Kärnkraft???

Igår kväll så ringde Centerns riksdagsman från länet upp mig då han var på väg till ett möte med riksdagsgruppen. Han undrade vad jag tyckte. Kärnkraften är en hjärtefråga för Centerpartiet och jag var med när jag gick i högstadiet och tyckte till i folkmoröstningen om kärnkraft där jag sa NEJ. Den uppgörelse som nu gjorts inom alliansens om energipolitiken är naturligtvis väldigt viktig. Inte minst för oss i norr som har fantastiska möjligheter att utveckla och producera förnybar energi, och samtidigt en industri som är beroende av en trygg energiförsörjning om än det smärtar i hjärteroten.

För det är ju fortfarande så att kärnkraften inte är någon långsiktigt hållbar lösning på vare sig klimat- och energiutmaningarna. Det har aldrig varit så tydligt att Sverige – och för den del världen – behöver en sammanhållen klimat- och energipolitik. Därför är den uppgörelse som alliansens partiledare presenterade idag trots allt, välkommen. Det nya i uppgörelsen är att nya kärnkraftsreaktorer kan få ersätta redan befintliga reaktorer på de platser där det redan finns kärnkraftverk. Eftersom kärnkraften i fortsättningen ska få bära sina egna kostnader är det ytterst osäker när och om nya kärnkraftsreaktorer kommer att byggas. Marknaden fixar kärnkraftens avveckling eftersom politiken inte klarat det.

Uppgörelsen kommer att ha global betydelse. I höst kommer världens länder att förhandla om ett nytt klimatavtal i Köpenhamn. Då kommer Sverige att vara ordförandeland i EU och kan då med en egen offensiv och långsiktig klimat- och energipolitik visa vägen globalt. Utan en egen politik är det mycket svårt att göra skillnad. Så därför var det bra att det kom en uppgörelse.

Trots flera partier och en tuff finansiell situation och många bekymmer så visar regeringen att man har förmåga att på ett konstruktivt och offensivt sätt lösa svåra partiskiljande frågor. Det är mycket inte minst eftersom valet 2010 mycket kommer att handla om regeringsduglighet.
Jag ska åka till kommundagarna nu i kväll där centerpartister från hela landet träffas. Jag ska blogga allteftersom så ni kan hänga med i vad som diskuteras.
Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.