Höga vattenstånd

Nu till en fundering jag haft under de sista åren och som gäller regleringen av Kultsjön (reglerades 1959) och att vattenståndet verkar ha blivit högre under de sista åren?

När jag var liten på 70-talet byggde min morfar tillsammans med min pappa ett båthus intill Kultsjön och som har stått där sedan dess. Någon enstaka gång efter några gigantiska nederbördsomgångar gick vattnet upp mot båthuset, men det var ytterst sällan.

Nuförtiden händer detta titt som tätt och då står det vatten I båthuset. Detta trots att Kultsjön inte är ”full” enligt den data som finns att tillgå via Vattenregleringsföretaget.

Nu senast igår gick jag förbi båthuset som nu har vatten inomhus. Och enligt tabellen visar att det är ungefär 40 cm kvar att fylla på Kultsjön med.

Byggde min morfar, som var född 1912 och vuxit upp och bott vid sjön hela sitt liv ett båthus så nära sjön att det riskerade att totalt flyta iväg? Eller beror det på något annat….?

Vore intressant att höra om fler erfarenheter från andra reglerade sjöar.

Ha en fortsatt god helg.

 

8 kommentarer

 1. Janne

  Hej!
  Jag har ingen erfarenhet att andra reglerade sjöar, men ett boktips i ämnet kan jag du få. Erika Bjerströms senaste bok ” Så förändras vårt land från norr till söder ” Sverige blir grönare, varmare och blötare. Faktum är att uppvärmningen går dubbelt så snabbt här jämfört med det globala genomsnittet eftersom vi är ett arktiskt land. Det är den första boken i sitt slag som utifrån forskningen på landets universitet och lärosäten beskriver hur Sverige förändras av det varmare klimatet. En bok vi alla borde ta tid till att läsa.

  mvh Janne

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Janne!
   Ja det låter som ett bra boktips, men som du skriver så är det inte riktigt det som det är frågan om i detta fallet.
   Ha en god söndag!

 2. ivar

  Jag har upplevt samma sak med Malgomaj. Jag har inte tagit rätt på exakt vilken höjd som är maxhöjd på sjön efter vattendomarna. Sedan Statkraft tog över kraftverket i Bullerforsen så har det överlag varit högre vattenstånd i sjön. Men den senaste sommaren så verkar det som om höjdangivelserna som ÅVF visar stämmer bättre för nivån har varit lägre än de föregående åren fast det ska ha varit samma nivå. De redovisade en nivå på 343,58 möh för några dagar sedan. Den nivån motsvarade när det var 340,0 för något år sedan. Det värsta är ju att det eroderar så mycket efter stränderna så båthus och liknande saker riskerar att förstöras.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Ivar!
   Jag passerar ju Malgomaj med jämna mellanrum och speciellt nere i Stalon ser man vattennivån bra och jag kan nog se att sjön är väldigt full med vatten över strandgräset och buskar som står i vattnet.
   Men varför har det blivit så?
   Jag kan ju tänka mig att mätningarna blivit mer exakta än då sjöarna reglerades i slutet på 50, början av 60-talet, en det har ju kunnat slå åt bägge håll.
   På Fb lanserade en läsare att det var kraftbolagen utnyttjar amplituden ”hårdare” nu (mer vatten, mer pengar).
   Naturliga orsaker?
   Jag vet inte.
   Ha en bra dag.

   • ivar

    Det stämmer nog att kraftbolagen ligger på för att ha så hög nivå som möjligt. Varje decimeter i extra fallhöjd är guld värt. Men det är fastighetsägarna runt vattendragen som får den högsta kostnaden.
    För några dagar sedan så gick vattennivån över vägtrummorna i Skansholm. Vad kommer det att hända med vägen där, är det något som ÅVF kommer att stå för och fixa till. Det är inte bara där som vägen ligger lågt i för hållande till sjön.

 3. Jörgen K

  Om jag inte minns fel så har Kultsjön aldrig passerat maxnivå enligt vattendomen, det har varit marginal om än liten sådan.

  Självklart nyttjar man vattenmagasinen efter vattendom numera och inte vad skäligheten i praktiken säger. Det finns två viktiga anledningar varför man vill köra vattenkraften hårdare:

  1. Frekvensstabilisera elnätet då vindkraften inte ensam klarar att hålla nätet frekvensstabilt.
  2. Jakten på fossilfri produktion kräver att vattenkraften kompenserar för beslutade neddragningar av bland annat kol och kärnkraften.

  Det är till och med så att det nya dommar om förändrade max och min-nivåer i vissa dammar för att öka nyttjandegraden är på gång.

  Kontentan är att flytta båthuset och köpa flytväst, det är ytterligare en av konsekvenserna där miljöpolitiken är inkonsekvent.

  Vad tror du någon överhuvud bryr sig om Saxnäs nere i regeringskansliet? Möjligtvis om någon symbolisk fjällräv, men jag skulle inte bli förvånad om kultsjön kommer att fylla högre och tömmas mera i snar framtid oavsett vad och vilka som protesterar.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ja jag kan inte svara på om Kultsjön någonsin varit ”full” kanske ngn annan kan?

 4. Pingback: Viktigaste vattenmiljöfrågan de närmaste 20 åren? | Åsa Össbo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.