Budgetproposition -21, ett bildspel

Nyss lade vår finansminister förslaget till budget -21.

En historiskt stor budget till stor del präglad av Covid -19 vilket märks och kritik har kommit utifrån att det är på ”lånade” pengar som satsningarna görs för att få de svenska hjulen att snurra.

Låt mig påminna om att under denna regering så har det samlats ”i ladorna”. Statsskulden har varit historiskt låg och nu lånas det efter en pandemi som medfört ett läge i världen som nog snarast kan liknas vid depressionen på 30-talet.

Jag kommer att lägga ut ett antal bilder under ett tag på hur vi Sossar tänkt oss det hela så ha lite tålamod.

3 kommentarer

 1. Jörgen K

  Statsskulden har totalt aldrig varit högre än vad den är nu, den kommer att hamna nära 1600 miljarder under 2021. Då (S) tog över så var statsskulden under 1200 miljarder, så per definition så finns det inget i ”ladorna” allt är upplånat. Runt 2007 fram till 2014-15 så låg statsskulden under 1200 miljarder. * källa riksgälden. (….Så lätt punkteras en lögn….)

  Det påminner oerhört mycket om Vilhelmina kommuns egna ekonomiska förehavanden, tillkommakortanden och bortförklaringar.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Mycket märkligt resonemang.
   I din värld har tydligen ingenting annat förändrats över tid och man kan antagligen köpa 5-öreskola eller en Piggelin för en spänn?
   Men dessa har försvunnit sedan lång tid och blivit betydligt dyrare och så har samma hänt med vår BNP (BruttoNationalProdukt).
   Sett över tid har statsskulden aldrig varit så låg sedan 1977 (23,4 %) utifrån vår BNP.
   År 2019 uppgick den till dryga 22 % av BNP. När Denna regering tog över efter Reinfeldt 2014 var den nästan 35 % av BNP.
   https://www.ekonomifakta.se/fakta/offentlig-ekonomi/statsbudget/statsskulden/?graph=/16167/1/all/

   • Jörgen K

    Kvarstår faktum att det har upplånats 400 miljarder på bara några fåtal år, under den tiden har inga 5-öreskola eller piggelin för 1 spänn försålts.

    Slår man ut BNP över varje innevånare (BNP / Capita) kommer man till andra siffror. Kvarstår fortfarande frågan varför ett så ”Rikt” land behöver skuldsätta varje enskild medborgare till 160.000:- och räknar man bort alla som inte tillför blir siffran betydligt eländigare för de som tillför.

    Återigen så är frågan varför låna till driften i ett land med världens högsta skatteuttag. ”Ladorna” är i vakuum då skulderna ökar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.