Fisk mellan Vojmsjön och Vojmån

Det har sedan 50 talet då Vojmån reglerades inte funnits möjlighet för fisken att vandra mellan Vojmån ndedanfr dammen och Vojmsjön ovanför dammen. OM vi genomför projektet med en överledning till Stalon så kommer fisken för första gången på över 50 år att kunna vandra mellan ån och sjön.

Nu i sommar undersöks fyra alternativ (som du kan läsa om på sid 55 i del 2 i förstudien). Snabbt beskrivet är det slags en ’hiss’ – en sorts suganordning, en öppning i dammen, en traditionell laxtrappa och att få fiksen att gå via de bäckarna som går runt dammen. Vilket förslag som är det bästa ska presenteras under sommaren. Jag hoppas på den där sugen bara för att det lät som en innovation, nåt man vill veta hur det fungerar, egentligen! Men bäckarna runt kanske är de mest naturliga.

En kommentar

  1. Bertil

    Även om Vattenfall lovar saker när det gäller fiskvabdring så kan man inte lita på deras löften. Sätt dig in i kampen för en bättre fiskvandring vi Stornorrfors och lär dig hur Vattenfall agerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.