Strutsar i sanden

Efter att på decemberfullmäktige tagit ett beslut om dra ned budgetarna för Ubn (Utbildningsnämnden) med 21 miljoner och 4 miljoner för Soc (Socialnämnden) har nu Ubn haft sitt möte under gårdagen (onsdag).

Sammanlagt har Ubn att ta ställning till neddragningar i storleksordningen 30 miljoner. Detta under innevarande år 2020. Dvs ska besparingarna på 30 miljoner ge effekt DETTA år. Allt enligt fullmäktiges tidigare beslut i december.

Ett stort antal beredningar har legat till grund  för att tas beslut om för nämnden och tycker du att nedanstående beskrivning blir tjorvigt?

Förslaget från S+V var att göra ”paket” av förslagen och ta dem i sin helhet, men detta röstades ned. Sedan kan man konstatera att denna styrande majoritet i Ubn spretar åt alla håll utan någon klar och tydlig linje.

 • En nedläggning av klass 7-9 i Dikanäs för ev. flytt till Saxnäs alt. Vilhelmina
  • Här tog en enig nämnd beslut om att inte gå vidare med frågan
 • En organisationsförändring på Volgsjö skola nere på Vilhelmina på nästan 7 miljoner
  • Togs av den styrande majoriteten. S+V reserverade sig
 • En flytt av år 6 i skolorna kring och på Vilhelmina upp till  Hembergsskolan (from ht -21)
  • Kd emot. Togs av C + S+V +Pa+Fi
 • Nedläggning av skolorna ute i Malgovik och Nästansjö
  • Inga nedläggningar. Reservation av S+V
 • Nedläggning av förskolan Vågen på Vilhelmina
  • Togs av en enig nämnd
 • Förväntad lägre ersättning till fristående verksamhet
  • Togs av en enig nämnd
 • Neddragningar 1 miljon på Lärcentrum
  • KD + PA + Fi röstade för. Resten emot. Ingen neddragning

Detta kan sägas vara de ”stora” förslagen där slutresultatet blev att byskolorna blev intakta, men med nedskärningar ”bara” inne på Vilhelmina samhälle.

Den linje S+V drev under mötet var att inte genomföra organisationsförändringen på Volgsjö skola samt att flytta in både Malgovik och Nästansjö skola, dvs nedläggningar av skolorna.

Varför är det då så viktigt att dessa besparingar genomförs?

Det senaste året har vi i politiken matats med information om var vi är på väg med ekonomin i Vilhelmina och sakta men säkert har detta medvetande sjunkit in .

Med ett inköpsstopp, anställningsstopp, vikariestopp sedan ett halvår, och för en vecka sedan ett beslut om att låna upp 60 miljoner ??? för att klara driften trodde jag att de flesta skulle vara med på tåget om att det nu krävs radikala åtgärder för att rädda Vilhelmina kommuns ekonomi. I dagsläget ”lever” vi på lånade pengar!!!

Jag förväntar mig att dessa politiker nu börjar presentera förslag, rejäla sådana för att få budget 2020 i balans. Detta utan att höja intäkterna mer än marginellt. Detta utan floskler om att ”staten borde ……” och andra mer eller mindre fantasifulla förklaringar om vattenkraften, skogen, malmen, skära av ledningar etc, etc, etc….

Även om det skulle kännas bra, hjälper det oss inte här och nu.

Satsa på barnen hör jag dagligdags och det ska vi göra. Men om börsen är tom och vi lever på lånta pengar….Hur ska vi då kunna satsa på barnen är det tänkt?

Vi jobbar alla med att försöka påverka våra moderpartier till en mer landsbygdsvänlig politik, men den som tror att den är på plats innan vi i Vilhelmina måste börja låna upp ÄNNU mer pengar lever i en drömvärld.

Jag tycker att det är märkligt att Ordförande i Ubn, Jonny Kärkäinen (Kd) så sent som för ett år sedan förordade en nedläggning av Nästansjö skola pga de rådande ekonomiska läget. Har detta ekonomiska läget förbättrats sedan dess?

Min roll som politiker är att försöka se helheten över HELA kommunen. Alla dess verksamheter, Över hela dess geografiska område. Annat vore att svika det förtroende som givits mig.

