Budget -21

Sedan mars har hela vår vardag präglats av Corona. Så också inom politiken och under vårvintern och våren här har jag och mina kollegor inom politiken jobbar hårt med budgeten för 2021.

Med ett nytt sätt att räkna, den sk. prislappsmodellen har vi tagit fram en budget och alla partier har lämnat in sina förslag. Mer eller mindre bra och underbyggda och av (enligt mig) varierande kvalitet.

Det jag slås utav är dock att den konstellation , PDI (Pa, Kd och F!)  som väsnats mest kring bl.a skolavvecklingarna i Malgovik/Nästansjö nästintill huvudlöst lagt fram sin budget.

Kommunen saknar pengar för sina verksamheter. Vi lever just nu på lånade pengar till driften och den löpande verksamheten. Vi ligger mycket illa till. Besparingar ÄR av nöden.

Det jag hör från olika företrädare för PDI är att skriva brev till regering. Påtala att enligt den rapport Riksrevisionsverket skrivit så får Vilhelmina kommun för lite pengar (ca 30 miljoner/år) från de statliga utjämningssystemen. Och detta är bra. Där råder ingen oenighet.

VI ska göra det och utifrån mig själv så kan jag uttala mig från hur vi jobbar från mitt lokala parti, Socialdemokraterna. VI jobbar med dessa frågor i vårt interna arbete. Vi bloggar, Fb, media osv. Men även via de kontakter jag/vi har med våra riksdagsledamöter och distriktsorganisationer.

Under vårens arbete med budgeten har en summa via prislappssystemet tagits fram för prioriteringar/omställningar och det har legat på ca 50 miljoner. Det har pendlat upp och (framförallt) ned från ca 45-52 miljoner.

Först kom det inte ett gemensamt yttrande från PDI utan där hade Pa en skrivelse och F! och Kd en egen skrivelse. Detta drogs emmellertid tillbaka till en gemensam. Sd hade i vanlig ordning inte kommit in med ngt komplett förslag utan kom in med en kompletterad till den 26/5. Men nedan kan du läsa partiernas (och även kommunal och skolpersonalens) remissyttrande över prioriteringarna:

Au 200505 bilaga 5 Budget 2021 – Yttrande Budgetprioriteringar S + C

Au 200505 bilaga 11 Budget 2021 – Budgetförslag PDI 200505

Au 200505 bilaga 7 Budget 2021 Yttrande Budgetprioriteringar M

Au 200505 bilaga 6 Budget 2021 – Yttrande Budgetprioriteringar V

Ks 200526 bilaga 6 Budget 2021 – SD

Au 200505 bilaga 8 Budget 2021 – Yttrande Budgetprioriteringar Kommunal

Au 200505 bilaga 9 Budget 2021 – Yttrande Budgetprioriteringar LR, Lärarförbundet, rektorer, Skolledarförbundet och Kommunal

PDI skriver i sitt budgetmaterial att det  är en ” laglig budget som dock fortsatt är orealistisk” och ligger där med prioriteringar på över 80 miljoner.

Jag kan förstå att man på alla sätt och vis vill uppmärksamma de orättvisor man vill påpeka som vi i Vilhelmina utsätts för från statsmakten. Men vi är inte ensamma om detta och det finns kommuner i vår närhet som har tämligen snarlika förhållanden (Strömsund tex), men som fixar det hela. Inte med lätthet, men ändock.

Frågan jag kan ställa mig är om detta är ett sätt att obstruera eller på något sätt få folk att tro att vi har mer pengar än vad vi verkligen har med en dylik fantasibudget.

Och en fråga som även dyker upp i mitt huvud är varför, då nu PDI har spenderbyxorna på inte lägger en krona i sitt remissyttrande på skolorna i Malgovik och Nästansjö?

En tredje fråga att ställa sig är om Vilhelmina kommun och dess medborgare har råd att vänta ut vad en sådan budget skulle få för konsekvenser för vår kommun? Jag tror inte på att denna konstruktion av budget är av godo för vår kommun utan tvärtom. Rent skadlig och oansvarig skulle jag vilja säga att denna PDI-budget är.

