Tuffa men nödvändiga beslut

Efter gårdagens möte gick min telefon varm med samtal från såväl media som upprörda/förbannade föräldrar. Jag är väl medveten om vilka känslor sådana här beslut vållar, men jag måste se detta ur HELA kommunens perspektiv.

Vi tog tuffa men nödvändiga beslut igår som ska upp till fullmäktige den andra mars. Direkt efter väntar en ny budget, nu för 2021 som blir lika tuff att ta.

Och till dem som nu skriker i högan sky så måste jag be dem tänka till både en och två gånger. Detta gäller speciellt de politiker/partier som nu inte gick på samma linje som oss och Centern. Det duger inte att stå bredvid och ”tycka” utan att kunna presentera alternativ. Alternativ som är realistiska/rejäla och som drar ned på Vilhelmina kommuns kostnader. Något annat duger inte enligt min mening.

Från gårdagen gick följande pressmeddelande ut efter KS sammanträde:

Under tisdagens sammanträde beslutade kommunstyrelsen att ge förslag till fullmäktige gällande kostnadsbesparande åtgärder. Kommunfullmäktige sammanträder 2 mars.

Gällande skolorna så skickas förslag till kommunfullmäktige att avveckla skolorna i Malgovik och Nästansjö, att flytta årskurs 6 till Hembergsskolan och göra organisationsförändringar vid Volgsjö skola samt Hembergsskolan. Förslaget är att avveckla byaskolorna till höstterminen 2020 och att flytta årskurs 6 till Hembergsskolan hösten 2021.

Förslaget lyder även att avveckla förskolan Vågen samt från och med höstterminen 2020 införa heltidstaxa oavsett omfattning i förskola och fritidshem. Även Malgomajskolan får i uppdrag att genomföra kostnadsminskande åtgärder omfattande 10 miljoner.

Kommunstyrelsen godkänner socialnämndens förslag om en besparingsåtgärd innehållande höjda intäkter och minskade vikariekostnader. Kommunstyrelsen ger också förslag att ge socialnämnden i uppdrag att sänka personalkostnaderna med 3 miljoner under 2020.

Kommunstyrelsens egna nämnd ska även utreda förändringar i personalorganisationen samt minska kostnaderna med 3 miljoner inför budget 2021.

 • Det är många kommuner i Sverige som lever under tuffa ekonomiska sparbeting, och Vilhelmina är inget undantag. Vi är medvetna om att detta kommer att ge konsekvenser, men vi måste genomföra åtgärderna för att ta vårt ansvar för kommunens ekonomi och utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande, Annika Andersson och Magnus Johansson.”

Jag tror på att vi tillsammans kan vända detta och gå en ljus framtid till mötes, men då krävs det att vi hjälps åt.

23 kommentarer

 1. Brorson

  Det får vara slut nu med regeringens pengaregn över storstäderna (inkl de större kuststäderna i Norrland), som inte ens storstadsborna själva vill ha. De vill inte ha fler grannar. De vill inte ha nytt höghus, som skymmer solen, utanför sovrumsfönstret med grannar som tittar rakt in. De vill inte leva med neddragna persienner hela dygnet. Kan du som glesbygdsbo förstå hur fruktansvärt överkörda storstadsborna känner sig, med all ”stadsförtätning” och den ökande trängseln i tunnelbanan?

  Varför byggs inte nya fängelser i Norrlands inland, när det nästan blivit ett talesätt ”Skicka upp dem i Norrland”? I stället byggs befintliga fängelser ut, i storstädernas absoluta närhet, där det är lätt att gömma sig eller ta sig vidare, om man har lyckats rymma. I Norrlands inland skulle man kunna bygga fängelser med fri sikt 2 – 3 km åt alla håll utanför murarna.

  Det finns drygt 4.300 fängelseplatser i Sverige. Om alla förslag till straffskärpningar genomförs behövs dubbelt så många, alltså tio nya fängelser i samma storleksklass som Kumlafängelset, som är byggt för 435 fångar och c:a 450 anställda. Enligt Kriminalvårdsstyrelsen drar varje ny anställning inom kriminalvården med sig ett behov av minst dubbelt så många inom kringnäringarna, handel och kommunal förvaltning etc. Därtill skulle skolorna fyllas med de nyinflyttades barn. Ni skulle få bygga nya skolor, i stället för att lägga ner gamla.

