Svanar

Visst är det trevligt att besöka olika platser när man är ute och reser men tycker ändå att svanarna och andra sjöfåglar kunde gett Stöcke en andra chans. Här har ju byggts en ny och fräsch konstgjord sjö bara för deras skull. Som kompensation för våtmarker Botniabanan roffat åt sig.

Förra året samlades de här i tusental och jag kunde inte låta bli att förundras över att dom hittade hit på en gång.

Marknadsföringen kring den nya resorten måste varit  framgångsrik nere i Afrika eller var fåglarna nu befinner sig under vinterhalvåret. Förmodligen delades det ut "flygblad" redan på resan söderut och kanske Sveriges turistråd skickade en delegation med ornitologer och infrastrukturministern i spetsen för att puscha för den nya fräscha oasen i Stöcke?

Miljömänniskorna blickade ut över sjön och kände sig nöjda. Miljonsatsningen på de stackars fåglarna hade lyckats. Vi räddade svanpopulationen från en säker utrotnng, tänkte dom.

Fåglarna befann sig här i ca 1 vecka, precis då jag själv var på resande fot.

I år hade jag därför tänkt mig dit för att se på det mäktiga antalet fåglar som pustar ut och hämtar andan inför sista etappen på sin resa. Men döm om min förvåning då jag gång på gång tvingas konstatera att fåglarna lyser med sin frånvaro. Och det är ju inte så konstigt då jag i dagens tidning läser att dom allihop befinner sig i Degernäs!

Vad tusan??? På en helt vanlig åker på Degernässlätten när vi har denna fräscha nya anläggning? Vad kan ha gått snett? Varför dög inte konstgjort åt fåglarna?

Det kanske är så att fåglar helst vill pusta ut på en helt vanlig geggig åker? Sjön kanske inte levde upp till ställda förväntningar?

Dessutom tror jag svanar är lite fåfänga och kanske upplevde att de inte fick den uppmärksamhet de är vana vid. Jag menar i Degernäs behöver ju bara ornitologer och andra fågelintresserade stanna bilen och veva ner rutan för att betrakta skådespelet genom sina gigantiska kikare.

Ja inte vet jag, men tycker ändå att Stöcke kan få en andra chans. Vet av egen erfarenhet att svanar gillar Mariekex så Turistrådet kanske kan placera ut ett gäng  kexpaket i området för att locka tillbaka fåglarna. Det borde väl smälla högre än koskit och bekämpningsmedelspetsade gamla hörester som legat under snön och jäst i några månader?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.