I skrivandets stund blöder vi miljoner och är inte hjälpta av dylika skrivningar. Tyvärr är det den krassa verkligheten med anpassningar till verkligheten vi måste komma ned till och en del på vägen anser vi oss Socialdemokrater och Centerpartister ha skrivit ned i vårt budgetförslag. Det är en fortsättning på den skarpa och hårda budget, det stålbad vi lade i mars. Nu går vi vidare med budget-21.

5 kommentarer

 1. Bergis

  Så blir det i ett land där alla är konflikträdda och där alla är rasister om dom ifrågasätter kostnaderna för ensamkommande och massmigrationen. I ett land där man blir politiker för att få en hög lön och pension på skattebetalarnas bekostnad. Då måste man lägga ner Dikanäs skola eftersom det i slutändan saknas resurser.

 2. Åsa Össbo

  Det ska bli intressant att se hur mycket ni inom majoriteten sänker era egna arvoden och inte enbart inställelsearvodena för fritidspolitikerna. Hur går det med din och övriga vice ordförandes informationsplikt till oppositionen, förresten?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Åsa!
   Vi verkar se på det hela på helt olika sätt detta med att jobba med politiken. Och jag skriver ”jobba” för det är vad det är. Dag, kväll, vardag som helgdag. Du har ju själv varit i svängen Åsa och du tycks tro att det är ”arvodena” som motiverar och så kanske det var för dig.

   Tänk att få hålla på med detta och få skäll av medborgare för att det är ”åt helvete” och att vi tar ”fel beslut”, ”inte tänka på framtiden” osv, osv. Jag har hört det allt och i dagens samhälle med sociala medier och snabba kontakter flödar kommentarerna av de”som vet”. Det finns ett antal ”läktarcoacher” där ute. Och utöver det att vi till på köpet får ”betalt för det”. Och inte lite heller (enligt läktarcoacherna)…

   Politikerföraktet är utbrett idag, men om inte politikerna ska stå för besluten, vem ska göra det då? Ska vi ha diktatur?
   Med regelbundna mellanrum brukar jag få kommentarer på min blogg från ”herrar ” (för det är herrar) om oss ”idioter” som inget begriper. Men jag tröstar mig med att jag tror att storhopen av vår befolkning förstår hur mycket tid och energi som läggs ned inom politiken. När jag pratar med folk brukar nämligen kommentaren ”ja, jag vill då INTE byta med er” vara tämligen vanlig.

   Att det sedan finns en ansvarsbit som inte är att ringakta tycks du glömma. Vem är det som har ansvaret? Vem är det som får ta emot revisorskritiken för att budgetar inte följs, eller än det ena eller andra felet som påtalas? Ja, inte är det den kommunala tjänstepersonen utan det är politikern i sin nämnd eller styrelse som får stå där med nedböjt huvud. Du har ju tidigare suttit i kommunstyrelsen Åsa och vi har tillsammans fått ta ansvaret.

   Och sist. Vem är det som får gå/sluta med sitt uppdrag OM det är så att du som röstberättigad person anser att politikern inte duger? Men då måste vi medborgare rösta fram politiker som vi anser vara bättre och var finns dom? Dom växer nämligen inte på träd utan snarare tvärtom. De blir färre och färre som ska utöva vår DEMOKRATISKA GRUND på vilken ALL kommunal verksamhet vilar. Det skrämmer mig.

   Jag klagar inte utan köper spelets regler rakt av och försöker möta våra medborgare så gott det går. Jag finns på mail, telefon och ibland i levande livet (förra veckan träffade jag Nästanviks styrelse nere i Malgovik tex). För det får jag ett fast månadsarvode som jämförs med arvodet för vårt kommunalråd (mitt arvode motsvarar ungefär en dag i veckan vilket jag tar ut i tjänstledighet från mitt jobb som lärare för att jobba politiskt). PÅ den här nivån av politik finns det ingen, vad jag vet som lägger ned så mycket tid och energi ideellt. Men man får icke förglömma att mycket av det politiska ”gräsrotsarbetet” även görs på ideell basis av oss alla som jobbar politiskt. Allt internt partiarbete tex.

