Bildandet av Västerbotten regionkommun

I två dagar har jag och andra kommunala politiker och tjänstemän varit i Lycksele och träffat företrädare för regionen och Landstinget inför bildandet av en regionkommun.

Vad är då en regionkommun?

Ja, det blev ju ingen storregion där vi slog ihop våra resurser med Norrbotten och Jämtland och då blir det en mindre variant där man kan säga att Region Västerbotten och Västerbottens läns landsting nu ska slås samman till en regionkommun.

Kort är tanken att man genom denna sammanslagning ska nyttja de gemensamma resurser som finns effektivare och billigare, dock EJ på bekostnad till den lilla människans behov utan tvärtom ska det bli bättre för hen. I slutändan görs ju detta för att öka medborgarnyttan. Inget annat. Den som vill läsa mer och få svar på sina frågor kan gå in här.

Vad man ska ha klart för sig är att det är två stora organisationer som ska slås samman och de processer som startas (har startat) är i många stycken komplicerade.

Sedan är det en demokratiskt styrd organisation som bildas vilket innebär att den kommer att ha ett fullmäktige, styrelser och ”nämnder” och här förevisades vi förslag på hur organiseringen av dessa skulle kunna tänkas se ut.

Ren information och föredragningar varvades med frågor och arbete i smågrupper. Alla har sina intressen att bevaka och förutsättningarna ser olika ut för oss då vårt län är stort och spänner från hav till fjäll. Så mycket som möjligt måste tas med i beräkningarna och mycket måste tas hänsyn till.

Just nu sitter vi och jobbar med dessa mycket spännande frågor och det är mycket upp till oss själv hur vi vill forma vår framtida organisation.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.