Federalt Stor Norrland!!

Att skapa ett Stor Norrland, slå samman administrationer och sudda ut administrativa gränser handlar om decentralisering av statliga verksamheter och beslut. Tanken är att rätten att besluta i viktiga utvecklingsfrågor flyttas från staten till regionerna dvs så nära medborgaren som möjligt är en federla princip. Att lägga makten hos folket är en typisk centerpartifråga som äntligen börjar få mandat…

Norrstyrelsen är en ideell förening som bildats för att förbereda bildandet av en norrländsk region. Jag har blivit utvald som en som ska jobba med frågor kring näringsliv och innovationer och vi hade vårt första möte i fredags. Arbetet går ut på att öka engagemang, skapa närhet och helhetssyn och samtidigt hitta lösningar för att klara välfärden och den regionala utvecklingen bättre i framtiden.

Att nyttja alla resurser som finns och slå samman olika läns administrationer måste ge mer medel till praktiskt agerande. Jag vill vara med och skapa ett starkare Norrland och säkerställa en långsiktigt hållbar utveckling både då det gäller ekonomi, social välfärd och miljö.

Arbetet för ett stor norrland ska utgå från den demokratiska värdegrunden och den federala, att lokala och regionala angelägenheter bäst hanteras av lokala respektive regionala politiker.

Medborgarna ska kunna ställa någon till ansvar i politiska frågor, som är frågor där man avväger olika intressen, sätter mål, prioriterar eller fördelar pengar. Det är det som är demokrati. Så jag är den politiker ni kan ge er på när det gäller frågor som rör näringslivet.

3 kommentarer

  1. AR

    Tror du verkligen att staten är med på en decentralisering av statliga verksamheter? Må hända att vi som region tjänar på det, men det lär ju bli en kostnad för staten…?

  2. Nisse

    Maria, vad betyder begreppet federalt för dig? En federal princip inom Sverige, säger du. Kan du förklara vad du menar! Menar du att regionerna skall var mer delstatsaktiga?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.