Regeringsbildning och bakläxa på blåprintad högerbudget.

Mycket händer på den rikspolitiska fronten.

En ny partiledare i Magdalena Andersson är vald för Oss Socialdemokrater som nu efter mycket debacle och två omröstningar tolererades av en majoritet och hon kan numera titulera sig statsminister.

Jag är otroligt glad och stolt över att vi nu har Magdalena som med ett historiskt förtroende går in som statsminister och bildare av en renodlad S-regering. En minoritetsregering ska sägas, men hon är kompetent och förtroendeingivande. Två mycket bra egenskaper.

Mycket är sagt om detta, främst från den blåbruna hållet om historiskt svag S-regering. Men med erfarenhet sedan denna mandatperiods början och alla regeringsomröstningar kan vi konstatera att Kristersson och Moderaterna vare sig historiskt eller i nuläget kan eller vill sticka ut hakan och bilda en blåbrun regering TROTS en högermajoritet i riksdagen. Han har ju misslyckats ett antal gånger i sina regeringsbildningar och verkar nu ha gett upp. Kristersson pratar mycket om ”Socialdemokrater vill ha makten till ”varje pris”.

Detta upprepas av våra ”Västerbottensmoderater”, nu i form av Anders Ågren som skriver om ”sju förlorade  år” och efterlyser en stabil borgerlig regering och jag finner det konstigt att han och Moderaterna inte lyckats? Lövfen (S) lyckades bilda ett par regeringar, varav den sista i MINORITET under samma sju år….Snacka om svag moderatledare med ett svagt underlag.

En budget har också röstats fram, men vems är det egentligen?

Med en omslutning av ca 1200 miljarder har de konservativa ”blåprintat” majoriteten från den s-ledda regeringens budget. Återstår 10 miljarder, 20 om man är snäll. Regeringen hade ett betydligt större reformutrymme för att sparka igång ekonomin, men i vanlig ordning förordar Moderaterna främst skattesänkningar. Inga pengar satsas för att klimatsatsningar och omställningen av vårt samhälle utan tvärtom så sänks bränsleskatten med 50 öre.

Liberalerna som valde att ”gå över” till de konservativa ville inte vara med i budgeten från M+Kd+Sd. Ytterligare ett styrkebesked inför framtiden med högerpartierna och Ågrens ”stabila” borgerliga alternativ?

Men vad var det för ”sossepolitik” som M+Kd och Sd sade nej till:

I Socialdemokraternas budget fanns investeringsstöden för billiga hyresrätter:

Hittills har 50 000 bostäder fått stöd, varav hälften blivit färdigbyggda. I praktiken betyder ett slopande av investeringsstöden att unga inte har råd att flytta hemifrån, att familjer inte kan växa och att många äldre får det ännu tuffare att få ekonomin att gå ihop. Detta är ett stöd som många gånger går till små landsbygdskommuner.

Svensk byggindustri skriver om att M+Kd?Sd-budgeten kan komma att kosta Sverige över 30 miljarder i uteblivna omställningsstöd från EU. Snacka om bakläxa.

I Socialdemokraternas budget fanns familjevecka – för ALLA: SD, M och KD vill göra familjeveckan till en reform för dem som behöver den minst. De ser behovet av familjeveckan – men vill införa en urvattnad version utan ekonomisk ersättning. Med deras förändring går familjeveckan från att vara en frihetsreform för människor med vanliga jobb till att ytterligare underlätta för välbeställda med flexibla livsvillkor. I högerns Sverige ska föräldrar vara lediga utan någon ersättning.

Dessa högerpartier brukar göra gällande att de sänker skatterna, men sist måste nämnas den funkisskatt som de inför med denna SD, M och KD-budget:  Genom att deras jobbskatteavdrag inte berör funktionsnedsatta vill de straffbeskatta kroniskt sjuka och personer som har en funktionsnedsättning genom att återinföra den orättvisa funkisskatten. Det här kommer att innebära att personer med sjuk- eller aktivitetsersättning ska betala mer i skatt än andra med samma inkomst. Det skulle med andra ord bli en ny ”funkisskatt” på 1 800 kronor per år. Borgerlig rättvisa så det förslår.

Det socialdemokratiska förslaget om en Trygghetspension för den som är 60+ och slitit ut sig kommer dock att genomföras vilket är en stor rättvisereform. En trygghetspension införs (med början i juli -22 vad jag förstår), så att den som är över 60 år och utsliten inte ska behöva ta ut sin ålderspension i förtid Mycket bra!

