Högre studier i Inlandet

I dom diskussioner som förts inom politiken i regionen (R8) är kompetensförsörjning en stor fråga. Inom de företag som finns i vårt område, men även inom kommunens olika verksamhetsgrenar. Det råder ett skriande behov.

Det pratas mycket om fjärr och distansundervisning och om att de olika lärosätena ska lägga ut campusutbildningar.

För mig och vår kommun (men det gäller nog större delen av Inlandet) är det distansutbildning som ligger mig extra varmt om hjärtat.

Eftersom jag beslutade mig att sadla om ”mitt i livet” med småbarn och mitt företagande till en lärarkarriär läste jag in mitt ”tredje” gymnasieår nere på Plassn under ett års tid. Ett evigt harvande fram och till baka, Saxnäs- Vilhelmina. Som tur var det fler som var i samma sits och därför kunde vi dela på de resekostnader som uppstod, men framförallt dra nytta av varandra i våra studier. Dessa studier gjordes via Vilhelmina lärcentrum och det var kanonbra. Alla var jättenöjda.

Året därpå började jag läsa in mina sju terminer på universitet, Mittuniversitetet i Härnösand och det läste jag på distans.

Tre veckor plugga hemma för att den fjärde sätta mig tillsammans med några kompisar för ”innevecka” nere i Härnösand. Det tärde på och gudarna ska veta att vi fick kämpa för våran examen, men att läsa på detta vis var det enda sätt för oss för högra studier.

Igår tisdag var jag nedbjuden till Robertsfors för möte och middag med Statsminsister Stefan Lövfen (S), men även ministern för högre studier, Helene Hellmark – Knutsson (S) och henen hade jag förmånen att ha som bordsdam och om denna speciella situation får oss som inte kan dagspendla till högre lärosäten diskuterade jag med ministern.

De svar jag fick var att man jobbar med frågan, men sedan har vi detta med att det bl.a råder ett besvärligt parlamentariskt läge och det är en sak man vill göra. En annan vad man KAN göra. Som de flesta vet så har vi en minoritetsregering, men det har vi tänkt ändra på till höstens val…

Etiketter:

7 kommentarer

  1. edor

    Jag ska börja med att det är bra vi fått ett kommunalråd/kommunikatör så vi vet ungefär vad som sker och eller planer på vad som är planerat ske. Jag kanske inte håller med i allting vad du eventuellt framför och det kanske inte heller har någon betydelse vad jag tycker. Vad vet jag? Men bra att det är öppet och en viss insyn i det arbete som förhoppningsvis pågår, till bättre får vi hoppas?

    Du säger utbildning, ja det är klart det är inte dumt och borde det inte även gälla alla som finns i olika partier eller ingår KU osv. Är inte det lika viktigt vi har personer som insatta i olika ärenden och det som behandlas? Krav ska vi naturligyvis, men det gäller väl alla då?

    Jag kanske hade mer att tillägga men nöjer mig med det här/Trevlig dag

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Du har helt rätt. Jag förväntar mig inte att du eller någon annan ska hålla med mig jämnt och ständigt. Men tack för uppskattningen av informationen.
      Då det gäller utbildning så behövs den på alla plan.
      Men det jag främst nu tänker på är olika högre yrkesutbildningar och där vi tillsammans med företagen har en jätteutmaning att rekrytera kompetent folk.
      Ha det gott!

      • edor

        Jag måste återigen ställa frågan om utbildningar och då högre. Vilka skulle det avse när du nämner företagens brister på högre utbildade. Vilka företag i Vilhelmina kräver högskoleutbildningar? Maskinförare, elektriker och andra i s a s utbildade i traditionella yrkesutbildningar borde finnas. Ingenjörer kan inte finnas något skriande behov av, men kanske det vi skulle behöva om vi tänker utveckla teknologin.
        Jag tycker det är för lite inriktning på innovationer och den omställning i samhället som det pratats om inte minst från S tillsammans Mp i regeringen. Var det inte det som skulle ta oss framåt? Var finns de nya jobben i Vilhelmina i det resonemanget? Jag tycker ni verkar handfallna ur den synpunkten. Men du kan ha rätt i att generellt är vi lågutbildade. Men det är ert problem reda ut det inte mitt.

        • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

          Hej Edor!
          Det här varit ett dränage på jobb som kräver högre utbildningar. Skattemyndigheten är ett sådant exempel. Sedan kan jag tänka mig att ett sådant företag som Ingenjörsbyrån är en arbetsplats som vill ha in högre skolat folk. Eco Rub har jag bara läst lite om. Sun Core ett annat. Börjar man se sig omkring i Vilhelmina så finns det mer än man tror.
          Jag tror att det finns folk som sitter och funderar över nästa steg i livet men som måste våga ta steget. Ett sätt att underlätta för dem är att se till att möjligheten till studier finns.
          Under senaste året jobbas det i ett samarbete mellan skola och företag i Teknikparken och som känns givande. Vi får se var det landar.
          Poängen är att möjligheten ska finnas även fast man bor i inlandet långt från Campusorterna.

          • edor

            Måste komplettera lite i mitt svar beträffande det du nämner om skattekontoret och även den statliga myndigheten Försäkringskassan vi hade i Vilhelmina. Det berodde knappast på bristande kompetens, men det var det man skyllde på och direkt hittade på som orsak till nedläggningarna. Var gick de nånstans arbetena, det mesta till Umeå och Skellefteå men även till Lycksele. Då hade man (Regering/kommun, den som hade makten för tillf.) chans stoppa det, men det var ett klent motstånd.
            Hur kan man förklara att det var kompetensbrist när det gick bra om man flyttade med till de nya orterna och fick jobb där. Då dög man. Nu har regeringen i motsatt riktning jobbat, intensivt, tveksamt med utflyttningar hit. Ingenting i princip. Och hur ska en som satsar på utbildning veta att han får jobb i Vilhelmina? Det blir ju till att ta jobb där lämpligt arbete finns. Hela Inlandet är för längesedan dränerat på människor medvetet, oavsett vilken usel regering som sitter i regeringskansliet. Det är så dags nu och vända trenden, men i verkligheten är alla lika goda kålsupare. Men visst är det bra om människor kan utbilda sig på distans, det håller jag med om.
            Tack för den här gången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.