  ”Usch, fängelser, Inte till vår fina kommun”, är det lätt att tänka. Men tänk till en gång till. Var ska de nya statliga lokaliseringarna göras, om inte i avfolkningsbygder, där den negativa spiralen måste vändas? Jag rekommenderar alla skeptiker att göra ett studiebesök i Kumla, se kommunens största byggnad, tala med kommunalpolitiker och boende. Kumla är en kommun som folk flyttar till och inte ifrån. Och det är alltså inte bara fängelseanställda som flyttar in. Utan även personer, som pendlar varje dag till Stockholm, över 20 mil bort.

 2. Petter

  Det är ju så att kommuner som avvecklar skolorna avvecklar sig själva till slut. Det är en typ av självmord att sakta avveckla dessa. Var på ett möte på Slakteriföreningen i Umeå för många år se där medlemmarna var för en nedläggning av ett slakteri i V-mina för de tyckte de betalade för mycket i avgifter för att detta skulle leva, minns inte idag hur många öre per kilo levererat kött som gick till slakteriet. Det intressanta var då att samma snack gick i södra Sverige men det var betydligt mer per kg som gick till Norrland. Och slakteriet lades ner i V-mina ,och sedan även i Umeå. Hade man istället varit solidariska och kämpat utan att den ”starke äter den lille” kanske dessa hade varit kvar. Det är det samma med småkommuner som avvecklar sig när storkommunerna vill avveckla de mindre och Storstäderna i söder vill avveckla kommunerna i norr.

 3. Jörgen K

  Att argumentera att andra kommuner också har bekymmersamt är att flytta fokus, den uppkomna situationen är ingen uppkommen situation utan är resultatet av inkompetens och bristande omvärldsförståelse. I Vilhelmina verkar man vara mera fokuserad på vem som får hålla i klubban än att vara självkritisk och utvecklande.

  Nu sitter man med löpande verksamhetskostnader och dolda balanskostnader på över 200 miljoner samt skenande sjuktal och pensionsskulder,. Indragningarna låter inte vänta på sig utan det blir ett okänt antal år framöver innan skuldberget är undanröjt.

  Så var och när kapsejsade skutan? Ganska enkelt, eller hur…och vem ställde till det på allvar, ganska enkelt det också!

  Enligt den praxis som man nu följer, så applicerar man standardlösningarna som vi sett sedan 70-talet, inget nytt innovativt där inte.

  Så, nästkommande år ryker väl övriga byskolor i kommunen oavsett avstånden, nu när man har egen flygplats mitt i konkursen kanske det ska köpas in ..elflygplan… för att få ungarna till skolan, det är så här Vilhelmina ses utifrån. Ingen bra bild, självskapad av enfald.

  Så nu ska personerna som aldrig gjort fel lösa ett problem som partiet som aldrig gör fel skapat, frågan är om man ens är medveten om problemen?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ja du gör det ”enkelt” för dig och i dina spekulationer finns det vare sig mycket sanning eller fakta bakom dina ord, men jag hoppas att du med din visdom lär alla oss andra då det nu är så enkelt.

 4. Hans Selmbro

  Hej Magnus!
  Jag var ju en av de upprörda föräldrarna som ringde dig. Vi tyckte/tycker ju olika om vissa saker men du ska ha en stor eloge och tack för att du tog samtalet och diskussionen. Det tycker jag var bra gjort av dig. Kan man ringa och skäll ska man oxå kunna säga nåt som är bra tycker jag. / n’Hans i Skansholm

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Hans och tack!
   Det betyder mer än du tror. Just nu är jag inte vatten värd i vissa ögon.

   Jo. Håret stod ännu mer bak på mig, men som jag sa. Jag kan förstå dig och din reaktion och så länge det hålls på ett civiliserat sätt kan jag även ta den.

 5. Bergis

  Hade ni inte fört det här prestigekriget mot Jimmie Åkesson. Hellre sänka ekonomin än samarbeta med SD så hade ni inte behövt avveckla skolorna i Malgovik och Nästansjö nu. Invandring kostar. Hoppas ni har lärt er något i Vilhelmina.

