Unga ska gå först i kön….

Idag har regeringen börjat släppa på nyheterna från höstpropositionen som släpps i sin helhet den 21 september. Från mitt parti så tar man nu krafttag mot ungdomsarbetslösheten genom stora satsningar på utbildningsplatser.

Det känns väldigt bra då även vi lokalt i vårt budgetförslag ahr barn och ungdomar som en röd tråd genom hela förslaget. Regeringen tillskjuter medel till olika universitet.

Till exempel får Universitietet i Umeå 300 nya platser. Att vi gör detta beror ju naturligtvis på att vi satsar på ungdomarna, de är vår framtid och ungdomsarbetslösheten är ett hot mot denna framtid. Vi satsar även på andra utbildningsvägar som yrkeshögskolan och den kommunala vuxenutbildningen. Kommunerna kommer själva att få söka utökat antal platser i vuxenutbildningen utifrån olika behov.

En annan viktig del av propositionen är att låta ungdomar få stöd för att starta egna företag, det är en välkommen nyhet för mig som fd. affärsrådgivare. Jag har mött många ungdomar som velat starta men inte vågat ta steget. Nu ska man få stöd från det man är 18 år.

Regeringen vill även utveckla olika platser inom statlig, kommunal och ideell verksamhet. Tanken är att det ska vara kortare jobb inom miljö, skogsvård, kulturarvet, omsorg och skola. Detta visar att regeringen satsar både på privata näringar och statlig och kommunal verksamhet inom ramen för jobbgarantin.

 

3 kommentarer

  1. ivar

    Universitetutbildningar i Umeå ger inga jobb i Vilhelmina. Det som behövs är industrisatsningar liknande de på början av sjuttiotalet. Annars är det bara att lägga ner kommunen för ingen kommer att ha råd att bo kvar pga skattehöjningarna som måste till för att betala allt.

  2. 43:a

    ”Barn och ungdomar går först i kön”
    Hur illa rimmar inte det med nedskärningar i skolan?
    Byaskolorna får vara kvar är värt en stor eloge, men fler elever i varje klass är ju inte direkt någon hjälp till dom som kanske behöver mer stöd av läraren

  3. 43:a

    Som vanligt alltså, inget bemötande, ingen förklaring…
    Otroligt less på politiker som inte kan, eller vill, förklara vad dom egentligen menar med sina utspel!
    Man säger en sak men sedan gör man tvärs emot.
    Snälla Maria vad menar du med rubriken ” Unga ska gå först i kön”???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.