Stalon II

Olav Flodin med utlösareJag har läst igenom de förslag som nu ligger för vad Vattenfall ska kompensera Vilhelminaborna med om de ska bygga Stalon II. De ska släppa vatten under sommaren så att fisken mår gott och våra turister får se vatten i forsarna. Jag ser många positiva delar främst i det att det kommer in pengar till kommunen som vi kan nyttja för att utveckla vår kommun och för att avlasta den "vanliga" budgeten så vi kan nyttja de pengarna vi har till omsorg om barn och äldre. Men det är inte bara pengarna till den kommunala plånboken jag ser utan det är även att vi kan bidra med ett klimatsmart energisystem som gör att vi blir oberoende av storbolagen i framtiden då det gäller vår egen energiförsörjning. Vi tillverkar ju vår egen energi i vindkraftsnurran som vi får av Vattenfall i förslaget.
Det jag funderar på är hur de investeringar på 40 miljoner ska komma att se ut och om det kommer att planeras så att de fyller ett mer långsiktigt behov. Om vi ska bygga vägar så måste de fylla ett syfte även i framtiden för turism och för ortsbor. Vattenfall måste även tänka på att rikta utbildningssatsningar mot både kvinnor och män. Likaväl som de investeringar som Inlandskraft satsar på gagnar även de branscher som inte direkt berörs av utbyggnaden och Stalon II,s framtida service och underhåll. Här bör man stimulera ett bredare näringsliv som inom turism och service.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.