Tack vare det urkassa….

…vädret tror jag dagens direktsända kungliga bröllop fick oväntat höga tittarsiffror. Själv tillbringade jag, och två fjärdedelar till av familjen, förmiddagen i stadens centrum. Diverse nödvändiga föremål införskaffades, bl a en jordgubbsdelare. Ett måste med midsommarafton i antågande.

Inte en enda tanke lades på glömda fanor i kommunens flaggstångstoppar. Däremot ryggade jag kraftigt tillbaka när jag såg det senaste tillskottet av konstverk, Pekande-finger-i-Umeälven. Fullständigt bedrövligt.

En Jätte har ramlat i, det sista vi ser av honom är ett finger som tycks peka på något eller kanske som ett försök att påkalla uppmärksamhet. Jag som är rädd för vatten och inte för mitt liv kan begripa hur någon frivilligt kan hoppa i den svarta strömmande älven (vilket dock många gör) tolkar konstverket som en varning. En Staffan Westerberg som åter igen ger sig tillkänna genom att dyka upp med sitt varnande finger och framkalla olustkänslor.

Väl hemkommen från staden passade det utmärkt med en kopp Don Pedrokaffe och lite slötittande på Vickan och Dannes vigsel. Tänkte dela med mig av mina egna reflektioner kring dagen stora begivenhet.

Först och främst är jag djupt imponerad av tv-kommentatorerna. Det är starkt att med sådan inlevelse och utan ironi presentera den ena tokigt klädda kungligheten efter den andra. Kan bara föreställa mig de tillresta kungarna, prinsarna och hertigarnas protester när de gick upp för dem att de förväntades bära hattar av slupmodell som dessutom i flera fall pryddes av fjädrar eller tofsar. Lite fuskigt när alla damer fått plocka fram findiademet kan jag tycka.

När alla passerat och kyrkan var full började hjärtat slå lite extra. Det var dags för konungens överlämnande av bruden. Han är ju lite oberäknelig den där kungen. Vips kan han ha kommit på något eget litet skämt eller så råkar han kliva på släpet så Vickan tappar balansen och katastrofen är ett faktum. Men allt gick bra. Kungen såg mest ut att undra vad alla gjorde där och kanske framför allt vad han själv gjorde där.

Nästa tanke som slog mig när kamerorna svepte runt i kyrkan var, vem som i hela friden stod för blomsterarrangemangen?  Kan det ha varit Maria Montazami tro? Blaskiga plastblommor från ÖB på varenda stolpe och pelare!

Brudparet var otroligt vackra och klänningen en fullträff! Det ska bli spännande att se kommande prinsar och prinsessor. Med så kraftiga hakpartier hos båda föräldrarna misstänker jag att Lucky Look snart har några fler medlemmar i Bröderna Dalton att jaga 😉

Prästen upprepade vid flera tillfällen Daniels efternamn men Viktorias föll helt bort. Men det är klart hon har ju så många andra namn så… Funderar lite på var de ska heta som gifta? Westling eller Bernadotte?

Man kan tycka vad man vill om spektaklet men samtidigt är det ju lite häftigt med hela örlogsflottan som hurrar, JAS-plan som formerar sig och livvakter som springer i skottsäkra västar, orkestrar som spelar och roddare som fäller ner årorna samtidigt.

Lyckades efter en långpromenad precis pricka in när konungen skulle hålla sitt tal och satte mig nervöst ner för att lyssna. Det gick strålande och lät fantastiskt naturligt för att var kungen. Han kom i håg vilken stad han var i och räkna till fyra kunde han också. Sen var det Vickans tur och hon talade så inte ett öga var torrt. 

Såg åter igen en stund när alla äntligen skulle få i sig lite mat men blev så irriterad på de gräsliga Lupinbuketterna att jag faktiskt såg fram emot att se Göta Kanal 3 med Lisa. Nu efteråt vet jag inte vad som hade varit bäst. 

Hoppas de lyckliga tu äntligen sluppit undan kamerorna och kan få ägna sig åt varandra en stund 🙂 

Varma lyckönskningar till brudparet, Viktoria och Daniel!!!

9 kommentarer

  1. Marianne

    Det var ett vackert bröllop men du har missat en del för det sas vid några tillfällen att i fortsättningen är det prins Daniel, något efternamn blir det inte på honom.

  2. Pia Gustafsson

    Bra beskrivning av bröllope, men missade du Daniels tal? eller glömde du bara skriva om det? Han hade ju ett riktigt bra tal,så fint att jag fick en liten tår i ögat 🙂

    Ang handen i Älven så tycker jag den ser grotesk ut, vad gör den där???

    kram till dej Maria

  3. Maria Holmlund

    Svar till Marianne (2010-06-20 10:19)
    Men kan det verkligen stämma att man tappar efternamnet när man blir prins. Han är ju hertig också och riddare av nått slag. Riddare Daniel??? Hertig Daniel av Västmanland?

  4. Maria Holmlund

    Svar till Pia Gustafsson (2010-06-20 10:35)
    Missade faktiskt hans tal men har förståt att det var bra. Får väl googla…

    Kram på dig också Pia 😀

    (Pst, vi missade bilbingon idag…)

  5. Jörgen Boman

    Ett litet tips är att du försöker se en repris eller ett sammandrag från bröllopet. du är nämligen missat väldigt mycket. De lustiga hattarna tillhör gamla galauniformer från en annan tidsepok. La du märke till mannen som stod bakom Silvia vid middagen, Löparen? Han hade en lång dammvippa rakt upp. Den var till för att man skulle se att drottningen var i antågande. Och plymens färger-. gult, blått, rött, mörkblått och vitt är en kvarleva från den tid då Sverige var i union med Norge.
    Blommorna i kyrkan var inga plastblommor från ÖB, även om det såg ut så, det var bla riddarsporrar och luktärt

  6. Jörgen Boman

    forts…
    Vi kan ta och leta fram en inspelning av bröllopet så kan jag guida dig genom bröllopsdagen – Jag såg RUBBET! 🙂

    Daniels tal vid middagen var helt enormt! Jag lovar att jag bölade värre än Pia! 🙂

  7. Maria Holmlund

    Svar till Jörgen Boman (2010-06-21 11:02)
    Aha, jag trodde dammvippan var till för att torka drottningen runt munnen efter middagen.
    Asch nog förstår väl jag att allt har sina anor och inget någon uppfann just för dagen. Men det ser lite tramsigt ut i denna moderna tid fast det hör väl till förmodar jag.
    Jag har sett talet nu och det var helt fantastiskt. Hoppas bara det verkligen var hans egna ord, det lät ju så i a f.

  8. Maria Holmlund

    Svar till Jörgen Boman (2010-06-21 11:06)
    Nej tack inte en gång till. Höll på att bli knasig i går då det bara fanns bröllopet eller fotboll att välja på.
    Som tur var sände kunskapskanalen en dokumentär film om kajmanflickan Matris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.