Vad händer med sporthallen i Malgovik?

I igår fredag var jag nere till Malgovik där jag och Annika Andersson (C) hade blivit inbjuden av en arbetsgrupp som jobbar för att behålla sporthallen i Malgovik inom byns överinseende. Med oss hade vi kommunchefen Karl – Johan Ottosson.

Som bekant är numera skolan nedlagd och frågan är vad som kommer att hända med den sporthall som finns i anslutning till skolan och som byn har lagt ned mycket tid och energi på när den byggdes 1987.

Det finns en oro kring vad som kan hända vilket är förståeligt. Det är mycket aktiviteter i hallen som förutom hallen och omklädningsrum har en ”mötesdel” med ett litet kök där föreningar och enskilda i byns närområde har sina träffar.

Byn representerades av en arbetsgrupp som jobbar med frågan och efter en del trevanden kom vi fram till att  vi trots allt jobbar mot ett gemensamt mål i att vi alla vill se byggnaden som ett fortsatt nav för området.

Knäckfrågan är hur ”byn” ska kunna drifta hallen till en rimlig kostnad och vad som kan behövas investeras för att komma ned i driftkostnader.

Om detta diskuterade vi i dryga timmen med gott fika som serverades oss.

Jag ska villigt erkänna att sådana samtal inte hör till det man ser fram emot då man som politiker har varit del i beslut som varit starkt ifrågasatta och impopulära, men samtidigt så är det bara att ta tjuren vid hornen och stå för ”det man gjort”.

Detta är nu andra gången jag varit till Malgovik det senaste halvåret och bägge mötena har slutat som bra och konstruktiva  samtal även om resultatet inte fallit ut till bybornas fördel och som de har velat, men ska vi komma någonstans måste vi prata med varandra och försöka gå framåt.

Kontentan av dagens möte blev slutligen att vi gick hem med varsina hemläxor för att försöka lösa denna fråga och träffas längre fram för vidare samtal och med det tackar jag för mig.

7 kommentarer

 1. edor

  Jasså fanns ingen plan för den heller. Jag trodde man gick igenom besluten och förde någon typ av konsekvensanalys, innan. Nu står ni där med byxorna halft neddragna. Hur sköter ni uppdragen som är baserade på skattemedel. Att du och dina partikamrater håller om ett är förståeligt, men vilket förtroende inger detta till breda allmänheten? Alla kan väl inte vara anslutna SAP som bor i kommunen.
  Snipp sap snorum.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Jag måste säga att du fallit in i en tråkig attityd Edor och jag förstår inte vad den ska leda till.
   Den krassa planen är att utifrån den ekonomiska situation som Vilhelmina kommun befinner sig i så finns det inga pengar till att driva någon sporthall i Malgovik och om vi inte tillsammans med engagerade bybor finner en lösning på det hela så kommer kommunen att avyttra den. Och det gäller inte bara sporthallen i Malgovik. Det gäller fler kommunala byggnader. Det finns inte pengar att drifta dem helt enkelt och en del i att minska våra kostnader är att avyttra dessa byggnader.
   Men alla vill vi se att den får fortsätta att ”vara” som den nu är, dvs en samlingsplats för byns aktiviteter och nu har vi pratat ihop oss och jobbar för en lösning.
   Hoppas du är nöjd med den förklaringen och ”plan”.

   • edor

    Om det får du tycka vad du vill, min attityd. Den passar inte när man kommer med kritik, eller som du säger vill föra en dialog. Hur hade du tänkt dig din framtid i kommunhuset men just den attityd du har?
    Jag är van med diskussioner och att människor har olika åsikter. Du verkar sträva efter det motsatta. Allt som kommer från dig eller det som S i Vilhelmina står för, när man framför någon form av kritik eller åsikt som avviker från dig och dina partivänner anses man ytterst obekväm.
    Du väljer själv hur du vill ha det, din fortsatta bana tillsammans med SAP i vilhelmina. Det finns myndigheter eller andra inrättningar som bara har till uppgift att granska. Fortsätter du vara kaxig får vi ser hur det går. Jag räds inte.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Det är inte ATT du tycker utan HUR du tycker som jag tycker är en tråkig attityd.
     Men nu har jag framfört det och nöjer mig så.

 2. Conny Hellsten

  Hej Magnus. Du ska inte vara orolig eller nervös när du träffar folk från nedre malgomajdalen. Vi har en snäll men principfast befolkning som ställer upp för varandra och andra som behöver och det förväntar vi oss också att andra ska göra.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Sanningen är den att det sägs och skrivs mycket kring frågor inom politiken i Vilhelmina som kan göra en mörkrädd och jag tror att det kan vara en effekt av ett hårdnande klimat där respekten för varandra blivit betydligt sämre. Jag träffar en hel del inom politiken som tycker att det är olustigt och känner obehag inför en del möten.

   För egen del ser jag att vi politiker måste kunna stå framför befolkningen oavsett vad det gäller. Men visst är det roligare då man får träffa befolkningen då det gäller satsningar och ”positiva” saker, men riktigt så ser det ju inte ut alla gånger.
   Jag har bara positivt att säga om de möten jag haft under sista tiden och Malgoviksborna är inget undantag.
   Tack för igår och för din kommentar.
   Ha det gott!

 3. Jörgen K

  Inför ett större politiskt irreversibelt beslut, oaktat orsak så är kravet att noga konsekvensanalysera och bedöma före, under och eftereffekter. Att flytta kostnaderna till en annan nämnd eller under kommunstyrelsen är knappast eftersträvansvärt, inte hellre att belasta andra aktörer utan att ge korrekta förutsättningar.

  Så, anläggningar och byggnader som inte kommunen längre begagnar sig av ska så snart som möjligt lämnas till ny ägare genom enkelt förfarande. Det kan inte vara annat än kommunens målsättning och ur kostnadshänseende vara det enda förnuftiga.

  Ny ägare, man kan avfärda privata och företag då dessa anses kunna se över sin ekonomi utan stöd och/eller löpande bidrag.

  I föreningsverksamhet utger kommunen, under uppfyllande av vissa krav, ersättningar till olika kostnadsposter. I detta kan man bara hänvisa till direktivens uppfyllande och på så sätt inte skilja den ena verksamheten från den andra.

  Med detta sagt så leder kommunens iver att stänga skolan också att kraftigt kapa möjligheterna att ge ”kompensation” till byn i form av ytterligare ett ”Folkets Hus”.

  PS.
  Glöm inte heller och släcka gatubelysningen………

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.