Skolmaten
Läser på media den debatt som uppstått ang. den skolmat som serveras i Lycksele såväl som Vilhelmina och med snart 20 år som pedagog och med pedagogiska måltider med våra elever så kan även jag inte annat än lägga mig i denna debatt och då med fokus på MATSEDEDELN. Jag vill även påpeka att jag som bl.a jägare och fiskare är en stor konsument av kött och fisk, men uppskattar ALL mat oavsett om den är vegetarisk eller animalisk och ”dålig mat” harr inget med detta att göra.
Kvaliteten på maten (förutom på skolan i Saxnäs där den är ypperlig) har jag ingen aning om och vare sig ids eller vill uttala mig om.
Ett litet axplock:
Det är allt från att ansvariga är ”gröna vågare” som tvingar på barnen att äta vegetariskt till att det är ”grismat” som serveras. –
”Servera mat som barnen äter”.
”ska våra barn behöva vara vegetarianer”….
etc, etc, etc. Kommentarerna är många och ofta trångsynta på snudd till otrevliga.
Vad många inte verkar veta är att skolmaten är styrd från lagar, regler och policys ända upp från nationell till kommunal nivå och som ska följas.
Vad är det då som är så hemskt?
Ja ska man tro en del så är det detta att barnen ”tvingas” äta vegetariskt och att de inte äter den vilket får till följd att de inte äter alls alt. går ned på ”byn” och äter skräpmat.
Eftersom jag äter några dagar i veckan har jag ganska bra koll på matsedeln, men för den som nu inte har det så kan du gå in och kolla in höstterminens matsedel här.
Efter en titt på den så kan jag konstatera att det är förvånansvärt LITE vegetariskt som serveras och normen kan sägas vara ”animalisk” och den som föredrar kött får nog sina behov tillgodosedda.
Jag undrar vad för ansvar föräldrarna har och vad för slags matkultur många barn får med sig ut i livet då jag ser vad deras föräldrar skriver?
Lyft debatten och våga prova något nytt.
Senaste kommentarerna