Nytt leveransbesked! Fortsatta utlokaliseringar av statliga verk

Sedan mycket lång tid tillbaka har jag varit skeptisk till den glesbygdspolitik som har förts i Sverige och det har gällt även ”den egna” under tidigare Socialdemokratiska regeringar. Borgerliga diton har inte varit ett dugg bättre och även fast det under många år satt en Centerpartist i form av Maud Olofsson hände inte mycket positivt för landsbygden. Trots att man är det parti som onekligen vurmar mest för den Svenska gles/landsbygden. Mycket snack och lite verkstad.

Efter 2014 års val lanserade den rödgröna regeringen en tanke och ambition om att vända trenden med centraliseringar och utflyttning av statliga jobb från land till stad (läs Stockholm) och det ska erkännas att jag till en början var skeptisk till detta. På våra breddgrader talades det mycket om skattemyndigheten i Lycksele, och det hade man ju hört förr….

Men det visade sig så småningom att det började röra på sig. Skattemyndigheten blev kvar (och Arbetsförmedlingen med ca 100 jobb är på väg till Lycksele)….. Vad höll på att hända?

Faktum är att sedan den rödgröna regeringen tillträdde har man inte bara pratat utan även gjort verkstad av sina tankar och idag läser jag om nya utlokaliseringar av hela eller delar av statliga verk från Stockholm ut i övriga landet och denna gången är det Skåne och västra Sverige som får ett antal myndigheter närmare sig.

Det gäller:

Tullverket

Tillväxtverket

Myndigheten för tillgängliga medier

Trafikverket

Kronofogdemyndigheten

Inspektionen för socialförsäkringen

Arbetsmiljöverket

Swedac

Sida

Och denna resa mot att staten visar vägen med utlokaliseringar har nu påbörjats mot framtiden och även om det kan tyckas vara få arbetstillfällen det är frågan om tror jag signalvärdet är desto större.

”De nio besluten omfattar cirka 900 årsarbetskrafter. Tillsammans med tidigare omlokaliseringar och vissa myndigheters utbyggnader har den statliga närvaron stärkts runt om i Sverige med över 2 000 jobb under mandatperioden.”

Den rödgröna regeringen med Socialdemokraterna levererar där andra fallerar.

Sköt om er!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.