Verksamhetsbesök på AME och Volgsjö skola

I ”Min” grupp (S+V) har vi med jämna mellanrum ordförandeträffar, något som sedan valet blev vice.ordförandeträffar där vi går igenom det senaste läget inom kommunen. Informerar/samtalar med varandra samt har en del verksamhetsbesök.

Gruppen består av ett gäng Socialdemokrater, Undertecknad, Viveka A, K-G A, Annika W och Mikael D. Rune A (V) brukar också vara med, men hade inte möjlighet denna gång då han är bortrest. Kopplingen mellan oss finns mellan de olika nämnderna, fullmäktige och vårt samarbete med Vänstern.

Bra dagar med givande träffar (denna dag inget undantag) och det bästa kan jag tycka är delen med verksamhetsbesöken. Ett tillfälle att få samtala med dem som ”är ute på golvet”. Dom som utför mycket av de politiska beslut som tas.

Det är ingen hemlighet att Vilhelmina kommun befinner sig i ett ekonomiskt kärvt läge och att de närmaste åren kommer att bli de den tuffaste utmaning som vi stått inför och detta kommer att få konsekvenser för alla och envar.

Dagen började med en fika på nyöppnade Stenmans och det kändes bra och det är bara att önska lycka till med verksamheten och hoppas att det blir en bra start och snurr på affärerna. Vi är många som saknat Stenmans.

Efter detta drog vi iväg till AME, Arbetsmarkandsenheten som håller till uppe på Tallåsen. Det är flera olika verksamheter i ett med det gemensamma att det vänder sig mot de allra svagaste i vår samhälle och som kommit långt ifrån arbetsmarknaden.

Hur påverkar Arbetsförmedlingens neddragningar oss? Möjligheter med det nya samordningsförbundet? Hur kan man utveckla verksamheten? Frågorna är många, men de har alla det gemensamma i hur vi kan hjälpa dessa att komma ut in i samhället från ensamhet och innesittande till gemenskap och sysselsättning. Här gäller det att tänka till både en och två gånger hur man hanterar denna verksamhet i framtiden för att det inte ska bli fel.

Samtal och diskussioner med dem som leder verksamheten. Tyvärr kort om tid, men jag tror vi får anledning att komma tillbaka till dem och fortsätta dessa samtal och lyssna av.

Nästa stopp blev med två rektorer på Volgsjö skola där själva verksamheten är mer ”lättdefinierad”.

Vi har den näst dyraste skolan i Sverige per elev och detta kan inte fortgå utan något måste göras och här diskuterade vi skolans möjligheter och utmaningar och hur vi ser på dessa.

För oss är det värdefulla samtal att få lyssna in och ta med i framtida diskussioner och de beslut som trots allt måste tas och jag hoppas att de ute i ”verksamheterna” har samma känsla som vi i att det är viktigt med dessa möten.

Det kommer nya träffar och då hoppas vi få besöka fler verksamheter.

Jag har redan önskningar på två ställen….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.