 6. Bergis

  Nu är jag less på dina kommentarer som inte tillför något i de diskussioner som här förs och så länge som du inte skärper till dig så kan du hålla dig på andra mindre nogräknade bloggar. Jag har inte tänkt upprätthålla min blogg som någon plattform för din smörja.
  //Magnus

 7. Shiromi Ekbäck

  Är det fakta att Latikbergskolan inte i slutändan genererade någon besparing för kommunen?Kommer historien att upprepa sig, vi lägger ner två skolor till ingen besparing?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Jag tror att Latikbergs skola lades ned 2015 och jag minns inte siffrorna.
   Men vad tror du själv? Kommunen fick ett ställe mindre att drifta. Jag har ju hört detta påstående från de som inte vill ta ansvar, men några vedertagna siffror har aldrig presenterats mig.
   Båda avvecklingarna av skolorna i Malgovik och Nästansjö kommer att minska kommunens kostnader.

   • Shiromi Ekbäck

    Känner en viss irritation från din sida, det var absolut inte min mening! Det var bara en fråga jag ställde. Men driften av Nästansjö-skolan kommer ju att vara kvar så länge förskolan finns. Rätta mig om jag har fel?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Om du känner så var det absolut inte meningen. Jag sitter i telefon och svarar folk hit och dit på mail, Fb och så vidare just nu som är mer eller mindre (o)trevliga, men dit hör inte du. Ursäkta.
     En viss drift kommer att bli kvar på förskolan. Ja
     Men enligt beräkningar kommer det att minska ca 2 miljoner/år med en avveckling.

     • Shiromi Ekbäck

      En eloge till dig som försöker svara till alla som hör av sig till dig. Personligen tycker jag många lyser med sin frånvaro.

      Har ni lagt en budget på att alla väljer att gå på Volgsjöskola? jag tänkte isf kanske det inte blir riktigt den besparingen som ni tänk? Men jag är varken politiker eller bra på matematik så rätta mig om jag har fel!

     • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Tack för det!
      Vi kan bara lägga budget utifrån ”våra” förutsättningar och det vi kan kontrollera. Det du tar upp är en viktig fråga för det påverkar Vilhelmina kommuns ekonomi mer än vad folk tror då föräldrar ”väljer ”andra alternativ”. För varje elev som inte går på en kommunal skola ökas kommunens kostnad/elev, som i sin tur ökar ”skolpengen” som betalas ut till andra alternativ. Om man då tillhör de kommuner som har högst kostnad/elev av landets 290 kommuner så kan var och en förstå att detta bli dyrt för Vilhelmina kommun. Det blir ett ekorrhjul och enda sättet att komma tillrätta med detta blir att försöka minska kostnaderna för att på så sätt få en mindre ”skolpeng”.
      Man får tycka vad man vill om denna valfrihet, men man ska ha klart för sig att den kostar pengar för kommunen, men detta val faller helt på föräldrarna och är något som vi i kommunen inte kan påverka.
      Ha en trevlig helg.

 8. Bergqvist 2000

  Tycker ni gärna kan tänka över besluten lite mer innan agerande så man slipper alla negativa konsekvenser som har ökat markant under de senare åren ..host host

  Som nu så vill ni slopa byaskolerna i Malgovik samt Nästansjö vilket i mitt tycke är vansinnigt då jag själv gick i Malgoviks skola och har levt som ”byabarn” sen födseln med nästintill bara fördelar än barn från volgsjö, visst tänk kortsiktigt åh gör dåliga Investeringar, lägg ner miljoner på en flygplats som nästintill aldrig används!, för alla turister kommer till 99,9% med rullande fordon efter landsvägen, visst sälj Latikbergs skola för nästintill gratis, visst istället för åh spara pengar så lägger ni ner en stor slant för att bygga upp en särskola bredvid strandskolan utan elever?
  Visst lägg ut massa pengar på att hyra baracker då de är för fullt på volgsjö skola istället för att ta buss till fullt fungerande FINA skolor i byarna,men jaja ni högre uppsatt folk med löner som bör duga kan väll kanske leja bort ansvaret iallafall till en REALIST som kanske kan rädda de sjunkande skepp ni kört på grund?

  Och är de så fruktansvärt dålig ekonomi så sälj skog vi har väll ändå en av landets största kommuner via ytan!?

  Kan gärna betala 1% mer i skatt också om ni går en kurs i logiskt tänkande.

