Priset på el rekorddyrt i Finland

Vi ser ett elpris som rusat skyhögt den senaste veckan och i Sverige höjs rösterna (skriker) om fiasko för  de gröna energialternativen och våra borgerliga (Moderata) vänner ropar på mer energi och detta i form av mer kärnkraft. Att denna kraft inte är lönsam och att elbolagen tog nedläggningsbesluten på ekonomiska grunder bryr man sig inte om och att nya kraftverk  ligger lååååååångt in i framtiden verkar inte vara viktigt. Att denna kraft sedan är svindyr att producera (utan statliga stöd) spelar inte heller någon roll så länge som man vill slå i folk att detta är bara att bygga och vips så är problemet löst….

Och som vanligt har man svårt att lyfta blicken (eller vill inte) för sanningen är ju att vi inte är ensamma om detta utan det är likadant i våra nordiska grannländer och till och med värre.

Med Norge har det uppstått en konflikt om överföringen dä tydligen Norge vill skicka elen längre söderut där man betalar bättre för elen. Kommer detta att gynna norsken eller kommer de att få dyrare el tror ni?

Jag hörde nu att Finland slog rekord i dyr el i norden. Detta land som nu satsar på kärnkraft har ännu dyrare el än i Sverige…

Nästa steg för Moderaterna blir naturligtvis att sälja ut statliga Vattenfall för får marknadskrafterna ta hand om detta helt så löser sig ju problemet…. eller?

9 kommentarer

 1. Lars Eliasson

  Norge stoppar elexport till Sverige därför att Sverige stoppar elexport till Norge på grund av att vi inte har en fungerande elförsörjning i Sverige.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Det jag läser om svensk elförsörjning är att det liksom så ofta inte är fullt så enkelt.
   Hela vårt elsystem har bundits ihop på den nordiska elbörsen tillsamman med de baltiska länderna vad jag förstår-
   Det importeras och exporteras el mellan dessa länder hej vilt för att det ska råda en balans mellan produktion och konsumtion.
   Som lök på laxen ska det sedan då läggas på att elproducenterna vill sälja elen till högsta möjliga pris och då kommer övriga Europa med in i bilden, bl.a Tyskland. Tillgång och efterfrågan styr priset.
   Just nu exporterar Norge mest el i norden följt av Sverige och sist lilla Lettland. Kärnkraftslandet Finland IMPORTERAR, mestadels från SVERIGE. Även Danmark och övriga baltländer importerar.
   Vad ni Moderater nu börjat med är att ni tagit över SD-rollen i att svartmåla allt i/om Sverige utifrån att förenkla komplexa system/frågor till att vara enkla frågor som snabbt kan lösas (I detta fall elförsörjningen med kärnkraft).
   Varför byggs ingen kärnkraft i Sverige TROTS att det är tillåtet? Barsebäck stängdes på politisk grund, men övriga föll för ålderssträcket och ekonomin.
   I Finland bygger man två nya kärnkraftverk varav reaktorbygget Olkiluoto 3 utanför Åbo skulle ha varit igång 2009, men med över 10 års försening fortfarande inte levererar en Kwh iom att det inte står klart. Vilken vinter tror du och Moderaterna att ”er” kärnkraft ska börja leverera el? 2030? 2035? 2040?
   Vi är i en omställningstid då det gäller energisystemen och denna fråga lär ta tid att lösa, men underlättas inte av populistiska utspel om kärnkraft som till och med inte ens finns med en krona i den blåbruna budgeten -22.

   • Jörgen K

    Bara en komplettering, det påstås att kärnkraften INTE är belagd med andra produktionsskatter än andra typer av produktionsenheter, detta är en märklig sägen som framhärdas i media.

    Skatt på ”termisk effekt i kärnkraftsreaktor” heter den och utgår sedan slutet på 1990-talet och fungerat som trappa fram till nu. Den baseras på reaktorns totala termiska effekt och betalas månadsvis :

    10.200:- per MW fram till 2005
    12.645:- per MW fram till 2015
    14.770:- därefter till 2018. Det är väldigt stora summor detta blir!

    Under perioden fram till 2018 skapades det beslut att avveckla kärnkraft då skatten var ungefär 1/3 av kostnaden för produktionen. Efter klubbade avvecklingsbeslut togs skatten bort för 2019 och framåt.

    Frågan om man skulle ta bort avvecklingsbeslutet, skulle då skatten återinföras?

