Strömavbrott

 I går kväll inträffade en händelse som skakade om hela byn. Solen hade gått i moln de flesta satt uppkrupna i sina soffor redo för en myskväll. Det vankades allsång, kaffe och gokaka stod framdukat när helt plötsligt allt slocknade. Så här på sommaren tar det några sekunder längre innan man förstår att det verkligen är ett strömavbrott som inträffat. På vintern blir man i och för sig lite mer chockad men samtidigt behöver man bara kika ut för att konstatera att grannarna också har kolsvart. I går kväll då vår gata såg ut som en depå i ett miniatyr Mantorp var det lätt att tro att grabbarna råkat överbelasta elnätet med nått saftigt bromsbänkstest. Men de såg lika förvånade ut som resten av oss. Som tur var, för dem, kunde de bara dra igång ett elverk och jobba vidare i dessa "inför tävlingarna" bråda dagar.

Hos oss har vi dock inget elverk. Jag vet att jag brukar säga att ute i Stöcke måste nån trampa för att vi ska kunna se tv. Men det är bara ett skämt. Vi har el här också. Efter en check i grannskapet kunde vi alltså konstatera att det rörde sig om ett riktigt strömavbrott. Vad tusan gör vi nu? Skulle vi bli tvugna att umgås, kanske till och med prata med varandra!? Hela situationen kändes kymig. Lite tafatt yrade vi ner till förrådet plockade fram fjäderbollen och våra gamla "badmintonracketar". Ett hade möglat men det gick att spela med. Jonas t o m slog upp stolpar som han spände en lina mellan. Nu står de där som ett monument över svunna tider innan internet, mobiltelefoner och Allsång på Skansen tog över världen. 

När strömmen kommit åter kunde jag på facebook läsa om ungdomar som cyklat (!) hem till varandra. T o m handpumpat däck för att ta sig i väg. Och när jag tänkte efter kunde jag inte minnas att jag hört ett enda litet mopedsurr i byn under själva avbrottet. Blir full i skratt och minns en arbetskollega som alltid, när det blev strömavbrott utbrast, -Men bilarna går ju???

Nämnde lite försynt till Jonas att vi kanske kunde se Allsången via svt play i efterhand, The Ark skulle ju vara med…. Men det blev blankt nej! Hrmf, tänkte jag men samtidigt håller jag med. Allsången ska man se i direktsändning annars får det vara.

När stora händelser inträffat brukar VK snabbt vara på plats och i nätupplagan komma med tidiga rapporter. Men har varken hittat något på vk.se eller i papperstidningen. Märkligt med så många familjer som blev drabbade!

Men det är klart, efter att jag läst detta kommer ett simpelt strömavbrott helt i skymundan förstås.

Häst sprang in i bil

Mattias Vallin fick på kvällen se en märklig syn. En häst som tillsynes hade smitit sprang rätt in i en bil.

På vägen mellan Stöcke och Strömbäck söder om Umeå fick Mattias Vallin plötsligt se ett stort djur springa in i en bil. Osv…

 

En häst som springer in och sätter sig i en bil smäller ju lite högre än avbrott i elförsörjningen till några hushåll i Stöcke. Tro vart hästen skulle? Och varför tog den bilen? Hästkraken kanske trodde att benen skulle sluta fungera vid strömavbrottet…

Kanske behövde bilen nån extra hästkraft?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.