Vilhelmina förtjänar svar av SD

För några veckor sedan damp Sverigedemokraternas lokala partiprogram ned i brevlådan.

Man kan väl säga att jag triggades igång av det att jag nu under denna mandatperiod sett vad SD i Vilhelmina åstadkommit i politisk väg i Vilhelmina och att man menar att ”Vilhelmina förtjänar bättre” och det är en rubrik som förpliktar anser jag. Därav detta blogginlägg.

Jag satte mig ned och granskade programmet och slogs först över omslagsbilden. En bild från mitt älskade Fatmomakke. Vilhelmina kommuns absolut mest kulturella mötesplats mellan olika kulturer. Med tanke på den debatt vice talman Björn Söder (SD) vållat med sina utläggningar om svenskhet och samer samt det faktum att Fatmomakke kan sägas vara sedan länge en mångkulturell mötesplats så kändes det sisådär. Men det var en passus.

Vad vill då SD i Vilhelmina och vad ska bli bättre med deras lokala politik med Eric Axelsson, Jenny Markgren och Rune Hagström som företrädare. Jag kan inte hitta någon länk på programmet så tyvärr får ni söka upp ett analogt dito om ni vill kontrollera det hela.

Först går man igenom själva partiet där man värnar det svenska, dvs en nationalistisk tanke. De säger sig värna en solidarisk välfärdsmodell och de plockar det bästa från höger-vänster.

Demokrati, jämställdhet och ett miljövänligt samhälle vill man ha. Fint som snus.

Nu drar jag ett axplock från deras program och sedan måste man ha i åtanke rubriken: Vilhelmina förtjänar bättre och min grundtanke att med denna rubrik måste man då kunna komma med något sorts svar från de lokala Sd-företrädarna.

* De vill vara ”det parti med turistvänlig inriktning”

– På vilket vis ska SD i Vilhelmina göra detta bättre?

* De vill ha en ”ny landningsbana”

– Inget konroversiellt, men där övriga partier är överens om att vi vill förlänga den befintliga med 300 meter vill Sd-lokalt ha en ny landningsbana. Kanske en petitess, men med tanke på att en sådan skulle kosta så vore det bra med ett klargörande. På vilket vis ska SD i Vilhelmina göra detta bättre?

* Inom skolan vill SD i Vilhelmina ”sätta kommunalt höga krav på att läraren skall inneha hög presterande utbildning för speciallärare”

– Gör Vilhelmina kommun inte det redan idag och på vilket vis ska SD i Vilhelmina göra detta bättre?

* Jourklasser för elever med svårigheter och för elever med extra behov. För barn med extra behov och för elever som inte klarar att vara i klassrummet utan att störa andra.

– På min tid kallades det för OBS-klass och hör inte hemma i dagens skola enligt mig. På skolorna i Vilhelmina har nu vi mer och mer börjat utveckla skolan genom att gå över till två-lärarsystem, men det vore på sin plats att SD i Vilhelmina berättar hur de vill göra detta bättre?

* De vill behålla byaskolorna i möjligaste mån. De vill även se över möjligheterna att bussa elever ut till/från byar. Detta utifrån att det är lugnare skolor ute i byarna.

–  Till en början är vi nog tämligen överens om att behålla byaskolorna ”i möjligaste mån”. I övrigt kan det vara lovvärt kan tyckas, men med tanke på att vi ”bara” har tre grundskolor i Vilhelmina centralort, Strandskolan, Volgsjö och Hemberget så undrar jag om det är alla tre skolor som utpekas av SD i Vilhelmina som icke lugna skolor? Sedan ska det bli intressant den dagen denna fråga kommer in i deras budget och de ska finansiera skolskjutsarna. Men där får vi hålla oss till tåls.

* Då det gäller äldrevård och omsorg vill man fortsätta den inslagna vägen (som vi Socialdemokrater initierat) med trygghetsboende och faktiskt även titta på de bägge fjälldalarna.

– Men återigen så är det nog inte speciellt kontroversiellt och jag undrar vad som skulle gjorts bättre med SD? Dock ger man här besked att SD är beredd att sälja ut inom äldreomsorgen och går därmed på den borgerliga linjen och stick i stäv med oss Socialdemokrater.

* De vill ha ett starkt förhållande mellan företagande och kommun

– Nu jobbar både politik och tjänstepersoner för fullt med att lyfta oss som företagarekommun och vi har för första gången på 11 år hamnat på godkänt i SNs näringslivsranking, men jag undrar på vilket vis ska SD i Vilhelmina göra detta bättre?

Det värsta har jag dock sparat till sist och som jag absolut tycker att SD i Vilhelmina ska svara på och som, om Sverigedemokraterna får inflytande på riksplanet måste svara på:

Hur ska man ÖVERHUVUDTAGET få den kommunala ekonomin att gå runt om man plockar bort den kommunala skatteutjämningssystemet och de generella kommunala bidragen?

Vi pratar om över 92 MILJARDER på tre år. som kommer att fattas den svenska kommunala ekonomin.

Den som tror att detta inte kommer att få följdeffekter för kommunerna måste tänka om.

Massiva nedskärningar inom de kommunala eller STORA skattehöjningar. Eller både och? Bara att välja.

Etiketter: ,

7 kommentarer

 1. Bergis

  Nu kastar vi ut de som bara vill sitta i politiken för egen skull och inför samma system som i Norge med en levande landsbygd. Det handlar om att röka ut dem som är less på sitt jobb och därför sätter sig i det Socialdemokratiska partiet för att få flyga ner till Stockholm på skattebetalarnas bekostnad bara för att prata goja därför att man inte trivs på sitt jobb. Nu rensar vi ut hycklarna och parasiterna. SD2018

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   I brist på bröd äter man limpa. Du är en bra företrädare för SD Bergis! Visar helt klart varför man ska rösta SD!

  • Jonas

   Var har du kopplingen till fakta och innehållet i bloggartikeln eller förklaringen hur saker ska kunna förändras? Hur tycker du förändringen ska genomföras? Finansieras? Vad har du för belägg för påståendena om andra politiker?

   • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

    Det är ju inte jag som ska förklara utan snarare SD i Vilhelmina iom att man har överskriften ”Vilhelmina förtjänar bättre”.
    Och vad påstår jag om andra politiker? Förklara är du snäll.

 2. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  Fick ett mess av SDs företrädare Eric Axelsson att han inte vill vara med en någon ”pajkastning” på nätet, men att han utmanar mig på en debatt när som helst utom den 4/9 då han jobbar. Jag fick välja tid och plats.
  Utmaningen antagen och jag har föreslagit Tingshusparken nu på lördag 1/9 kl 11 där vi ska diskutera/debattera SDs lokala valmanifest.
  Välkomna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.