Vann gruppspelet. Nu final!

Är totalt slut efter att ha flängt runt en del och ska nu till att gå och lägga mig, men måste bara få berätta om denna dags stora händelse.

Sametinget har haft plenum (riksdagar) i Saxnäs denna vecka och idag (läs torsdag) tog man äntligen ett (del)beslut i frågan om var man vill förlägga sin parlamentsbyggnad.

Resan har varit lång, ända sedan Göran Perssons (S) tid och under senaste året har en sorts tävling blivit till i orter som ser sig som tänknbara kandidater till att bygga en samisk parlamentsbyggnad. Till dags dato har åtta kandidater funnits, varav Malå, Granö, Lycksele och Vilhelmina varit fyra. Förutom Kiruna har Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplog varit kandidater från Norrbotten. Östersund har representerat Jämtland.

Åtta motkandidater skulle nu ställas mot Kiruna.

Detta arbete med att lansera Vilhelmina har haft ett tämligen brett stöd inom Vilhelminapolitiken och vi har besökt de tillställningar som varit.

Fick höra att PA varit där i veckan. Kul!  Och idag torsdag, var förutom jag, en bunt ordföranden  från våra nämnder då vi beslutat lägga en av våra ordförandedagar uppe i Saxnäs (vi var även runt i dalgången på eftermiddagen och tittade då vi lix var på plats, men det är en annan historia).

En tämligen liten debatt följde på många inlägg om ordningsfrågor, men till slut kunde man gå till omröstning och ordförande Paulus Kuoljok kunde efter denna läsa upp att de två orter som ”gått vidare från gruppspelet var Östersund och VILHELMINA!!!

Hårt arbete gav resultat, men det är nu som jobbat börjar….

Nu ska dessa orter och deras förutsättningar studeras mer i detalj och vi inom förvaltning och politik får gå hem till våra kammare och vässa våra argument till varför Vilhelmina borde bli den framtida orten för ett framtida samiskt parlament. Tillsammans ska vi visa varför Vilhelmina är ett bra alternativ.

En bild har vuxit upp på vad vi vill. På vad de samiska ledamöterna ser som viktigt med parlamentet och nu ska vi matcha dessa på bästa sätt. Och vi ser oss som en minst lika god kandidat som de två andra. Tro inget annat.

Mer än så kommer jag inte att skriva då jag nu ska lägga mig efter en mycket hektisk dag och jag ber att få återkomma i ärendet, men avslutar ändå med att konstatera att vi har en fantastisk kommun med mycket stora utmaningar men framförallt möjligheter inför framtiden. Det gäller bara att vi förvaltar det väl.

Lätt? Icke, men vem har sagt att det ska vara lätt?

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.