Snö

Ibland undrar jag hur folk orkar. T ex så undrar jag hur man orkar att år ut och år in gå runt och gnälla över att det blir vinter? Och sen undrar jag också när denna motvilja mot en välkänd och ständigt återkommande årstid börjar? Förmodligen någon gång i November förstås men jag menar mer i vilken ålder det övergår till vinterhat.

De flesta barn tycker ju om snö och gillar att åka pulka och bygga snökojor mm. Hm, och nu precis när jag sitter här och skriver så förstår jag ju när folk förmodligen slutar tycka om vinter. Det måste ju vara när de slutar åka pulka och bygga snökojor! Så är det nog… Det är då vi delas upp i två läger. Vinterhatarna och vi andra som tycker det är helt okay med meterhöga drivor.

Jag tycker rent synd om dem. Men samtidigt kan jag inte förstå varför dom utsätter sig för denna tortyr som det många gånger verkar som dom genomgår varje November- Maj. Det finns ju andra ställen att bo på. Skåne t ex, där erbjuds regn och rusk i ett antal månader istället för snö. Och jag tror det finns 243 andra länder att flytta till. Det är klart att många av de länderna går bort på grund av värre saker än vinter. Men det måste ju finnas ställen som duger åt vinterhatarna också.

Vi som inte drabbas av gnälla-på-vinter-åkomman har ju på något sätt lyckats ta oss förbi pulkstadiet till vuxenlivet utan att reflektera nämnvärt över att termometern är upp-och-ner. Nä, vi ser tjusningen i att få köpa nya jackor att glassa med i slalombacken eller träningsvärken i armarna efter en skidtur eller att få njuta av ljudet och lukten av en nystartad skoter. Vi funderar fascinerat på hur kallt det ska bli på nyårsafton och kurar gärna ihop oss under en filt i soffan, tänder ljus och ser film medans snön vräker ner utanför fönstret. Och när vårsolen dyker upp och vi får gräva ner oss i en snödriva på en fjälltopp eller helt enkelt luta oss mot en husvägg med en kopp oboy så uppskattar vi åter igen att vi bor i ett land med olika årstider.

Nä, ryck upp er för tusan. Gå inte runt och sucka utan gör något åt det istället. Börja pimpla eller vad sjutton som helst förutom att tycka synd om er. Vuxna människor som går runt och klagar på att vi har vinter i Norrland gör mig gnällig och det ogillas verkligen! Vinter kan vi inte göra något åt och då känns det meningslöst att lägga ner energi på att gnälla på den.

Så där ja, nu har jag också fått gnälla. Rätt åt er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.