Minska kostymen!

Som en fortsättning på mitt förra inlägg kommer nu ett nytt i direkt anslutning. Kalla det del 2 om du vill.

Det har nog inte undgått många med anknytning till Vilhelmina att kommunen har ett ansträngt ekonomiskt läge.

Resultatet för 2018 landade på ett underskott på dryga 39 miljoner och kommunen utslaget per månad så förstår var och en att detta inte kan fortgå. Något måste göras.

En titt bakåt i tiden ger ett överskott på dryga 38 miljoner 2016 och dryga miljonen 2017 för att 2018 bli ett stort underskott. Hur kunde det bli så här?

I grova drag kan man säga att under de senaste åren har kommunens intäkter ökat markant via en rad olika statsbidrag som getts ut av den rödgröna regeringen. En del av dessa bidrag är i anslutning till den migrationsvåg som gick över Sverige för ett antal år sedan, men som vi i Vilhelmina klarade bra och som är en stor del i det överskott som redovisades 2016.

Innan migrationsvågen slet Vilhelmina kommun med sin ekonomi och mötena var många där mantrat ”kommunens kostym är för stor” sas om och om igen. Och så var det. Inget snack om saken.

Men i samma veva kom ”migrationsvågen” och här i Vilhelmina tog vi emot en relativt stor mängd migranter och det gjorde vi via vår egna organisation som växte med uppgiften av naturliga skäl. En organisation som gjorde det bra och effektivt. Med höga intäkter från bl.a staten så pass att det genererade ett stort överskott i kommunens ekonomi. Kring julen 2017 kom sedan beskedet att Migrationsverket drog sig bort från Vilhelmina och detta gick mycket snabbt. På några månader var de avvecklade från Vilhelmina och migranterna spridda för vinden. Vi stod kvar med de extra intäkterna borta och med en betydligt större organisation. En snabb etablering byttes mot en dryg avetablering. Organisationen skulle krympas.

Men vän av ordning säger nu att vi redan innan migrationsvågen hade en ”för stor kostym” och så är det. Nu 2019 står vi inför det som skulle ha gjorts för ett par/tre år sedan.

Vi. Och jag skriver vi som VI, alla partier inom Vilhelminapolitiken skulle ha tagit tag i frågan redan då. Vi Sossar har ett särskilt ansvar då vi trots allt var de som ”styrde” kommunen, men det fritar inte den opposition som fanns. Det var nämligen inget parti som enligt min mening tog det ansvaret att minska ”den kommunala kostymen” radikalt. För det är det som det är frågan om. Radikala åtgärder för att minska de utgifter kommunen har att brottas med.

Åter i grova drag kan man se två stora poster som står för en lejonparten av underskottet. Skolans personalbudget och placeringskostnader inom sociala.

Nu står vi här idag och via våra olika budgetförslag/remissvar ska vi nu tillsammans försöka lösa detta pussel.

Om detta handlar mitt nästa inlägg.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.