Senaste veckan i Vilhelmina

Jag var uppe i Luleå då jag nåddes av det tragiska beskedet om händelserna från Vilhelmina med två unga människors dödsfall i överdoser.

Sedan ett antal år tillbaka har vi haft en oroande trend i Vilhelmina då det gäller våra barn och unga med bl.a många orosanmälningar. Barn och unga mår dåligt med följd av drogmissbruk, brott och våld.

Detta har vi tagit fasta på och tillsatte ifjol en beredning med medlemmar från såväl politik, Kommunstyrelse, Socialnämnd och utbildningsnämnd, men även tjänstepersoner från kommunens olika verksamheter. Kring detta råder full enighet om att denna trend måste hejdas och beredningens uppgift är att kartlägga det hela, jobba med de frågor som dyker upp och arbeta fram förslag på hur vi ska möta denna utmaning. Både en styrgrupp samt en arbetsgrupp är tillsatt i dagsläget.

Förra veckan hade vi ett möte där vi nu jobbar med en första delrapport som ska delges fullmäktige nu i december.

Ett annat spår vi jobbar med sedan en tid tillbaka tillsammans med bl.a Länsstyrelsen är våldsprevention i Västerbotten. Tjänstepersoner och politiker hand i hand.

Gemensamt för detta preventiva arbete är att det är viktigt och att vi måste samverka med olika aktörer, kommun, region och polis för att nå framgång. Men samverkan i all ära. Vi måste alla i vårt samhälle ta vårt ansvar för att hjälpas åt med denna problematik och de utmaningar vi står inför.  Mycket handlar om attityder och hur vi är förebilder för våra barn och unga.

Dessa tragiska händelser bekräftar för mig vikten av att vi fortsätter att jobba med dessa frågor. Mer än någonsin. Vi har för mycket att förlora i våra barn och unga för att inte göra det.

Jag ska göra allt jag kan. Hoppas att även du gör det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.