Vårt beslut ang Dikanäs skola

Som jag skrev sist så tycker jag det har varit en märklig gång i frågan om Dikanäs skolas vara eller inte vara.

Den normala gången i många politiska beslut är att man först bereder ett ärende, dvs skaffar sig information om hur det ser ut, förutsättningar, ev. åtgärder som föreslås etc, etc.

Sedan ska detta presenteras för politiken som i sina respektive partier diskuterar frågan och kommer fram till sina beslut.

Frågan tas sedan vidare upp i styrelser och nämnder för att slutgiltigt landa i fullmäktige för avgörande.

I denna fråga togs ett enigt beslut om BEREDNINGEN av SAMTLIGA PARTIER i Utbildningsnämnden.

Något beslut ang. skolan i Dikanäs är aldrig fattat. Inte av oss i Socialdemokraterna iaf. Detta oavsett vad någon annan vill försöka påskina.

Beredningen gjordes och presenterades och sedan bröt helvetet lös anfört av dagens opposition i Kristdemokraterna, Feministiskt initiativ, Politiskt initiativ (samma partier som stod bakom beredningsbeslutet) och Sverigedemokraterna. Det står att läsa lite varstans om man finner nöje i det. Moderaterna har jag dock vare sig hört bu eller bä ifrån.

Igår, måndag hade vi vårt repskap där vi diskuterade frågan om Dikanäs skolas vara eller inte vara och vi Socialdemokrater kommer inte att stödja ev. nedläggningsplaner av skolan i Dikanäs och följande kommer från vårt pressmeddelande:

”Det senaste året har den kommunala ekonomin och skolfrågorna dominerat den politiska debatten i Vilhelmina kommun. Med grund i de stora utmaningar kommunen står inför tog en enig Utbildningsnämnd ett beslut om att bereda de framtida förutsättningarna för skolverksamheten i Dikanäs skola. Detta i en ambition att ”vända på alla stenar”. 
En oberoende utredare via Region 10 fick uppdraget och som är avrapporterad till kommunens företrädare. Rapporten pekar mot en nedläggning av skolan i Dikanäs, främst ut ekonomisk synvinkel vilket har oroat gemene man, men främst föräldrar och barn i Dikanäsområdet.

Ikväll, måndag, har frågan diskuterats av representantskapet för Vilhelmina Socialdemokrater. Vi har tagit ett beslut gällande vår framtida hållning i denna känsliga fråga- ett beslut att partiets företrädare i Utbildningsnämnd och Kommunstyrelse får fortsatt uppdrag att bereda frågan vidare, MEN med den inriktningen att skolverksamheten ska vara kvar i Dikanäs och säkras för lång tid framåt.

Magnus Johansson              Viveka Abramsson                            Andreas Eliasson
V.ordf KS (S)                        Ordf. UN (S)                              Ordf. Vilhelmina AK (S)”

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.