En tur i Väven

Av , , Bli först att kommentera 0

Eftersom vi på kontoret idag har besök från Centerpartiets regionenhet norr så passade vi på att gå till Kulturbageriet för att äta lunch, som alltid väldigt god soppa och himla gott bröd.

Vi hade dessutom en sådan tur att vi hade Mattias Larsson med oss, så han visade oss runt inne på Väven. Jag ska erkänna att jag tidigare varit lite skeptisk, men efter en rundtur är jag såld. Ett sådant fantastiskt hus! Både vad gäller arkitektur och funktion. Knäppte lite foton på sådant jag tyckte var extra fiffigt och fint.

 

Väven1 Väven2 Väven3 Väven4

1. Familjerum inne på biblioteket. Så himla smart tänkt är min spontana tanke. Förstår ni hur enkelt det nu blir att gå till biblioteket och läsa med barnen, och sedan kunna gå in i familjerummet som ligger precis i anslutning till barnboksavdelningen för att värma mat eller kanske sätta sig ner och amma. Praktiskt och perfekt är ord som beskriver rummet.

2. ”Lounge”-ytan ut mot balkongen/älven. Jag fullkomligt älskar det här utrymmet, även om jag inte är helt säker på vad det tänkt att användas till. De små borden med stolar runt, de stora fönstren ut mot älven (som i och för sig inte syns så mycket då det är en ”balkong” med räcke utanför). Framför allt älskar jag lamporna. Mer design och mindre praktiskt kanske, men oj så snyggt.

3. Älven. När man nu utnyttjar utsikten och naturen på ett väldigt bra sätt så blir älven precis utanför fönstren (eller i det här fallet, precis utanför balkongen) så blir den som ett komplement till konstutställningsytorna inne i Väven. Precis som på Bildmuseet lite längre ner nedströms har man här tänkt på älven som en fantastiskt vacker resurs. Och just så här års bildar den spräckliga isen ett väldigt häftigt mönster må jag säga.

4. Sist en bild på mitt sällskap. Här syns även hur stor balkongen är, och fungerar utmärkt som komplement till strandpromenaden en våning ner.

Summa summarum: har ni ännu inte besökt Väven så är det väl värt ett besök. Jag är säker på att alla kommer att hitta något som faller i smaken. Om inte annat så är det värt ett besök bara för att få se vilka steg Umeå kommun tar i riktning mot att nå målet om 200 000 invånare. För Väven är verkligen en byggnad och funktion som passar i den storstad som Umeå har som mål att bli.

Bli först att kommentera

Digital agenda för Region Västerbotten

Av , , Bli först att kommentera 0

Sitter just nu på Region Västerbottens fullmäktigesammanträde, och den digitala agendan för länet skrevs under för ett tag sedan.

74 % av Västerbottens befolkning har tillgång till internet på minst 100mbit/sek. 2020 är målet att det ska vara 95 %. I vårt län har vi det snabbaste och mest utbyggda it-infrastrukturen i landet, kanske även i världen. När utbyggnaderna påbörjades valde vi, till skillnad från många andra delar av landet, att välja det bästa och inte det snabbaste alternativet. Det har gjort att vi i Västerbotten idag 20 år senare inte behövt byta ut vårt nät, utan kan behålla det vi byggt från början. Det är vad jag kallar ett hållbart val.

Processen med den digitala agendan påbörjades i Västerbotten för drygt två år sedan, när dåvarande IT- och energiminister Anna-Karin Hatt besökte oss och satt ner för ett rundabordsamtal. Nu är vi alltså i mål. Digitaliseringen bidrar till att minska avståndet mellan människor, vilket behövs i vårt glesbefolkade län. Det gör det dessutom möjligt för människor att leva och bo i hela Västerbotten. Närodlad politik i vardagen med andra ord.

Tack Anna-Karin, tack regionfullmäktige och tack alla andra som har haft med framtagandet av den nu antagna digitala agendan att göra. Ett stort steg framåt för Västerbotten!

IMG_7135.JPG
Den påskrivna digitala agendan för Region Västerbotten

Bli först att kommentera