Svingar vilt…

…men missar målet.

Åsa Össbo hoppade av Pa och återfinns nu hos Vänstern i Vilhelmina vad jag förstår. Välkommen tillbaka till Vilhelminapolitiken!

Men även efter kappbytet verkar hon gå på i samma anda och som enligt mig inte för sakernas tillstånd framåt.

I sin blogg ondgör hon sig i vanlig ordning över än det ena, än det andra och om de må hon få tycka som hon vill, men det vore klädsamt om hon höll sig till fakta och sanningen.

Den förtroendemannaberedning som nu sitter och jobbar består av 11 ledamöter varav från majoritetspartierna två är från Centern och tre är från Socialdemokraterna. Den matematiskt kunnige kan nu med andra ord räkna ut att oppositionen innehar sex platser och majoriteten fem platser och hur kan det komma sig då?

Ja från oss Socialdemokrater resonerade vi som så att ska vi titta ur ett storleksperspektiv i form av erhållna mandat från senaste kommunvalet där folket sa sitt (2018) så är trots allt Socialdemokraterna störst (10 mandat), följt av Centerpartiet (8 mandat), Kristdemokraterna (3 mandat) och Vänstern (2 mandat). Resten (F!, M, SD, Pa)  1 mandat var. Vilket speglas i att vi Socialdemokrater innehar flest platser i beredningen.

I diskussionerna som var ville vi hålla ned antalet ledamöter av bl.a kostnadsskäl och landade i 11 ledamöter, MEN och här kommer ett stort MEN. VI VILLE ATT ALLA VILHELMINAS PARTIER SKULLE VARA REPRESENTERADE i Förtroendemannaberedningen vilket de nu är. Dock till ”priset” att den styrande majoriteten faktiskt är i minoritet i beredningen. Speglar med andra ord inte folkets vilja, men om detta skriver inte Össbo en stavelse.

Sist med inte minst så representeras Socialdemokraterna i beredningen av Mikael Österberg, Lillemor Jonsson och Tina Larsson och har så gjort sedan beredningen startade upp och den läskunnige ser sålunda att Össbos påstående om att vice KSO, dvs undertecknad skulle sitta med i beredningen är helt fel/falskt.

Ha en trevlig helg!

4 kommentarer

 1. Åsa Össbo

  Förtroendemannaberedningen SKA bestå av alla partier i fullmäktige, det är ingen fin gest från majoriteten om du trodde det, sen att ni väljer att låta ekonomin vara utslagsgivande för demokrati är ju ert val. Jag får be om ursäkt om jag uppfattat att du sitter i beredningen, jag fick information muntligt och där framgick att du varit närvarande varför jag utgick från att du var ledamot. Jag skulle givetsvis kollat valärendet i KF. Det gläder mig att S inte har samma taktik som C. Men det förtar inte FAKTA hur er majoritet har hanterat presidieval och fortfarande gör det. Ni har kastat ut V och tagit bort ersättararvoden vilket troligen var avgörande för ert forna samverkansavtal. Om det skriver Johansson intet. V skulle troligen på egen hand tagit sig in i 11- nämnd utan samverkan med S.
  Ni har alltså på två punkter rivit upp FMB – varför skulle det finnas förtroende för S och C i fortsättningen? Ni har mycket att reparera. Det ser vi framemot.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ursäkta mitt sena svar, men jag har jaktat idag och handdragit ned en älgkalv så just nu är jag lite mosig.

   Du har rätt i en sak: Vi och Centerpartiet besitter presidieposterna i styrelse och nämnder, men resten…

   Du fortsätter svinga vilt och jag funderar på var du får allt ifrån och vem dina källor är? Nä. Jag vill inte veta, men de/dom verkar inte ha mycket koll på läget.

