Teknikpark och hyresgästföreningen

I veckan fick jag besök av Hyresgästföreningen Södra Västerbotten som vill både informera om sin verksamhet, men även höra sig för hur vi ser på den framtida bostadssituationen i kommunen.

Bägge dessa personer kom från Umeå där det råder en relativt stor bostadsbrist och nu gjorde de sig en tur i Västerbottens inland där det i många kommuner råder det motsatta.

Vilhelmina är lite ”mittimellan” där vi på samhället nu efter migrationsvågen börjar se att det finns ett för stort hyresbestånd. Detta gäller dock inte i våra bägge fjälldalar där framförallt den yngre generationen har svårt att få till ett bra förstaboende. Här har kommunen en utmaning att ta sig an.

Vi kom även in på den problematik som finns med att vi ”älskar ihjäl” vår hembygd och där hus som barnafamiljer skulle kunna bo i istället blir fritidshus till avflyttade som behåller billiga hus för att besöka sin hembygd vid tex påsk. Ett dilemma som inte är helt lätt att lösa.

Ett annat spännande projekt är den som Malgomajskolan driver med Teknikparken. Ett projektsamarbete mellan skola och näringen. Ursprunget är en vilja att få eleverna att intressera sig för teknik och att på så sätt hitta sätt att försörja vår region med kompetens till våra olika företag.

Per Lindberg som är rektor och en av de drivande i frågan ser en framtid där den småländska Gnosjöandan är förebild och där man ”aldrig” släpper ifrån sig ett jobb utom regionen pga att man har för mycket arbete eller att man inte har kompetens. Om inte jag kan göra det så kanske något annat företag i min region klarar av det. Det som är bra för dem, är bra för mig.

Att se varandra som komplement istället för konkurrenter är en nyckel i detta synsätt, men kräver en öppenhet gentemot andra företag som inte alla är vana vid, men som jag tror är nödvändigt ifall vi ska klara framtida konkurrens utifrån.

Projektet lyckas växla upp de medel man har till förfogande och på så sätt kan anställa resurser i form av anställd kompetens till hjälp för våra lokala företag. Även teknisk utrustning köps in och då jag vara och hälsade på dem på Malgomaj 2 stod en hel sändning med utrustning som skulle ut till ett antal skolor. Massor av ”godis” till de tekniskt hungrande….

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.