Samhällsinformation

Har ni tänkt på hur viktigt det är med rätt person på rätt plats? Det gäller att veta vad man snackar om och vara ärligt intresserad.

Har börjat lyssna på P1 när jag är ute på mina promenader runt Stöcke. Små filuriga program som behandlar allt mellan himmel och jord. Vid ett flertal tillfällen har jag prickat in program som behandlar språkbruket och fnissar för mig själv när man känner sig träffad eller fascineras över att det verkligen finns forskare som inte gör annat än analyserar språkförändringar och hur det påverkar samhället. T ex en intervju med mannen som införde "Du:andet" i Sverige. Hade inte han funnits skulle vi med all sannolikhet fortfarande säga, Ni och Direktör , Herr och Fröken mm, till varandra. Och där kan ni ju själva inse den samhällsförändring det inneburit. Även roligt med språkpoliser som i kloka ordalag kan redogör det tokiga med att uttrycka sig si eller så. 

Det blev ekonyheter och det slog mig att de här människorna vet vad de snackar om och har bakgrundsfakta som gör dem trovärdiga. De är verkligen intresserade av greklands ekonomi eller kurserna på New York börsen. Eller energiexperten som spådde att de höga el-priserna kommer att hålla i sig ett tag till. Sen blir det billigare när det blir varmare, typ, sa han, fast i ett mer tilltrasslat ordalag. Han var även snäll och talade med allvarlig stämma om att, -har du rörligt el-pris, bind det inte nu!

Det händer ju även att jag lyssnar på andra kanaler som, Rix FM och Mix Megapol på mina rundor. Deras nyhetsuppläsare kan nog närmast liknas vid en tonårings redovisning kring hemmauppgiften. "Välj ut en tidningsartikel och läs upp den för klassen". En tonåring sliter i bästa fall åt sig morgontidningen och klipper raskt ut det första bästa samma morgon det ska redovisas. Står sen framför klassen och stakar sig igenom en artikel som de inte har en aning vad den handlar om vilket gör det hela helt ointessant och halva klassen sitter och funderar på vad som ska hända till helgen. Några försöker impa på läraren genom att komma med frågor kring texten. Dessa klasskamrater belönas med mördarblick från den stackars redovisande eleven. 

Och det är klart att en smårolig Stockholmkille eller tjej, som anställts av Mix Megapol för att vara underhållande, är totalt ointresserad om vad som händer i Umeå. De slår upp tidningarna, låssas vara från Umeå och läser upp det redaktionen markerat med röd penna. De har ingen aning om var Umeå ligger eller varför vi tjafsar om Trädrosor eller parkeringen nere vid älven.

För ett antal år sedan tänkte nog inte SVT sig riktigt för när de, i tron om att vem som helst kan läsa upp vädret i tv-rutan, plockade in två meteorologer från SMHI som visat sig bäst i klassen på att avläsa barometrar och hade full pott på "Namnge-moln-testet". Det fanns inte en kotte i hela Sverige som visste vilket väder det skulle bli dagen efter. Båda två drabbades av tonårssyndomet så fort de fick veta att de låg ute i sändning. Slår vad om att de själva inte heller visste de närmaste dagarnas väder när kamerorna släkts.

I går kväll kikade jag på Tjejkronorna. Kommentator i studion var som vanligt Mr Wikegård. Hela tiden hade jag känslan av att han fick anstränga sig för att hitta på konstruktiva kommentarer kring matchen. När det i pausen började diskuteras Herrkronor formligen exploderade han i expertutlåtanden. Vilken förändring. Ett lysande exempel på att intresse och bakgrundsfakta har stor betydelse när det gäller att  sprida information och sakkunskap. Måste ändå hålla med om att han hade lite lustiga tips till "Coach Elander". För att skapa andrum och bryta Canadickernas framfart föreslog han bl a att Tjejkronorna skulle börja leta linser på isen. Och det kan ju ta ett tag… 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.