    Så, att påstå att man politiskt är ren från skuld är en ren lögn. I verkligheten skapades skattebelastningen enbart för att visa att kärnkraft-producerad el inte är lönsam i förhållande till andra produktionskällor.

    Kärnkraftsel utan straffskatt har ett saluvärde av cirka 14 öre KWh (2016)

    * Källa skatteverket.

   • Lars Eliasson

    Att Ringhals stängdes på grund av ekonomin är ju inte sant. De stängdes på grund av att S och Mp tog över regeringsmakten 2014 och vill avveckla kärnkraften och vann en omröstning i Riksdagen med 1 röst. Vattenfalls egen utredning visade att den med små investeringar hade gått att fortsätta driften.
    Om nu regeringen beslutar om förvaring av kärnkraftsavfallet och vi ser till att ha långsiktiga spelregler så vill ju Jacob Wallenberg investera i ny kärnkraft. Enligt Fortum tar det 8 år att få fram ny kärnkraft.
    Underskottet av elproduktion i södra Sverige måste lösas och det måste finnas planerbar elproduktion. Vi kan inte förlita oss på enbart vindkraft.
    Även du måste väl förstå att folk i Sverige blir förbannade över de extremt höga elräkningarna?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Visst blir folk förbannade på dyra elräkningar. Så även jag, men du (Moderaterna) får det att låta som att detta är ett svenskt fenomen då det gäller i princip hela elmarknaden och där det i i Finland är ÄNNU dyrare.
     Och återigen.
     Finnarna har ÄNNU inte fått igång en reaktor som var planlagd att tas i drift 2009, men 12 år senare står den fortfarande utan att producera en kwh…
     8 år? Tillåt mig tvivla.

 2. Jörgen K

  Att det har skett en förskjutning till det sämre är det väl ingen som kan ha missat. I Sverige hade vi som mest 12 reaktorer, nu är vi nere på hälften och fler ska stoppas. Några föll för åldersstrecket, resten genom politiska beslut. Vi förväntas banta på vattenkraften och bygga ut vindkraften som i praktiken stod stilla i hela landet sista veckan. Lägg därefter till Svenska kraftnät AB (100% statligt) startade upp haveriet mot Norge vilket man nu försöker få till att Norge är boven….Varför driver Svenska Kraftnät egen agenda mot Norge, som visade sig slå slint rejält?

  Sen verka alla gilla Putins utpressarfasoner med begränsade leveranser av gas till Europa då kritiken ekar tyst i regeringskorridorerna…….

  Beakta att merparten är fortfarande skatt på det elpris vi betalar och ingen mer eller mindre kostnad är belagd på elproduktionen för närvarande. Utan detta är en konstruerad situation för att stärka statskassan.

  Sedan tycker jag vindkraftsentusiasterna kan masa sig ut och handveva fläktarna när det är vindstilla.

  Vi kan inte ha en energiproduktion som förlitar sig på omkringliggande länder, utan lägsta nivå måste vara att vi är helt självförsörjande vid sämsta tänkbara tidpunkt, det gäller Sverige likväl som Finland och alla andra länder med.

  Sedan lite om vindkraft och elområden, enkelt kan vi utgå från att Sverige har 4500 vindkraftverk med en snitteffekt av 2MW. Detta skulle ge 9GW totalt, enligt SCB särskilda årsstatistik hamnar vi på nån procent över 20% i verkningsgrad, i Veckan som var låg den på 15% från dessa dryga 20%….och då endast på vissa platser i elområde 2 och 3. Så i praktiken stod vindkraften stilla då den behövdes som mest, härvid ligger systemets svaghet. Ingen, inte ens en politiker kan påverka vinden även om det låter så i debatten.

  I samma ögonblick ska vi förväntas dubbla elförbrukningen inom bara några fåtal år fram i tiden. Det säger ”målsättningen”….Utgår målsättningen från installerad teoretisk maxeffekt, årsmedelvärde eller sämsta tillståndet? Alla uppgifter svänger sig politikerna med i debatten, vilket ger ”målsättningen” en makaber stämpel av enfald.

  Det är normalt inget problem med Svensk kraftproduktion men att påstå att vindkraft är en kraftkälla som kan ersätta baskraft i nätet, då har man skolkat för mycket i skolan.

 3. Erik

  Det är väl bara att ta och bygga ett par hundra tusen nya vindkraftverk runt Saxnäs där du bor, där finns hur mycket plats som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.