  Men ni på höga hästar kanske inte lyssnar på en förtvivlad arbetare med framtidsångest.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Du skriver om logiskt tänkande….
   * Vad som vore vansinnigt vore att fortsätta köra Vilhelmina kommuns ekonomi i sank pga av att där ”alltid” har funnits en skola. Gå tillbaka 50 år och fundera över hur många skolor det fanns i Vilhelmina då.
   * När pengarna flödar ut på utgiftssidan och vi har sålt skogen. Vad ska vi sälja härnäst?
   * Modulerna som vi hyr på Volgsjö ställdes upp för några år sedan i samband med migrationsvågen, men man räknar med att kunna avveckla dem inom några år då vi har genomfört denna flytt pga av färre elever.
   * Vi kan lägga ned flygplatsen imorgon, men vi tjänar INTE EN KRONA PÅ DET. SLA (South Lapland Airport) är särskilt utpekad av staten som viktig och lyder under trafikplikt vilket man betalar för. Faktum är att flygplatsen i Vilhelmina FÅR INTE gå med stora överskott för då mister man det bidraget. Jag har själv, både som KSO och ordf. för flygplatsbolaget varit med att driva på för en nödvändig utbyggnad inför framtiden samt att till detta måste FLYGPLATSBOLAGET låna pengar, 50 miljoner vilket kommunen borgar för, dvs står som garant.
   För två år sedan gick flygbolaget Nextjet som skötte om flyget i konkurs och det var ett elände.
   VÅRT NÄRINGSLIV BEHÖVER FLYGPLATSEN OCH utan flygplats är vi rökta.
   * Det finns EN proffspolitiker i Vilhelmina, Kommunalrådet med ett helårsarvode. Resten, Ordf och V.ordförande i styrelser och nämnder är delarvoderade. Jag som V.ordförande i kommunstyrelsen har ungefär 1/5-del av kommunalrådsarvodet, ca 12 000 kr/mån. Men i grunden jobbar jag som lärare, men är tjänstledig en dag i veckan för politiken. Detta innebär att jag mister fyra dagars lärarlön/månad som jag ersätter med mitt politiska arvode. Sedan hur mycket tid jag lägger ned på politiken kan du ju sedan fundera över med ditt logiska tänkande och återkomma. Du är även välkommen att engagera dig i ngt parti.
   * Att benämna vårt nya LSS 9:8- boende för särskola är antingen okunnigt eller föraktfullt, Jag hoppas på det första.
   Vilhelmina kommun har MYCKET HÖGA kostnader, mångmiljonbelopp som vi betalar ut i form av stöd till särskilda boenden (Och som är lagstiftat) som detta är fallet. Vi tog ett politiskt enigt beslutet om detta LSS 9:8-boende för att komma ned i kostnader.
   * Det finns partier i Vilhelmina (KD, PA, F! och SD. Moderaterna säger inget alls så där vet jag inte vad de förordar) som inte har förstått den ekonomiska situation vi befinner oss i och har sålunda lagt ”mildare” förslag för att komma ned i ram på utgiftssidan och förordar en skattehöjning. Då skulle vi bli bäst i klassen i Sverige gällande högst skatt, men ”någon ska ju vara det” som en av deras ledamöter sa till mig. Jag tror inte på detta och att det skulle vara kontraproduktivt och spå på utflyttningen ännu mer. Jag känner en hel del folk som bor i Vilhelmina men som jobbpendlar. En del har både bostäder/hus på annan ort. Vad tror du att de gör om vi höjer skatten? Vem vill flytta till Sveriges högsta skattekommun?

   Det finns bara en väg att gå nu och det är att sanera utgiftssidan och laga efter läge och jag tror på Vilhelmina kommun, dess anställda och befolkning och tillsammans kan vi fortsätta att bo i denna FORTFARANDE fina kommun.

 9. Brorson

  Hur många miljarder i statsbidrag har inte under decennier runnit ner i Norrlands inland som i ett stort svart hål? Ved du varför dessa pengar inte har ändrat något i grunden? Jo, trots att ”stödet” sammanlagt uppgår till enorma belopp, har utbetalningarna var för sig varit för små, har inte räckt till några rejäla satsningar, hjälp att dö långsamt. Norrlands inland gräver sin egen grav med tesked, och de nyss tagna besluten, som du försvarar, är en del i detta.

