik….

Och utifrån dessa premisser så sattes röstetalen.

På kvällen blir det middag med god mat underhållning. Kan det bli bättre?

Men innan dess ska jag vittja mitt nät och sätta upp en ljusslinga.

Ha en trevlig helg allihop!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.