Förklaring till den sk. skolpengen

Det är mycket skriverier kring vad och hur den sk. skolpengen som reglerar kommunens kostnad till friskolor är och jag frågade vår ordförande i Utbildningsnämnden (Ubn) Viveka Abramsson (S) om tillåtelse att lägga ut denna text som hon haft på Facebook där hon försöker förklara det hela på ett någorlunda begripligt sätt. Håll tillgodo:

”Tydligen har förvaltningens beredning av friskoleetableringen ifrågasatts av politiker, främst KD, samt berörda föräldrar och boende i området. Det är inte enkelt att beskriva det på ett begripligt sätt, men jag gör ett försök.

Begreppet skolpeng kan uppfattas som att kostnaden är densamma oavsett var eleven går, men så är det inte. Den beräknas på kommunens budget delat i antalet elever.

Låt säga att vi, efter nedläggning av byskolorna, har 400 elever i åk 1-6 på Volgsjö skola och en budget på 42 miljoner kr. Elevpengen blir då 105 000 kr. Om friskolan startar med 70 elever borde det innebära att de ska få en ersättning på 7 350 000 kr, men eftersom det försvinner 70 elever ur beräkningsunderlaget så blir elevpengen 127 273 och de får i stället 9 909 110 kr.

Ökningen av elevpengen blir 22 273 kr och den har då övriga fristående verksamheter rätt att få ut. Det innebär att för 65 elever i befintlig fristående skola, får vi en extrakostnad på 1 447 745 kr och totalsumman blir då 11 356 855 kr istället för den ursprungliga summan på ca 7,3.

Enda sättet att behålla elevpengen på den lägre nivån är att kommunens budget för skolan minskar med motsvarande summa dvs 7,3 miljoner, vilket skulle få konsekvenser för den övriga grundskoleverksamheten i kommunen. Eftersom budgeten är lagd utifrån fullmäktiges beslut så innebär en friskoleetablering en merkostnad som kommer att måsta finansieras på något sätt, men om besparingen tas i annan verksamhet, gymnasiet, Lärcentrum eller i kommunstyrelsen och socialnämndens ansvarsområden kvarstår den högre elevpengen.”

Ha en fortsatt trevlig helg.

5 kommentarer

 1. G E Abrahamsson

  Jag ycker det är märkligt när alla pratar om besparingar och inte något utvecklande, något som drar IN pengar. Det pratar ingen om. Hur än ni kommer spara går det inte spara igen 100 miljoner eller omkring på en så liten kommun. Det törs jag nästan lägga mitt huvud på. Skolindragninga eller inte är inte något jag lägger mig i. Men oavseet hur det blir kommer det råda brist i kommunens kassa för lång tid framöver. Ni måste jobba hårdare för att få in pengar eller få till något projekt som drar in dessa. Jag tycker överlag ni är slöa på det området. Kom till skott och länken manken till. Varför sitter ni annars där om det inte händer något, bara negativa saker. På andra ställen, en arbetsplats och där någon driver ett företag har de flesta ett personlogt ansvar. Finns inget sådant inom en kommun?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Vi jobbade stenhårt för att få den samiska parlamentsbyggnaden till Vilhelmina.
   Vi har investerat i ett trygghetsboende och LSS 9:8 – boende. Det kanske inte räknas i din kalkyl, men det är viktiga pusselbitar för att komma ned i kostnader, men även i att dra in intäkter till kommunen genom att öka attraktiviteten.
   I våra bägge fjälldalar investeras det från såväl privata som kommunala aktörer
   Vi har lagt ned mycket arbete på flygplatsen och för att utveckla den. Vad som nu händer i samband med Corona-krisen blir en fråga att nu lägga upp på agendan.
   Vi lägger ned väldigt mycket jobb på arbetet med att främja det lokala näringslivet och under 2019 var vi den kommun som det startades flest företag i Västerbotten.

   Du lägger dig inte i ”skolindragningarna säger du, men den lyxen har inte jag utan de frågorna är av vital betydelse för att få kommunen att gå runt. Visst önskar jag att vi fick prata mer framtid och satsningar, men nu är det Corona, Corona och åter Corona som gäller. Men vad det lider blir det stenhårt att få till den kommunala ekonomin och budgeten som gäller och så länge inte det kommit till stånd får det andra anstå. Vi, men framförallt den kommunala förvaltningen måste få en rimlig chans att jobba.

