Lapland a culinary region

Igår tisdag befann jag mig på en presentation av ett nytt spännande projekt, Lapland a culinary region. Småföretag inom mathantverk och turism som söker nya vägar att få snurr på hjulen och söka nya vägar att nå lönsamhet och utveckla sina verksamheter.
Lokalt, närproducerat och samarbete nyckelord i detta projekt.

En presentation av deltagarna och projektet gjordes där Vilhelmina kommun är projektägare med div. samarbetspartners. Bl.a LRF och Hushållningssällskapet  men även privata aktörer inom matproduktion och restauranger finns med som samarbetspartners. En stor spridning med matproducenter, restauranger och andra intresserade visade sig hade kommit till mötet. Själv kände jag mig rätt så malplacerad, men hoppas att jag i min roll som politiker kan hjälpa till i olika frågor. För mig är kommunen en stor resurs i form av kunskap och stöd i olika former. Själv ser jag min roll som dörröppnare och förmedlare mellan olika parter och regioner. Jag vill vara behjälplig och då får det vara inom vilket område som helst. Men sägas ska att jag finner detta område mycket intressant då jag tidigare haft intresse inom detta område i min roll som företagare och har även det med i bagaget. Min dörr står öppen…

Från Vilhelmina kommun deltog även tjänstepersoner från näringslivsenheten och som besitter en stor mängd kunskaper och erfarenheter och tillsammans ska vi försöka bygga upp något inför framtiden.

Återigen fick jag veta att det inte var självklart att detta projekt hamnade just i Vilhelmina, men att det är tidigare arbeten och meriter med duktigt folk både inom näringsliv och bland kommunens tjänstepersoner som vi har att tacka för det.

Rundabordssamtal följde där jag hade en fårbonde, nötbonde, pärodlare och en utsänd kompis till en matproducent till bordskamrater. Utmaningar, vägar att gå och mål diskuterades för att sedan i storgrupp ”knyta ihop säcken”.

Jag ska villigt säga att jag har en kluven åsikt i detta med att allt ska göras i projekt, men tricket är HUR de kommer till och vilka som är initiativtagare. Här kommer initiativet från gräsrotsnivå, dvs hantverkarna/företagen själva och det är inte något pådyvlat uppifrån stat eller kommun vilket märktes där 24 stycken hade anmält sig, men det dök upp ett 35-tal.

Hursomhaver ska det bli spännande att följa detta och

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.