Både börs och kistbotten är tom för Vilhelmina kommun, men en liten klick politiker har tänkt fortsätta driva på kommunen som om allt vore bra och tänker nu finansiera detta med lånta pengar för deras neddragningar räcker inte till. Men eftertankens kranka blekhet kommer en dag att lysa upp och då hoppas jag att det inte är för sent.

Tyvärr kan jag bara konstatera att det finns partier med företrädare i Vilhelmina som likt strutsen stoppar huvudet i sanden. Detta efter att ha lyssnat från ”mina” kollegor i Ubn, men även från dessa partiers främsta företrädare från olika håll.

Nu ska det hela vidare till nästa instans vilket är kommunstyrelsens arbetsutskott, Ksau. Vår linje är tämligen klar. Sedan får vi se.

15 kommentarer

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Samma dag då sådana som du fattar att det behövs en röd MAJORITET och att det inte blir ETT ENDA DUGG BÄTTRE med att rösta borgerligt eller på SD. Då skulle det inte behövas januariavtal och samarbeten vare sig hit eller dit.

   • Bergis

    Om jag förstår dig rätt. Bara för att folk inte röstar rött måste ni Socialdemokrater rasera välfärden tillsammans med nyliberalerna. Det är bara köttgrytan som räkans för er va?

 1. Abc123

  Men hur kan du försvara en nedläggning av väl fungerande skola som i Nästansjö? Man räknar att spara ca 2 miljoner.. Med en beredning som inte innefattar d ökade kostnaderna.
  B form till A form. Barn som kommer kräva resurser för man klarar den lilla skolan men inte den stora. Redan där kan man tro att d kommer krävas åtminstone 2 resurser, men förvaltningen och politikens svar på det är att d kan vi inte räkna på förrns vi vet.
  Men när ni vet det andra redan vet, då är d ju försent.
  Föräldrar som kommer behöva fritidsplatser osv d är inte ens räknat på.
  När det var nedläggningshotad så sent som i maj så genomförde ni alla en renovering för ca 300 000 hur kan ni försvara den. Och kom inte med KGs försvar om att d handlar om arbetsmiljöskäl för det ni missar är att vi vet att det varit inget ”hot” från AMV utan en önskan från personalen.

  Hur kan ni sitta och kasta pengar i sjön?
  Sen valet har S enbart försökt förhala p hejda beslut.
  Pinsamt. Alltifrån ordet kund till kaffet. Är Så som fjantar på.
  Du fick min röst senast, men jag är besviken, ett. Så som hellre tjörvar än löser får inte min röst nästa val.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej!

   Först vill jag be om ursäkt för mitt sena svar. Jag har varit på resande fot, men även slarvat med att kolla av bloggen.

   Jag har nu fått kritik över att vi inte lyckats hålla i ekonomin, men även för att vi vill försöka råda bot på detta genom strukturella förändringar i de kommunala verksamheterna där det även kan innebära nedläggningar av byskolor.
   Jag har ansvar att titta på hela kommunen och jag måste säga att jag väljer den senare.
   De strukturella neddragningarna skulle ha gjorts för länge sedan, men det blev inte gjort.
   Vi påbörjade det hela med Latikbergs skola och Musikskolan. Sedan kom migrationsvågen. Vi tog vårt ansvar. Gjorde det bra. Pengarna strömmade in och vi gjorde goda resultat 2016-17. Över 40 miljoner +
   Men vad hände?
   Kostymen är för stor. Det strukturella neddragningarna avtog och nu ser vi konsekvenserna.
   Mitt och Vilhelminapolitikens ansvar. Vi tog det inte, men nu får det vara slut med detta. Jag/Vi inom Socialdemokraterna kommer att ta vårt ansvar. Inte populärt hos vissa, men det måste göras. Slut på tjorvet.
   Det finns dem i politiken, KD, PA, FI och SD (Moderaterna har jag ingen klar uppfattning om var de står) som nu ska ”rädda” byskolorna i Nästansjö och Malgovik, men ger INGET svar på var pengarna ska hämtas ifrån för att rädda den kommunala ekonomin. Det man ser med deras förslag är att det kommer att ”drabba” skolorna inne på Vilhelmina samhälle, Volgsjö och Hemberget. Detta tycker jag man ska fokusera på och blir även mitt svar till dig.
   Ha en trevlig lördagkväll!