   Ja du får det att låta så enkelt med att ”komma till skott och lägga manken till”, men jag lovar att göra mitt bästa och gällande det personliga ansvaret rannsakas politiken normalt var 4:e år i form av val och då får du och väljarna säga sitt och förhoppningen är väl att de som inte skött sig inte får så många röster och därmed mister sina mandat.
   Och vilka det blir återstår att se.

   • G E Abrahamsson

    Tack för ditt svar i alla fall.
    Jag vill dock poängtera att du hade möjlighet var mer öppen i hur situtionen såg ut innan valet 2018. Det valde du och S-ledningen att dölja. Nog vet jag om sametinget, men det var väl iof sig långsökt. Vad det kostade vet jag inte. När vi hade omröstningen om överledningen har du senare sagt du tyckte det var för lite pengar. Har man så stora ambitioner att man tycker 50-80 miljoner inte är något få in till kommunen, ja då vet jag inte. Skolnedläggningen kan jag inte tycka något om eftersom jag vet inte totalt vilka besparingar det ger. Jag tycker ändå det är synd, speciellt på den fina idrottshallen i Malgovik/Laxbäcken att den inte blir utnyttjad. Det måste kostat en bra slant få till den. Enda alternativet som jag ser är att bussa en del av barnen från plassen till först och främst Malgovik. Många som jag pratat med tycker det är en dålig idé flytta barnan (sexorna) från Volgsjö till Hemberget. Det som jag hört är att det inte vore så hälsosamt just för dessa sexor. Det är en hårdare stämning uppe på Hemberget säger man.

    Ska vi komma någon vart måste vi våga diskutera utanför ramarna. Jag menar va du/ni och alla andra går igenom är knappast vad alla andra till 100 % tycker. Det klart att ni får mycket skit, men det får man ju vara beredd på och speciellt Centern som gått ut med att det är ett landsbygdsparti. Själv torde jag överleva på något vis, så för den skull kan jag skita i alltsammans. Men jag tycker det är närmast sorgligt hur situationen blivit och det har pågått under flera år. Även du måste inse att något är fel. Tyvär verkar du inte ha förmåga till detta utan du närmast avfärdar folk lite väl bryskt ibland som skriver kommentarer. Om du tror det leder till fler röster och ett starkare förtroende måste du vara helt blind.

    Jag ids inte skriva något mer.
    Hej och tack för mig den här gången, om det alls blit någon fler.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Jag röstade NEJ i Vojmåfrågan och det berodde dels på ekonomiska aspekter. För lite betalt, men sedan och det viktigaste för mig var varför man blandade in ett vindkraftverk i det hela. För mig helt obegripligt. En liten, liten del av Stalons produktion hade för mig varit mer lockande.

     Att jag och Socialdemokraterna ”dolt” något inför valet 2018? Jag skulle vilja säga att ”sent ska syndaren vakna”, men det gäller nog storhopen av oss i Vilhelminapolitiken. Du får nog utveckla det där mer, men då måste du ju skriva igen….

     Jag har i olika sammanhang; I talarstol, på blogg och i media berättat om vår ”del” i detta med Vilhelmina kommuns ekonomi. Hur andra gör får de redogöra för, men för min del är det slut med det. Det går inte att älta i all framtid. Nu gäller det att få skutan i land och det håller vi på med nu.

     Du har rätt. Det kommer mycket ”skit”.
     Jag försöker säga hur jag ser på det hela ur MIN synvinkel. Detta kan nog upplevas som bryskt, speciellt om man hoppar på mig med ord som att jag/ vi skulle vara ”slöa”, ”komma till skott och lägga manken till”. Vad ska jag svara på sådant tycker du?
     Jag hoppas och ser fram emot fler kommentarer från dig Edor, men du får vara beredd på att det kan komma svar utifrån hur du skriver. Vare sig du gillar det eller ej.

     • G E Abrahamsson

      Måste ändå skriva några rader ändå:
      Det finns en stor skillnad mellan dig och mig. Du representar officiellt kommunen, det gör inte jag. Hur du svarar och skriver är upp till dig.

      Den nämnda överledningen är naturligtvis ingenting älta längre. De eventuella pengarna hade för länge sedan varit slut liksom de som kom från flyktingmottagningen. Du säger det gjorts tillräckligt och då finns väl inget mer att göra än bara sitta och vänta…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.