   Det finns säkert flertalet som vill byta ut oss, men jag undrar hur många som vill byta med mig och ett flertal andra och sätta sig i denna sitsen….? Du Åsa har ju själv suttit i stolen, men nu är du en åskådare. Du är välkommen tillbaka och behövs mer än någonsin.

   Men tror du att det känns mer motiverande att sätta sig i stolen, fara på mötena, stå upp för åsikterna om vi sänker arvodena? Vi åker från hela vår stora kommun, men det menar du ska göras på ideell basis?

   Att sänka ”arvoden” tror jag inte på och är en symbolhandling enbart för populisten för att vinna röster. Folk som engagerar sig politiskt ska få betalt för det och för den som tror något annat så är det inte frågan om några stora pengar.

   Vi har tagit beslut nu om att sparka igång förtroendemannaberedningen som ska titta över partistöden, arvoden och reglemente för de förtroendevalda och vi får se vad det leder till. Partistöden kommer med all sannolikhet att sänkas.

   Vad är ”informationsplikt”?
   Visst är det så att det sitter fler än Sossar och Centerpartister i de olika arbetsutskotten?
   Iaf har du en Kristdemokrat i kommunstyrelsens arbetsutskott, Ksau som besitter mycket med information från det innersta kabinettet. Fråga honom.

   Ha en fortsatt god helg

 3. Bergis

  ”Politikerföraktet är utbrett idag, men om inte politikerna ska stå för besluten, vem ska göra det då? Ska vi ha diktatur?” Ja men stå då för en vettig politik där politikerna inte öser ut skattemiljoner på en ohållbar invandringspolitik där fattiga invånare i Vilhelmina ska stå för kostnaderna när politiker vill godhetsknarka för att hålla sig kvar vid köttgrytan.

 4. Åsa Össbo

  Vad är det för undanmanöver, ska vi/du prata om mig nu? Jag har ALDRIG fått ett arvode från kommunen för någon tid utöver det jag suttit i MÖTE (inkl viss köra bil-tid) så kom inte och måla något otrevligt antydande på mig. Med de villkoren ”arbetade” jag (på fritiden) under 5 år med budget och andra övergripande frågor och i synnerhet områden jag ansåg mig ha särskild insyn och kompetens inom. Jag betalade till och med tillbaka arvode till kommunen när det en gång blev för mycket.

  Du måste förstå en sak och det är, om ni i S och C säger att ”alla verksamheter” nu tvingas spara (som svar på att kommunmedborgare undrar över varför det ska sparas på barnen) är det väl självklart att inte bara partistöd och de politiker som har inställelsearvode (som knappt fick en höjning sist, däremot sattes in arvode för andre vice ordf i KFM, en post som även den nu uppbärs av er inom majoriteten) ska bära hela bördan utan också ni hel- och deltidsarvoderade. Den summan torde uppgå till 1,9 MKR per år.
  Då var det populistiskt? Varför det? Det är snarare rättvisa neddragningar över alla verksamheter mot bakgrund av skolnedläggningar i byar och föreslagna skolavvecklingar i fjälldalar.

  Demokratin har ni redan satt på undantag enligt mig i er nya styrmodell och nu ännu mer om ni väljer att enbart sänka partistöd och arvodena för fritidspolitikerna men behåller heltids- och deltidsarvoden på samma eller ökande nivå.
  Och – om du har läst förtroendemannaberedningens slutrapport (vilken väl presenterades under din tid som heltidsarvoderad KSO?) så borde du veta vad jag menar med informationsplikten eller -skyldigheten, som jag ju skrivit till dig om tidigare och fått samma svar ”du har ju en från KD i KSau”. Ja, men då bör ni nog arvodera KDs representant i KSau för den roll som egentligen faller på vice KSO – alltså informationsplikten eller -skyldigheten enligt Förtroendemannaberedningens slutrapport sid 5 – där det framgår att Vice ordf har arvoderats något HÖGRE än vad som ligger i uppdraget på grund av att de förväntas hålla oppositionen försvarligt informerad. Jag rekommenderar att du läser de raderna och analyserar dem innan du svarar en gång till om KDs ledamot i KSau.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.