   Du nämner bl.a valtekniska samverkan: Med vilka skulle Socialdemokraterna ha samverkat? Mig veterligen så har vi ingen valteknisk samverkan med någon. Inte ens med Centerpartiet. Vi samtalar nog med de flesta. Att vi sedan för samtal och pratar med varandra och söker lösningar på våra gemensamma problem är en annan sak. Tycker faktiskt att det gått riktigt bra. Det gör vi för att vi tror att det gagnar medborgarna i Vilhelmina kommun. Du kanske vill vara med?
   Vidare att ”V skulle troligen på egen hand tagit sig in i 11- nämnd utan samverkan med S” och att vi sedan skulle ha ” ha kastat ut Vänsterpartiet” ?
   Känner jag inte igen. På vilket sätt skulle det ha skett?
   Jag reagerade kraftigt på ditt inlägg då du ville ge sken av att jag (Socialdemokraterna) skulle sitta i Förtroendeamannaberedningen och ”bädda ” för mig/oss själva genom att ”bestämma våra arvoden”. Inget kan var mer fel. Jag tog illa upp och jag undrar om inte KSO känner likadant, men det kan inte jag svara på.
   Sanningen är den att Förtroendemannberedningen jobbar med NÄSTA mandatperiod (22-26) och såvida du inte har en spåkula som kan säga vem som sitter vid makten efter valet -22 så tycker jag att du ska ha en låg profil i den frågan.

   Med tanke på hur mycket tid och energi du lagt ned på denna fråga med presidieval och enligt dig demokratiunderskott i Vilhelmina så förvånar det mig att du missat att jag inte sitter med i beredningen, men jag vet samtidigt att det ibland kan gå fort och det blir fel och det händer oss alla och jag godtar din ursäkt.
   Ha en fortsatt god helg!

 2. Åsa Össbo

  ”Men resten?”
  Påstående: S har ingen samverkan: KFM 15 oktober 2018: ”Magnus Johansson uppger att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att samverka under benämningen Framtid Vilhelmina” – är det en acceptabel källa för dig? Möjligen är det inte valsamverkan men likväl en samverkan. Lite svårt att uppfatta det på annat sätt men förtydliga gärna.
  Och jo: S resp. C (utom en C ledamot som röstade nej samt 1 till från C som avstod) har bildligt talat kastat ut V och M i kylan som tidigare kunde delta på lika villkor med arvoden vid sammanträden, genom att ni, S och C med KD och SD, bröt upp FMB:s regler om ersättararvoden. Det är enligt mig fakta. Samt att oppositionen rensades ut från presidierna.
  Jag satt med i FMB 2018, så du behöver inte tala om ”sanningen” för mig att FMB handlar om kommande mandatperiod. Det var också det jag skrev i min blogg, alltså att det ser illa ut om personer som sitter vid makten nu, vilka ofta också är dem som sitter vid makten även nästa gång, ska vara med och bestämma bl.a. sina (framtida) arvoden men uppenbarligen läser du inte eller förstår inte (eller vill inte förstå?) vad jag skriver. Det är just den ”profil” partier har hållit i den frågan tidigare av just den anledningen. Ett påpekande som KSO knappast behöver ta illa upp över.
  Skrivningen ”som dem bäddar får de ligga” handlade snarare om utskottsorganisationen (och argumentet om beslutseffektivitet) som du inte nämner överhuvudtaget. Och anledningen till att jag nämner att du inte nämner det, är just att du antydde i din blogg att jag borde skriva något om hur S ”till priset av” att den styrande majoriteten är i minoritet i beredningen närmast gett bort sina platser till andra partier – något som är en rejäl feltolkning av FMBs syften (där alla partier ska ha plats). Med ledande politiker som tolkar översynen av kommande mandatperiods politiska organisering på det viset blir jag orolig.
  Om det nu är som du hävdar, att S eller C inte har någon samverkan med något parti (i er ”Överenskommelse” nämns att S och C ”kan anses utgöra majoritetsblocket” – högst förvirrande, hur ska ni eller du ha det? Är ni ett block fast utan samverkan? Ja, det kanske går, samtidigt verkar ni vara oppositionen också eftersom ni har vice ordförandeposterna), är det ju ingen egentligen som har majoriteten och ett omval eller nyval skulle ha hållits.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ja vem har sagt att jag har rätt i allt? Då får jag väl krypa till korset även jag och be om ursäkt.
   Med risk för att dra igång än mer så kan jag säga att vi Socialdemokrater ansåg att detta med Koalitionen inte var hållbart i längden för Vilhelminas bästa (och JA det är så vi såg det) och Centern såg väl det hela på samma vis och sedan blev gången historia och vi står där vi står idag. Besluten har ifrågasatts och överklagats, men inte fått gehör från högre instans.
   Men sedan ser jag inte riktigt meningen med att fortsätta denna diskussion som nu har pågått iaf 1,5 år och kan läsas lite här och var utan kan mer konstatera att vi är överens i att vi inte är överens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.