Färdtjänst…

Vi på växeln kan till viss mån förutse väntetider och redan då bokningen sker meddela bilens sannolika ankomsttid. Men oförutsedda händelser, misstag, (både våra, chaufförers och kunders helt mänskliga misstag), punktering, trafikförhållanden etc etc… gör att vi i princip inte kan garantera att bilen finns på plats vid rätt tidpunkt.

Tänk er att ni bor i Gravmark och har bokat en bil kl 2200 på julafton. Vi skickar en bil, A, i god tid, när A nästan är framme hoppar ett rådjur upp på vägen. A bromsar, får sladd och landar i diket. Vi blir tvungna att skicka en annan bil, B, och ordna bärgning till A. Helt naturligt och en helt naturlig försening har uppstått.

Enligt vår planering skulle bil B hämta kunder i Hörnefors kl 2230 och bil A hade nästa hämtning inne i stan på Hagmarksvägen kl 2240. Nya bilar C och D måste skickas till dessa. Men C och D har också planerade körningar hela Julaftonskvällen.

Som tur är har D fått en avbokning, en vänlig släkting som hoppat över julsnapsen hade erbjudit sig att skjutsa hem faster Agda, och bil D är således ledig och kan utan mankemang komma till undsättning. Tyvärr kommer kunderna på Hagmarksvägen ut lite sent eftersom någon stökat om bland galoscherna i hallen och det tog lite tid att reda ut detta. I röran kom färdtjänstkortet bort och bil D kommer inte iväg förrän kl 2300.

Bil C som vi skickat till Hörnefors är några minuter sen på adressen och håller som bäst på att bära ut alla julklappar som ska med i bilen. Kunden har fått en stor julbock i ett paketet av sin lilla dotterdotter och nu kluras det på hur den ska få plats i bilen.

Under tiden allt detta händer sitter växelpersonalen och försöker lösa problemet med förseningen som uppstått. Ska de lyckas få ut en extra chaufför på Julaftonskvällen? En snäll chaufför lovar att komma så fort han kan men det tar ca 30 minuter innan han har hämtat bilen och kan dra igång taxametern.

Samtidigt ringer kunder som vill ha en taxi och kunder som undrar var deras bil är?

Bil C:s som skulle åkt från Hörnefors kl 2230 kommer inte iväg förrän 2310. Bilen är åter i stan och ledig kl 2345.

Er mysiga farmor sitter i hallen hemma hos er och väntar och väntar. Hon skulle ha åkt kl 2200 men ett litet rådjur uppe i Gravmark som vid 2150 tiden kom på att den skulle ta en tripp över vägen mitt framför en av färdtjänstens bilar ställde helt ovetandes till en riktig oreda i jultrafiken.

Allt detta är bara påhitt men skulle absolut kunna vara verklighet.

Färdtjänsten är en fantastisk tjänst och tillgång för vår kommuns funktionshindrade invånare. Ibland går det på tok och det är jättetråkigt om minnet från julen 2009 ska vara väntan på en taxi. Vi tar nya tag och hoppas att vi kan hjälpas åt nästa år att skjutsa hem våra nära och kära:)

 

God fortsättning på julen och ett gott slut på det gamla året.

 

5 kommentarer

  1. Maria Holmlund

    Svar till Edward Riedl (2009-12-28 13:34)
    Tack Edward, glömde nämna att undertiden A B C och D kämpar på med sitt susar E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä och Ö runt omkring, i och utanför stan, fullt sysselsatta med att köra hem julmätta och trötta kunder till deras deras hem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.