  Vet du vad jag hade gjort, om jag hade varit kommunalpolitiker tillhörig majoriteten i Vilhelmina? Jo, jag hade gjort precis samma sak som du gör nu, tagit de förödande besluten och försvarat dem inför en kritisk allmänheten. Det är just det som är tragedin, att det finns en verklighet HÄR OCH NU att hantera. Ni är beundransvärda, ni som gör det, men så här kan ni inte fortsätta hur länge som helst. Det är därför jag föreslår att ett nytt fängelse byggs i Dorotea, Vilhelmina eller Åsele,, varför inte där de de tre kommunerna möts, ungefär vid Meselefors.

  Det behövs en STOR statlig satsning, som visar att statsmakterna tror på Norrlands inland och visar vägen för privata investeringar. Jag har skrivit om Kumla och fängelset, eftersom den berättelsen är så lärorik, inte för att det nödvändigtvis måste vara just ett fängelse. Det kan vara vilken stor statlig satsning som helst. Innan beslutet att bygga fängelset i Kumla, såg framtiden dyster ut för Kumla kommun. Kommunens traditionella industri, sko och läder, hade under en längre tid tynat bort och produktionen av olja ur skiffer hade just lagts ner och lämnat efter sig Sveriges i särklass största sophög, 100 m hög i dag en turistattraktion. Tågresan till Stockholm tog fortfarande 3 – 4 timmar, så bo i Kumla och jobba i Stockholm var inte ens ett skämt.

  Det var då regeringen hade modet att ta beslutet att bygga Sveriges fortfarande största fängelse i denna till synes döende kommun – idag en attraktiv inflyttningsort med en stark kommunal ekonomi tack vare de många säkra statliga jobben, med en hög kvalitet på både den offentliga och kommunala servicen till kommuninvånarna Exemplet visar att det går att vända en negativ utveckling,om regeringen bara vågar styra landet, peka med hela handen. i stället för låta myndigheterna bestämma allting själva.

  l

  ,

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ja ingen av oss skulle nog tacka nej till en stor statlig satsning kring Vilhelmina i dessa dagar. Det var nog den största anledningen till att vi jobbade så hårt med sameparlamentet.
   Men sedan är det faktiskt så att det finns goda exempel runt omkring oss med kommuner som kämpar hårt, men har ändå en hyfsad ekonomi.

 10. Markägare

  En kort fundering bara hur det resoneras i vissa beslut. Blev uppringd om en gammal slamgrop på min mark och där det förklarades att man ville säga upp arrendet och återställa marken. Detta i syfte att minska arrende och tillsynskostader. Vettigt. Men.
  Arrende: några hundralappar
  Tillsyn: nu tar jag från höften men 10h a 1200kr verkar rimligt. Summa mellan 12 och 13000/år och grop gånger x antal gropar i kommunen

  När marken ska återställas ska det plockas bort stängsel, det måste huggas bort träd som är i vägen, grävas och schaktas. Det känns spontant som nått i 100tkr klassen. Dvs payoff på 8-9 år.

  Är det då rimligt när kommunen har brist på likviditet att göra den besparingen nu? När det inte ger effekt snabb utan snarare sinar ur kassan mer. Nu vet inte jag om mina höftningar är helt fel eller hur många gropar det rör sig om men vore det inte rimligare att göra detta när det är bättre ställt i kassan?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej!

   Jag var i kontakt med förvaltningen i dina funderingar och du fick en del medhåll, men….
   Detta är som jag misstänkte ngt som utgår från lagstiftning som kontrolleras från Länsstyrelsen och det är utifrån tidigare beslut om att dessa ”slamgropar” ska bort.
   Kostnader i samband med återställningarna av dessa slamgropar hamnar inte på ”skattsedeln”, men däremot på V/A-kollektivet (Vatten/Avlopp) som inte drivs av skatt utan de avgifter som hör till vatten och avlopp.

 11. Markägare

  Tack för svaret.

  Nu hoppas jag det var tydligt att jag inte ställer det mot besparingarna utan ur perspektivet ” Har vi råd med det här nu?”

  För även om det belastar V/A så gräver det ju ur kommunens just nu lite dåliga likviditet.

  • Oscar

   Du markägare.
   Problemet är bara att på kommunen, förstår dom inte att kostnader kan belasta Resultaträkningen eller Balansräkningen. Hamnar en kostnad i resultaträkningen belastar det likviditeten. Hamnar kostnaden i Balansräkningen belastar det skuldkontot. Okunskapen är en av anledningarna, att det ser ut som det gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.