Lokalproducerad mat

Lokalproducerad mat vill vi alla äta mer av idag, både för att vi då vet vad vi får i oss då vi ofta känner till producenten men främst för att vi då vet att det är klimatsmart att äta det som inte fraktats runt halva jordklotet. Många med mig köper aldrig kött från Brasilien eller Nya Zeeland.  

Idag får vi större möjligheter att köpa lokala produkter. Kl 14.00 öppnar Martin Bergman och Kicki Danielssons sin nya anläggning i korsningen mellan E 45 och Vildmarksvägen ca 3 km norr om Vilhelmina, ett lämpligt promenadavstånd från Vilhelmina centrum. Jag hoppas verkligen att många upptäcker deras fantastiska produkter som pepparlaxen de fått Eldrimnerpriset för liksom de produkter de säljer som andra lokala producenter tillverkat som Anneli från Svannäs marinerade fetaost.

MArtin har fått oss Vilhelminabor att upptäcka att aborre är otroligt gott och inte är en massa ben bara, då han började sälja lokalt fiskad aborre som han gör abborfilé av. God, enkel att tillaga och lätt att  variera.

Lycka till och jag lovar att jag kommer att vara en trogen kund!!

 

 

6 kommentarer

 1. Kalle

  Det bästa med köttboskapen i Argentina och Brasilien är att djuren kan gå ute året runt. Inte instängda eller pådyvlade konserverat gräs eller kraftfoder – som regel. De slipper stå och trampa i en trång spilta under vinter. I Sverige talar vi aldrig om djurplågeri när djur är instängda, men faktum kvarstår, det är djurplågeri. Djurens lidande är lätt att förneka.
  Under boskapens levnad på pampas och norr därom lever de utan fängelsevistelser. Det är bra. Att transporten av köttet är mindre bra är en annan femma. ”Fria” djur och bra kvalite på köttet är inte att förakta.
  Skulle vi vara klimatsmarta på allvar borde lokala mejerier, gårdslakterier, bryggerier och mycket annat återuppstå. Det borde vi jobba mer för. Att landsbygden kan leva upp igen råder det ingen tvekan om.
  Den dagen lax kan vandra upp till Volgsjön, så kan Martin Bergman klara sig på rent lokalt fångad fisk. Så jobba du vidare på att undanröja alla vandringshinder utmed Ångermanälven eller är tunnelbyggen under Marsfjället fortfarande något klimatsmart projekt?

 2. EU då?

  Om långa transporter som ger stora emissioner inte får företräde pga miljöeffekterna, då ser vi väl handelshinder dyka upp. Varför skulle det inte bli så när allt ska bära sina kostnader i framtiden? Ingen bör kunna vältra över utsläpp pga att varan producerat billigt långtbortistan. Det här skulle ju leda till ett rejält uppsving för lokala producenter. Kanske blir det lönsamt med kött- och mjölkboskap och kassodling och långrev på allvar (om sjöarna dessutom ges bättre villkor genom förbättrad reglering. Kan du Maria tänka dig för att jobba för att man väger in miljöfördelar (miljö smartness) i all transporter? Kan du tänka dig att jobba aktivt för omprövningar av vattendomarna i Vilhelminas omgivningar? Bra att veta inför nästa val.

 3. Christine Svensson

  Ja men… vad säger vi då, när det inte går att köpa mejeriprodukter som kommer från ”vårt” eget mejeri Norrmejerier? Det är ju också en typ av lokalproducerat. Vi gynnar då våra närmaste bönder och inte ICA handlarnas kor, eller VALIO eller Arla. Hur kan du/vi påverka på det planet? Varför finns inte våra produkter på våra affärer? Det måste gå att göra något åt detta! Fram för lokalproducerat så att vi vet var maten kommer ifrån.

 4. Maria Kristoffersson

  Svar till Christine Svensson (2009-07-12 18:07)
  Vi konsumenter måste välja det lokala om det ska bli lönsamt. Att påverka i media är ett sätt att få folk att handla lokalt så blogga på!!!!

 5. Maria Kristoffersson

  Svar till EU då? (2009-07-11 17:43)
  Vilhelmina kommun har skrivit till Kammarkollegiet ännu en gång då de lovade att besvara i mars månad den förfrågan om omprövning av vattendomen som sänts in direkt efter folkomröstningen. Vi ska naturligtvis ta reda på om det är möjligt med omprövningar av vattendomar. Personligen tror jag att Vilhelmina kommuns medborgare gick miste om en bra investering då vi sa nej till överledningen. Men den diskussionen behöver vi inte ta igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.