 2. Val 2022

  Vilka är det som nedrustar en välfungerande skola?
  Rätt svar : Varför Socialdemokraterna?
  Vilka arbetar aktivt för centralisering och lidande för barn och familjer i i glesbygd?
  Rätt svar: varför socialdemokrater?

  Det fanns alternativ som gav samma besparing men ni vägrade i förhandling med C, varför socialdemokrat?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Vilka tar ansvar för Vilhelmina kommuns ekonomi?
   Socialdemokraterna

   Du som verkar veta kan ju berätta vilket ”alternativ som gav samma besparing”….

 3. Besviken o bitter

  Att säga att man tar ansvar när man i själv verket hr varit delaktig i förfallet är pinsamt!
  Ni politiker har de senaste åren byggt ett skrytbygge i centrala vilhelmina för några pensionärer som får bo gott på ålderns höst. Med säkerligen dyra hyror så bostadsbidraget är höga och tas ur skattepengarna.
  Ni har köpt lokal och byggt 45:an, ytterligare skryt för solsidan fungerade på trissen.
  Ni har byggt 9:8, som iaf på sikt bör sora igen sig själv till följd av minskade utgifter, men än så länge är det bara minus med stora bokstäver.
  Det anonsers om ny tjänst (?) till arbetsmarknadsenheten till följd av projektarbete…

  Och nu står vi vid ruinens brant och barnen kastas först. Hur går det ihop?

  Min unge i lågstadiet har bättre koll på hur en ska handha plånboken än vad ni politiker verkar ha.

  Det är typ följande resonemang: Först inga pengar, säljer bilen.
  Får mer pengar i plånboken när jag inte behöver tanka å betala för bilen, så jag köper en skoter för jag får ju pengar över, oj pengarna tog slut igen, jag säljer huset… Kontentan = vi bygger på onödigheter men offrar tryggheten.

  Jag hoppas verkligen att ni kommer göra en återkoppling säg 2-4 år för att se vad detta förslag gav för besparing, för jag och många med mig tror att den kommer bli liten och ingen alls. Ungefär som tidigare nedläggningar vittnar om.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Om det är gamla ”polishuset” du syftar på så är det inget skrytbygge. Ett trygghetsboende som jag ooch fler än mig är stolta över att vi tog beslut om. Skulle vilja se kommentarerna om vi lämnat huset tomt och öde mitt på samhället.
   Du bagatelliserar den kommunala ekonomin. I grunden är det enkelt, men i praktiken inte fullt så, men du är välkommen att engagera dig. Ekonomin GÅR INTE IHOP. Därav dessa åtgärder

   • Besviken

    Det är ett toppenbygge absolut, om vi hade haft råd med det. Men tydligen så hade vi inte det eftersom vi nu står inför dessa besparingar.

    Jag må förenkla och bagatellisera men jag har numera noll förtroende för er förtroendevalda som har lett oss hit.
    Det handlar inte bara om för stor kostym, det handlar även om felpripriteringar och dåliga/onödiga beslut.

    Att du ens försvarar det nu visar ju att du inte ens kan förstå mitt tänk och det gör mig otroligt besviken. Centralisering verkar va ert mål både lokalt och på risknivå.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Jag förstår din besvikelse mer än du tror, men vad du och fler med dig måste förstå är att om börsen är tom så måste man agera. Och då jag och mitt parti agerar så försöker vi se till hela kommunen. Den består trots allt av mer än av Nästansjö och Malgoviksbygden.

     • Besviken och bitter.

      Men HUR har vi hamnat här? Hur kan vi för bara några år sen varit vi så nöjda över de 40 miljonerma, vart tog dem vägen?
      Hur kan ni, när ni vet hur det såg ut för bara 5 år sen välja (och fortfarande va stolta över) att göra av med så mycket pengar på ”onödiga” byggen/verksamheter… För att sen åter igen stå vid ruinens brant?

      Snälla förklara för mig, för tro mig, jag vill förstå hur vi hamnat här? och kom inte dragandes med den för stora kostymen för det har jag hört till leda.

      Är mycket medveten om att v-mina är mer än dessa byar tack så mycket!
      Men jag kan inte förstå hur man kan välja och prioritera såsom ni gör… Förklara gärna varför ni gör de prioriteringar som ni gör och vinsten ni ser med dem. 1 miljon besparing under ks (?) och 30 miljoner (!!!) under UN… Lite snedfördelat kan tyckas.

     • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      2015 (jag tror det var det året) påbörjade vi en besparing där vi bl.a lade ned Latikbergs skola och Musikskolan. Detta under stort rabalder och tumult med många känslor likt det vi nu upplever.
      Sedan kom migrationsvågen med de överskott du skriver om där vi var ”duktiga” på att förvalta dessa. Vi tog hand om dessa migranter och fick pengar över helt enkelt. I runda slängar 48-50 miljoner.
      Nu stod vi med ett stort överskott (som vi fått via intäkter), men besparingarna hade avstannat.
      I samma veva tappade vi (S+V) den majoritet vi hade sedan tidigare iom att ”vilden” Bengt B (Pa) hoppade av politiken och flyttade från Vilhelmina. Pa återtog ”sitt” mandat och därmed styrde vi resten av mandatperioden i MINORITET.
      Här skulle VI (Och med vi menar jag verkligen VI POLITIKER I ALLA partier i Vilhelmina) ha reagerat, men jag kan bara prata för vår del och det är att vi inte stod upp (kalla det fegt om du vill) och fortsatte detta arbete. Vi lade inte de skarpa förslagen. Oppositionen lade inte heller några skarpa förslag.
      Vi förlorade valet 2018. Koalitionen bildades och blev ny majoritet. Men de gjorde det inget bättre än vi. De hade ”chansen” då de lade budgeten för 2019, Vi var på, men de tog den inte. OCH HÄR VILL JAG VARA VÄLDIGT TYDLIG MED ATT JAG INTE PEKAR FINGER MOT DEM.
      Jag har åtskilliga gånger påpekat detta hur det gått till. Att så här i efterhand sett VÅRA misstag, men att det nu är slut med detta. Jag har stått i talarstolen och sagt det, i media och här på bloggen.
      Men det hjälper inte att gråta över spilld mjölk. Vi måste lära oss ngt av det hela, men nu är det ngt helt annat.
      Jag hävdar att vi Socialdemokrater tillsammans med Centern nu har lagt ett förslag för att komma tillrätta med det hela och att ????? vad de nu kallar sig, KD+PA+F!. Moderaterna och SD har fortfarande inte bekänt färg utan glider undan ansvar. Den ena är mer ansvarslös än den andra.
      Vi ska ha klart för oss att vi lägger väldigt mycket pengar på skolan i Vilhelmina. Faktiskt mest i Sverige/elev enligt Lärarförbundets skolranking. Vi är på plats 6 i lärartäthet. Detta måste ju säga en del?
      Då det gäller KS vet samtliga politiker utifrån de dragningar vi fått att utifrån de jämförelser vi fått från ekonomikunniga så ligger KS ”bra till i ram”, men ändå ”jobbade man in”/drog ned sin ram med 4 miljoner under sommaren 2019. Sedan har vi lagt uppdrag på ytterligare 3 miljoner att jobba för KS. Bara det blir 7 miljoner, men det verkar som alla glömt bort detta.
      Jag vet inte om det vare sig är ngn tröst eller att du blir något klokare, men det är ett försök till förklaring.
      Ha en god kväll.

 4. Fortfarande besviken, mindre bitter 😉

  Tack! Tack för att du försöker svara och tack för att du ”erkänner” era misstag. Det iaf visar lite ryggrad. Sen önskar jag att ni klev ur ekorrhjulet och slutar laga samma fel på samma vis för tydligen fungerar det inte.
  Sen tycker jag fortfarande ni tar fel beslut och jag tror det kommer skapa större kostnader både kort- och långsiktigt för kommunen men det får bara tiden utvisa.
  Men jag kommer att kräva redovisning av er om några år för att se vilken besparing/kostnad det blir i slutändan så jag hoppas ni har koll på det då. För hittills har ingen givit svar på vad besparingen blev gällande latikberg… Medvetet eller omedvetet det vet bara de som ej svarar.

  1000 tack för att du tar dig tid!

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Tack själv!
   Det är just ”ekorrhjuelet” som är problemet och jag önskar i dagsläget att vi vore fler som klev ur det. Då skulle det inte bli ”politik” av det hela.
   Vårt mål är att komma ned i total kostnadsmassa för kommunen. Det innebär ju att man inte kan kapa kostnader för att lägga dem någon annanstans. Men där är vi inte ännu.
   Du är välkommen att höra av dig även framledes så får vi se var vi hamnar då.
   Ha en god helg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.