Sist mina tankar om att de ”mina” nu sitter ensamma i regeringsställning sedan Mp valt att lämna regeringen.

Jag tror att det till syvende och sist är en fördel för oss Socialdemokrater att nu regera ensam (förhoppningsvis fram till valet), men även för de andra partierna. Handlingsfrihet tror jag är den stora fördelen.

Ha en bra dag allihop!  Socialdemokraterna (Sverige) – Wikipedia

Etiketter: ,

10 kommentarer

 1. edor Vilhelmina

  Funkisskatt? Om jag håller mig till vad du skriver om den, på det gamla sätt Alliansen införde med den då ingående Centern och även då högre skatt för pensionärer var det ju nu C och din regeringskollegas parti som som satte stopp för den eller de ändringarna som nu skulle skett. Hade bara C inte röstat på sig själva utan istället lagt ner sina röster hade ju också S-budgeten gått igenom. Jag skyller inte på någon eller beskyller, men så är det, är det inte?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ja. Så är det.
   Under åren som nu varit har man från den rödgröna regeringen försökt jobba bort den ”skatteklyfta” som de borgerliga jobbskatteavdragen medfört mellan lönearbete och pension samt de som har aktivitets/sjukeresättning.
   Detta har gjorts, men med nuvarande blåbruna budget-22 införs denna skatteklyfta återigen vilket medför en skillnad på ca 1800 kr/år för den som har aktivitets/sjukersättning kontra lönearbetande/pensionären och drabbar ca 260 000 funktionsnedsatta människor i Sverige. Om detta skriver bla Funktionsrätt Sverige en debattartikel som du kan läsa här.

   • Ulf Parde

    Därför att fjällbor ofta har de längsta bilresorna – kan gälla till såväl BB som annat.
    Det kan aldrig vara rätt att skatten (momsen) per automatik höjs i takt med
    höjningar av marknadspriset.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Konstigt att fast även dessa partier har en majoritet inte plockar bort momsen på drivmedel?

     Nog har vi många gånger långt till vår samhällsservice, men man kan ju fråga sig om 50 öre i skattesänkning är boten på detta problem?
     Med tanke på den klimatdebatt som nu råder och var vi är på väg så anser jag en skattesänkning vara fel väg att gå och som nu även ”gynnar” en mängd olika ”leksaker” i form av skotrar, båtar, motorcyklar, etc, etc…. De kan gott betala (jag är en av dem).
     Jag skulle nog hellre vilja se ett bättre reseavdrag och kanske inte bara för jobbresor utan ett generellt för oss som bor långt från all ära och redlighet utan kollektivtrafik och behöver flytta oss till tex ”BB som annat”.

     • Ulf Parde

      Denna sänkning på 50 öre är i allafall ett litet steg åt rätt håll. Magnus´ önskemål om riktade sänkningar kan låta bra, men jag har aldrig sett hans parti (socialdemokraterna) ens vara i närheten av att föreslå något sådant.

     • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Beträffande 50-öringen så ger den ca 20-40 kr per tank och det inte bara till undersköterskan som pendlar in till jobbet utan gör att det blir även billigare att leka i våra fjäll och skärgårdar med div. leksaker. Ge sköterskan bättre avdragsmöjligheter. Både i jobb och privat.
      Jag vet att jag kan ses som en tråkmåns, men har jag fel så säg emot.

 2. Tomas Andersson

  Angående ” Familjeveckan”. Föräldraledigheten i Sverige är bra jämfört med andra länder, så förslaget verkar vara röstfiske!

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Javisst är föräldraförsäkringen bra! Den svenska moderna föräldraförsäkringen infördes 1974 av vilka då tror du? Jag ska ge dig en ledtråd. Olof Palme var statsminister. Men det kanske också var röstfiske?
   Från borgerligt håll har man nog sagt liknade om alla ”frihetsreformer” som gjorts genom tiderna och som varit till gagn för vanligt folk.
   Jag riktigt hör skriken från dåtidens höger som förfasat sig över alla genom tiderna genomförda semesterreformer eller förkortade arbetsveckor. Listan på frihetsreformer för vanligt folk kan göras lång och Socialdemokratisk politik ligger mer eller mindre bakom dem alla.
   Vad gör du då barnet/en måste till tandläkaren? Eller då förskolan har stängningsdag?
   Tar ledigt? Styr om ditt schema?
   Alla har inte den möjligheten. Vare sig planeringsmässigt eller ekonomiskt.
   En bra reform för barnfamiljerna och för att få ihop deras levnadspussel anser iaf jag och Socialdemokraterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.