Bilder säger emr än ord

Vi har jobbat fram ett bildspel som vi nyttjat på informationskvällarna vi haft för Ja till överledning. Vi har också jobbat fram quisfrågor som tillsammans med bildspelet ligger på vilhelminabloggen.se där man kan vinna mat, bio och trisslotter. Vi har jobbat tillsammans i Vojmån JA gruppen. Det vi använt oss av finns att tillgå i förstudiematerialet.

Bilder säger mer än olika siffor på olika flöden och visar hur det ser ut i verkligheten, det går inte att tolka på något annat sätt än ett.

Den som vill kan hämta en cd med materialet i kommun huset….

2 kommentarer

 1. Christer Borg

  En bild kan säkert i viss mån visa hur det i en framtid kan se ut, om man anstränger sig att vara ärlig, vilket jag förmodar att ni är i detta avseende.

  Men… det den inte kan visa och det som du tidigare och nu igen får kritik för är just det att en bild, ur ett vetenskapligt perspektiv inte säger något alls.

  Du kan inte se hur bottensubstrat förändrats, du kan inte se det förändrade pH-värdet som är EN av ett otal viktiga faktorer som påverkas negativt när du tar bort mellan 75-80 % av det ursprungliga vattnet.

  Och däri ligger också en annan skiljelinje. Du och några andra Ja-sägare TROR att det ska bli bättre för fisken efter överledning och som argument visar ni en bild som alltså inte säger något alls om hur det EGENTLIGEN är nere i vattnet.

  Vattenfall säger att biotopåtgärderna ger bättre förutsättningar och tacka fasen för det! Utan biotopåtgärder och en överledning i denna storlek skulle den ekologiska katastrofen vara 100 procentig!

  Biotopåtgärderna har samma egenskap och syfte som ett bilbälte och en krockkudde! Går det åt pipsvängen är chanserna att överleva, om än allvarligt tilltuffsad, större med bilbälte än utan.

  Detta tar ni som intäkt att Vojmån ska bli bättre än INNAN överledningen?!

  Det vore väl bättre att bromsa och styra undan än att som ni vill göra alldeles frivilligt; knäppa på er bilbältet och sedan ta sats i full fart av vägen och hoppas på att bilbältestillverkarens löften håller och att pengarna de gav er för experimentet ska räcka till en ny bil…

  Och ni kallar er ansvarsfulla politiker… Vad är det som hägrar, egentligen? För mig är det obegripligt att man under så lång tid och så konsekvent kan negligera vetenskapliga fakta.

  Förresten Maria, det var ju du som ville ställa upp för klimatmålet och elbehovet… Strömmen ska ju räcka till en mängd hushålls elbehov, visst var det så de sa från Vattenfall och visst upprepar du gärna det? 🙂

  Vattenfall skrev i september ett avtal med ett NORSKT aluminiumsmältverk om leverans av 2,25 TWh el varje år mellan 2013 och 2020. Priset är hemligt, men måste vara extremt lågt, eftersom Norge i princip är helt självförsörjande på el. Under 30 öre/kWh? Fakta om detta finns på Vattenfalls egen hemsida…
  Så den överledda Vojmån ska vara en 15/1-del av det överskott som inte behövs för vare sig energibehov eller klimatmål, utan endast för Vattenfalls vinst och detta ska reas bort till Norge?!!

  Är detta ansvarsfull politik?
  Är detta värt 50 ”kanskejobb” i 4-5 år?
  För vem ställer du upp EGENTLIGEN?

 2. Roland Lindholm Dalasjö

  Du Christer hur skall Vojmån kunna bli ett fiskeparadis utan biotåpåtgärder, vid en eventuell ny vattendom. Kan ej se vika fördelar en denna dom skulle ha, det höga flödet vintertidkommer att fortsätta som är ett större problem än ett miskat flöde i ån. Enerskibehovet är större än det du redovisar i Europa. Man kan inte bara se till vårat eget behov. Stäng kolkraften samt kärnkraften bygg ut vattenkraften samt vindkraft så bidrar vi till miljöförbättringar global sett. Vojmån är en kraftigt reglerad å, läs expertguppens rapport där det framgår att den är i ett mycket dåligt skick på grund av den reglering som har pågått under 60 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.